Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFOSCAR 2013. TRIUMFUL LUI BEN AFFLECK
2013-02-26
0

Argo, regizat de Ben Affleck, este marele câştigător al ediţiei din acest an a Premiilor Oscar, fiind declarat cel mai bun film.

În urmă cu o lună şi jumătate, când s-au anunţat nominalizările la Oscar-uri, Lin­coln-ul lui Steven Spielberg era cotat drept marele câştigător. Însă după ce Ar­go a triumfat la Globurile de Aur şi la Premiile BAFTA, ba chiar şi la César-uri (cel mai bun film străin), Oscar-ul cel mare pe care l-a primit duminică sea­ra nu a fost o surpriză.

Regizat şi produs de Ben Affleck (care joacă şi rolul principal), Argo se ba­zea­ză pe povestea adevărată a unui agent CIA care, pentru a salva şase cetăţeni americani din Teheran în 1980, pu­ne la cale un plan nebunesc ce pre­su­pune re­alizarea unui fals film de aven­turi în deşertul iranian. Sub pretextul unei vi­zite de explorare a potenţialelor lo­caţii pentru filmări, agentul CIA se in­fil­trea­ză în mijlocul revoluţiei iraniene pentru a-şi aduce conaţionalii acasă.

Ben Affleck este deja la al doilea Oscar, după cel primit în urmă cu 15 ani, pen­tru scenariul la Good Will Hunting (îm­preună cu bunul său prieten Matt Da­mon). Între timp, după roluri în peli­cu­le când mai bune, când mai proaste, Affleck a trecut şi în spatele camerei, re­gizând două filme solide, care s-au bu­curat de aprecierea criticilor: Gone Ba­by Gone / Dispărută fără urmă şi The Town / Oraşul. Aşa că succesul lui Ar­go nu vine chiar pe neaşteptate.

În rest, Oscar-urile importante au fost îm­părţite destul de echitabil anul aces­ta: Ang Lee a luat premiul de regie pen­tru Life of Pi / Viaţa lui Pi, Daniel Day Le­wis şi-a mai pus o statuetă alături de cele două pe care le mai avea, de da­ta asta pentru rolul din Lincoln, Jen­ni­fer Lawrence a fost declarată cea mai bună actriţă pentru Silver Linings Playbook / Scenariu pentru happy-end, Quentin Tarantino şi-a adjudecat al doilea Oscar din carieră pentru sce­nariul la Django Unchained / Django Dezlănţuit, iar Amour / Iubire al lui Mi­chael Haneke a luat, previzibil, pre­miul pentru cel mai bun film străin.

În discursul de acceptare a Oscar-ului de anul acesta, Ben Affleck (care ar fi meritat măcar o nominalizare şi pentru regie) le-a mulţumit celor care l-au aju­tat dezinteresat în carieră şi a amin­tit de momentul în care, în 1998, urca pe aceeaşi scenă, fiind doar un puşti care habar n-avea pe ce lume se află. Au trecut 15 ani, iar talentul care doar se întrezărea pe atunci a primit acum co­nfirmarea. Afleck trebuie să-şi păs­tre­ze loc pe raftul cu Oscar-uri: sunt si­gur că vor mai urma şi altele.

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Recomandari
721
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22