Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Criza politică din România a blocat aderarea la Schengen - sursă diplomatică
- - - -
2012-09-18
Suspendare 2012
0

Îndoielile cu privire la voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept, manifestate în special de Germania, Olanda şi Belgia, au constrâns preşedinţia cipriotă a UE să anuleze o reuniune consacrată aderării la Schengen, a declarat marţi o sursă diplomatică de la Bruxelles, citata de Mediafax.

"Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei ţări - Germania, Olanda şi Belgia - au anunţat că se opun acestei aderări din cauza situaţiei politice din România", a explicat un diplomat, conform Mediafax.

 

"Agenda a devenit inconsistentă şi dintr-o dată nimic nu mai justifica reuniunea miniştrilor", a subliniat unul dintre omologi. Reuniunea miniştrilor Justiţiei prevăzută pentru ziua următoare a fost, de asemenea, anulată.

Preşedinţia cipriotă a anunţat săptămâna trecută anularea celor două reuniuni, dar nu a comunicat acest lucru presei.

Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei a fost prevăzută pentru următoarea reuniune a miniştrilor de Interne din cadrul UE din octombrie, dar "subiectul nu este încă definitivat şi nu va fi luată nicio decizie până anul următor", a mărturisit un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Susţinerea acestei aderări în cadrul Comisiei Europene este din ce în ce mai discretă şi nimeni nu mai pledează de acum pentru accelerarea luării de decizii, a subliniat el.

Aderarea Bulgariei este legată de cea a României, iar Sofia este, în consecinţă, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucureştiului.

 

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Suspendare 2012
2355
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22