Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Turcia, ziua a saptea. Premierul Erdogan se intoarce in tara.Protestele continua
- - - -
2013-06-06
Actualitate Interna
0

Premierul Recep Tayyip Erdogan se intoarce joi in Turcia, unde se va confrunta cu protestatarii care ii cer demisia, noteaza Reuters. Cele cinci zile de proteste au lasat in urma doi morti si circa 4.000 de raniti.

La intoarcere din vizita oficiala in Africa de Nord, Erdogan ar putea fi nevoit sa isi ceara scuze pentru modul in care politia a tratat protestatarii si sa ia masuri in acest sens.

In lipsa lui Erdogan, vicepremierul Bulent Arinc a avut un ton conciliant cu protestatarii, cerandu-si scuze pentru felul in care politia a tratat miscarea initiala, pasnica, de protest din piata Taksim si a avut o intalnire cu reprezentanti ai demonstrantilor, in care i s-a cerut concedierea celor care au ordonat masurile violente.

Dupa Istanbul, miercuri seara, politia a tras cu grenade lacrimogene si a folosit tunuri de apa si la Ankara pentru a dispersa manifestantii veniti sa participe la o vasta miscare de contestare impotriva guvernului, scrie AFP.

Acest nou puseu de violenta vine dupa ce mii de sindicalisti au invadata piata Kizilay, din centrul capitalei Ankara, pentru a cere demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.

Ambulantele au evacuat cel putin patru persoane.

Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.
 
Intr-un discurs sustinut duminica, Erdogan nu a parut afectat, el raspunzand protestelor cu o retorica agresiva. "Daca ei numesc 'dictator' pe cineva care a slujit poporul (...) ce vreti sa fac?", a spus el. "Singura mea preocupare a fost sa-mi slujesc tara... nu sunt stapanul poporului. Dictatura nu-mi curge in vene si nici nu-mi sta in caracter. Sunt slujitorul poporului", a continuat acesta.

Premierul Erdogan a acuzat principala formatiune seculara de opozitie - Partidul Republican al Poporului (CHP), infiintat in 1924 de Mustafa Kemal Ataturk, care a fondat statul secular modern turc - de incurajarea protestelor si de atacuri pentru o disputa pe care el o considera "ideologica", mentioneaza Reuters.

"Credem ca principalul partid de opozitie, care face apeluri la rezistenta la fiecare colt de strada, provoaca aceste proteste", a spus el la televiziunea turca.

Numindu-i pe manifestanti "o mana de jefuitori", Erdogan a spus ca va insista pentru continuarea planului urbanistic de reamenajare a pietei Taksim din Istanbul, proiectul care a generat protestele ce s-au transformat intr-o revolta antiguvernamentala.

"Aceste reactii nu mai sunt legate de taierea a 12 copaci, sunt ideologice", a spus el. Referitor la moscheea pe care intentioneaza sa o construiasca in piata Taksim, el a raspuns: "In mod evident, nu voi cere permisiunea pentru asta de la liderul CHP sau de la o mana de jefuitori".


sursa: hotnews.ro

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
248
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22