Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Romania face progrese economice, dar ramane un pol al saraciei
- - - -
2013-05-12
Actualitate Interna
1

Dupa o recesiune ce pare sa nu se mai sfarseasca, economia pe continent va intra pe un trend lent de relansare, potrivit estimarilor recente ale Comisiei Europene.

 Conform previziunilor publicate pe site-ul propriu al institutiei mentionate, cresterea va fi reluata in a doua jumatate a acestui an, dar se asteapta ca PIB-ul sa se contracte cu 0,1% in UE si cu 0,4 procente in zona euro.

In acelasi timp, nivelul consumului si al investitiilor private in Uniunea Europeana se vor majora modest pe parcursul anului 2014, in contextul unor eforturi politice sustinute pentru impiedicarea accentuarii crizei datoriilor suverane. Diferentele mari pe latura economica de la o tara la alta a UE nu se vor opri.

Referindu-ne la anul in curs, inflatia prognozata este de 1,8% in spatiul comunitar si 1,6% in zona euro. Se preconizeaza ca deficitele bugetare vor continua sa se diminueze in 2013 pana la 3,4% din PIB in UE si 2,9% in zona euro.

Acest din urma procent reprezinta tinta pe care Romania se straduieste s-o mentina in intervalul 2013-2014, adica nivelul atins anul trecut. Nu-i va fi deloc usor, deoarece riscurile persista, incepand cu inevitabila influenta exercitata de evenimentele din zona euro.

Careia i se adauga acumularea de noi arierate, cu precadere la nivel local, progresele timide si limitate in restructurarea companiilor de stat si, in continuare, vechea problema a absorbtiei fondurilor europene.

De fapt, tocmai aici se afla esenta avertismentelor lansate in urma cu o saptamana de Comisia Europeana catre Romania. Pana la acea optimista estimare a FMI privind o crestere cu doua procente a PIB-ului pentru 2014, mai este destul.

De pragul aflat sub 3% a PIB-ului Cabinetul Ponta trebuie sa traga cu dintii. Este un test cat se poate de dificil. De exemplu, potrivit Institutului National de Statistica, in martie 2013, exporturile au totalizat 17,5 miliarde de lei (circa 4 miliarde euro), in timp ce importurile s-au ridicat la 20,6 miliarde de lei (aproximativ 4,5 miliarde euro).

Concluzia: un deficit al balantei comerciale. Astfel de sensibile premise de mentinere intr-un echilibru economic a Romaniei l-a determinat pe premierul Victor Ponta sa-i solicite sprijinul de asistenta Bancii Mondiale, in vederea infiintarii unei unitati de implementare a politicilor publice.

Raspunsul a venit chiar din partea presedintelui institutiei internationale de creditare, Jim Yong Kim, care s-a aflat joi la Palatul Victoria. Seful BM a subliniat ca progresul Romaniei in stabilizarea economica este impresionant, in pofida mediului extern nesigur si a continuarii crizei din zona euro.

Totusi, inaltul oficial a pus degetul pe rana, afirmand ca: "In ciuda progreselor inregistrate de Guvern, Romania ramane tara cu cele mai inalte nivele ale saraciei din UE. Peste 30% din populatie traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi".

O concluzie amara. Pentru a face pasi semnificativi inainte, e necesar ca Executivul sa fie preocupat de un sir intreg de initiative: atragerea investitorilor straini ce pot crea locuri de munca. Asta se transforma in productie, consum, export, reducerea inflatiei prin acoperirea monedei in bunuri manufacturate.

De asemenea, e nevoie de infrastructura, privatizari de succes in favoarea statului etc. In ultima instanta, plata datoriilor externe si, de ce nu, sistarea contractarii altor credite.

Pare destul de greu, dar nu imposibil in timp, intr-unul cat mai scurt, daca se doreste.

Sursa: ziare.com

TAGS :
Comentarii
U R A N U S 2013-05-12
"Progres efectuat, saracie in crestere, sau constanta"...parca nu suna bine...Daca s-au realizat progrese economice, inseamna ca este si un profit mai mare, iar daca saracia este cel putin constanta, inseamna ca profitul este distribuit ca si mai inainte, in buzunarele "alesilor" & comp.Romania este una dintre acele tari, care chiar cu o eficienta economica scazuta, poate mentine standardele de trai la un nivel decent.Problema in Romania este frauda masiva la nivel inalt, adica opresiunea, exploatarea, expolierea, furtul, devalizarea si a celor ce muncesc si a surplusului ajuns la stat(taxe, etc.) , crime infaptuite de cei din varful lantului trofic, pentru ca in Romania nu exista o piramida sociala, ci un lant trofic, in care sacalii si hienele sunt in starturile din varf.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
229
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22