Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Este Romania fracturata in urma scandalului Rosia Montana?
- - - -
2013-09-12
Dezbateri GDS
21

USL pare incapabila sa prezinte o pozitie coerenta. Cei doi lideri ai Uniunii, Crin Antonescu si Victor Ponta, se intrec in acuzatii. In fata acestei degringolade, e in stare opozitia sa vina cu proiecte concrete?
 
CSM a propus-o pe Livia Stanciu pentru un nou mandat de presedinte al ICCJ. Cosmarul politicienilor corupti continua.
 
Liderul PNL, Crina Antonescu, sustine ca nu se simte la putere “atâta vreme cât alte instituţii decât cele alese de cetăţeni conform Constituţiei schimbă sau numesc miniştri şi mă refer la ANI, la DNA”.
 
In decembrie, un nou raport MCV va fi prezentat la Bruxelles. La ce sa ne asteptam?
 
 
Dezbaterea despre Rosia Montana, justitie, putere si opozitie a avut loc vineri 13 septembrie de la ora 14.
 
Invitata a fost Monica Macovei, europarlamentar PDL si fost ministru al Justitiei. Puteti adresa in continuare intrebarile dumneavoastra.
TAGS :
Comentarii
Sorin Paliga 2013-11-22
M.M. „USL pare incapabila sa prezinte o pozitie coerenta.” Serios? Cine, din 1997 încoace, de când s-a semnat contractul (secret) a avut atitudine coerentă? S-au perindat de atunci 3 preşedinţi şi x premieri. Acum, distinsa doamnă M. M. află că USL, cine altcineva, nu are nimic coerent referitor la R.M. Dar guvernele anterioare au avut, inclusiv cel din care a făcut parte domnia sa? Ce spunea atunci înţeleapta noastră reprezentantă la U.E.? Aud? Citesc? Oricum, e bine că dezbatem pe acest forum, adică batem apa în piuă. Cu stimă, un profesor de limba cehă, de analiză comparată a limbilor indo-europene (şi nu numai)...
Andriana 2013-12-13
Toate si toti politicienii e lafe,l numa noi suntem un popor intelept care le stie pe toate.Facem teste si aplicam ce ne-a invatat domnii tovarasi. Sa ne dam mari, si sa stim ca toti e prosti numa noi destepti ca votam cu cine ne apara pensiile salariile si conducatorii iubiti, adica bine. Sa dezbatem tovarasi!
Claudia P 2013-09-13
Presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru reinvestirea judecatoarei Livia Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti pentru 3 ani. Cum comentati?
MONICA MACOVEI 2013-09-13
Activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sub presedintia Liviei Stanciu, a fost apreciata de Comisia Europeana, iar rezultatele au fost vizibile pentru toti romanii. Cand un lucru merge bine trebuie sa continue.
Petrus 2013-09-13
Stiu ca inclusiv in PDL exista sustinatori ai proiectului de lege dat de RMGC. In cazul in care la votul din 17 acest proiect trece, ce va face PDLul? Care vor fi caile de atac? Legea mineritului in forma propusa de RMGC nu poate sa treaca in mod normal. Nu poti da exproprierile pe mana unei companii private. E aberant. Se incalca dreptul la proprietate, garantat de Constitutie. Comisia Europeana cunoaste toate aceste detalii? Multumesc.
Rodica Barlau 2013-09-13
Buna ziua, stimata d-na Monica Macovei, stimati realizatori! !) Ati cerut de curand deschiderea dosarului Panait. S-a facut, in ce stadiu este? 2) V-as ruga, daca se poate, sa ne lamuriti daca se poate privatizarea CFR Marfa si in ce stadiu se afla. Este sau nu GFR un investitor strategic?
MONICA MACOVEI 2013-09-13
1. Da, am cerut redeschiderea cazului Panait, dar nu am primit niciun raspuns de la Parchet. 2. Contractul de privatizare a CFR Marfa a fost semnat pe 2 septembrie de Gruia Stoica, pentru GFR, si de un secretar de stat din Ministerul transporturilor (ministrii USL fug de raspundere). Dar GFR nu a platit inca niciun ban, declarand ca asteapta avizul Consiliului Concurentei care are 5 luni pentru analizarea contractului. In realitate, plata putea fi facuta fara avizul Consiliului Concurentei. 3. Un investitor strategic adevarat ar fi refuzat sa participe la o licitatie incorecta (pe parcursul careia s-au sters datorii ale companiei) si ar fi platit pretul. Aceasta privatizare imi pare mai degraba un smen local.
Popa Florin, Oradea 2013-09-13
Vasile Blaga a declarat ca PDL sustine mineritul dar nu si proiectul actual. Cum vedeti rezolvata aceasta dilema care asa cum spune si titlul acestei dezbateri pare ca a fracturat Romania in doua. Cum se pot impaca ecologistii cu cei care vor exploatare. Dumneavoastra sinteit de acord cu Vasile Blaga?
MONICA MACOVEI 2013-09-13
Nu sustin proiectul RMGC si nici mineritul prin cianura. Prin proiectul RMGC s-au incalcat de-a lungul timpului mai multe prevederi legale, iar prin trimiterea in Parlament a proiectului de lege pentru exploatarea de la Rosia Montana, fara a exista toate avizele necesare (e.g. avizul de mediu), s-a continuat incalcarea flagranta a legii: niciun proiect nu poate pleca din Guvern catre Parlament fara a avea toate avizele necesare, iar un contract comercial se semneaza de persoane care isi asuma responsabilitatea si nu printr-o lege a Parlamentului care nu raspunde pentru voturile date. Argumentele ecologice impotriva proiectului sunt dublate de argumentul incalcarii legii. Mi-am asumat public aceasta pozitie inca din 2011 si nu mi-o voi schimba.
Corina Ilie, Ploiesti 2013-09-13
Buna ziua. Doamna Macovei, in ce masura atacurile recente ale lui Crin Antonescu la adresa ANI vor afecta raportul MCV din decembrie? Si a doua intrebare e legata de Rosia Montana: Dupa ce luni anuntau ca s-a terminat cu proiectul, cei doi lideri USL au declarat ieri ca se revine la Comisia Parlamentara. Mai conteaza presiunea strazii? Multumesc
MONICA MACOVEI 2013-09-13
1. In mod evident, atacurile lui Crin Antonescu impotriva ANI afecteaza credibilitatea Romaniei si vor influenta negativ raportul MCV, mai ales pentru ca mentinerea ANI cu puterile actuale este o conditionalitate din MCV. Acelasi efect negativ il au si declaratiile ministrului Dragnea si ale altor lideri USL care vor sa modifice legea ANI pentru a-si scapa alesii locali de starile de incompatibilitate. Solutia legala este ca primarii incompatibili sa plece si sa se organizeze alegeri in localitatile respective si nu sa se schimbe legea ca sa scape primarii incompatibili. Solutia Dragnea & USL este stramba: schimbi legea ca sa nu o respecti. Ei sunt raspunzatori pentru scaderea credibilitatii tarii. 2. "Presiunea strazii" conteaza mai ales ca Ponta a mintit luni, 9 septembrie, si de atunci uselistii se intrec in minciuni si gafe.
Ilie Pop 2013-09-12
Pe ce se bazeaza Ministrul Meriului in afirmatia televizata ca solul de la Rosia Montana nu va fi afectat de CIANURA ! Consider ca ar fi necesar ca Academia Romana sa faca, sau sa comande Un STUDIU GEOTEHNIC in zona in acest scop, incazul in care nu este un astfel de studiu!
Diana Calomfirescu 2013-09-12
Stimata doamna Monica Macovei, ceea ce as dori eu sa aflu in urma dezbaterii sunt urmatoarele: -de ce nu luam noi Statul Roman fonduri europene sau bani de la FMI pentru a exploata regiunea?.Teoretic din ceea ce am citit numai din metalele rare scoase de acolo am castiga o avere. -daca le-a expirat licenta asa cum ati spus intr-un articol recent mai e valabil contractul? mai platim despagubirile la care face referire Ponta? In alta ordine de idei, va rog sa va ganditi serios sa candidati la Presedentie.Desigur trebuie sa va inconjurati de oameni necorupti, puternici, credibili in fata poporului..Dumneavoastra ii stiti mai bine care sunt aceia...singura nu veti putea reusi...Trebuie sa iesiti mai mult in fata, la TV...numai pe Fb, Blog, si in gen. pe internet nu va poate cunoaste suficienta lume. Sunt sigura ca daca veti incerca sa vorbiti oamenilor mai simplu, pe limba lor, va vor sustine mult mai multi.Aveti o subtilitate superba dar din pacate oamenii simpli nu o inteleg..Va rog:"Nu ne lasati si nu-i lasati!" Succes
Diana Calomfirescu 2013-09-15
Stimata doamna Monica Macovei, Sper sa mai ajunga comentariul acesta la dumneavoastra ca au trecut doua zile de la raspuns.Vad acum interventia domnului Ponta in mina de la Rosia Montana.Desigur pentru unii motivele sunt evidente dar acestia nu sunt multi. Ideea esta ca intr-adevar minerii aceia duc o viata mizerabila si pentru ei 6% e mai bun decat nimic, de aceea cred ca trebuie o alternativa concreta, cu plan de afaceri, fonduri si cifre prezentata de cei care contesta proiectul actual.Pe scurt: Nu poate Statul Roman lua bani de la FMI/UE si sa deschida exploatarea de la RM cu toate beneficiile ce decurg si pentru oamenii de acolo si pentru Romania?Contractul sa fie transparent, oamenii care sa se ocupe sa fie profesionisti competenti de la geolog pana la economist si manager. Cu RMGC n-au decat sa se judece...ani la rand. Cred ca in paralel cu contestarea proiectului trebuie oferita o alternativa clara, detaliata, palpabila in care oamenii sa afle ce salarii vor avea daca exploateaza RMGC si ce salarii daca exploateaza Statul Roman(teoretic mult mai mari nu?!)altfel toata opozitia va fi ...irosire de forte si manipulare negativa a imaginii celor ce se opun..
MONICA MACOVEI 2013-09-13
1. Putem cere fonduri europene pentru exploatare. 2. Despre licenta: licenta de exploatare 47/1999 a fost acordata pentru 20 de ani, deci pana in 2018. Cu toate acestea, exploatarea poate incepe numai dupa ce RMGC obtine toate aprobarile si avizele prevazute in Legea minelor, prin urmare RMGC nu poate incepe exploatarea. Teoretic, daca nu primeste toate aprobarile si avizele pana la expirarea licentei, respectiv 2018, nu va putea exploata niciodata la Rosia Montana, decat daca statul roman ii va prelungi licenta in 2018. Sa nu uitam ca Legea 85/2003 a minelor prevede ca avizul de mediu trebuie obtinut in 180 de zile de la acordarea licentei de exploatare. Acest termen a fost depasit. In aceste conditii, in opinia mea, licenta de exploatare a expirat si, daca doreste una noua, RMGC trebuie sa reia procedurile pentru o noua licenta. 3. In licenta nu se precizeaza nimic despre despagubiri, iar contractul este inca tinut secret. Oricum, am impresia ca aruncarea pe piata de catre premier a subiectului despagubirilor este o sperietoare pentru a ne baga pe gat proiectul de exploatare de la Rosia Montana. In orice caz, declaratiile privind despagubirile facute de catre Ponta sunt iresponsabile, pentru ca par a invita RMGC sa dea statul roman in judecata, cu Ponta martor pentru RMGC. Ponta sa plece si sa se angajeze la RMGC!
Ilie Pop 2013-09-12
Sustin comentariu Dm. Diana Calomfirescu care este suficient de clar si corect.
Mihai Marian Bugu 2013-09-12
Buna ziua! Mi se pare imperios necesar sa tratam continuitatea fireasca a doleantelor societatii civile. Pe langa amenintarea concreta adusa de utilizarea cianurilor in minerit, avem nevoie de multe alte reglementari pentru a ajunge la o democratie reala: accesul la viata politica (conditii draconic de grele), controlu derapajelor presei, depolitizarea completa a TVR, pedepse mai clare si mult mai dure pentru coruptie si, mai ales, incompetenta asumata (politicienii in functie se ascund des dupa argumentul asta atunci cand trantesc cate o teapa cu bani publici), traseismul politic, transparenta OBLIGATORIE si FARA EXCEPTII a afacerilor Statului, etc. Poate nu ar fi rau sa luam in discutie si necesitatea implementarii internetului in scop civic-informational in orice localitate, pentru asigurarea unui sistem paralel si greu coruptibil de informare, poate si un sistem de vot informal croit pe aceeasi retea, daca exista premizele securizarii lui optime. Multumesc, tineti steagul sus, doamna Macovei, aveti mai multi sustinatori decat credeti!
MONICA MACOVEI 2013-09-13
Domnule Bugu, Avem nevoie de tot ceea ce spuneti Multumesc pentru incurajari.
PAUL OSOLINSCHI 2013-09-12
Osolinschi Ovidiu Paul Bunaziua d na Macovei ,as avea si eu o intrebare referitor la justitie ,de ce cei care sunt corupti fac fraude de milioane de euro ,abuz in serviciu,tainuire -trafic de influienta etc. nu li se pot confisca bunurile ,proprietatile pe care le detin in mod ilicit /MA INTREB CATI BANI OARE AR AVEA BUGETUL ROMANIEI ? aud tot in mass-media reforme si iarasi reforme -cea mai buna solutie este ai gresit -ai platit (ce tot atat cand ceva condamnat la inchisoare pe 1 2 3 ani si ala poate cu suspendare pana la verificarea dosarului si asa zise lipsa de probe ,cum ar fi g becali ca ar fi facut schimburi de pamanturi cu armata ,acum el sta bine mersi acolo in schimb milioanele ii curg printre degete ,pe cand statul pierde -eu ma intreb de ex .fosta judecatoare de la C de Apel acuzata de coruprie vile si conturi .... si revin de ce atata propaganda la televizor pe tema aceasta referitor la toate acuzatiile aduse fiecarui persoana cercetat penal se publica din zi in zi si barfe -barfe in loc ca organul de urmarire penala sa -si faca demersurile lor in liniste fara atata tam tam (DE PARCA AM FI PROPRIETATEA TELEVIZIUNILOR )SI AICI AR MAI TREBUI O LEGE )parca ar fi o moda .VA MULTUMESC
MONICA MACOVEI 2013-09-13
Confiscarea bunurilor si banilor obtinuti ilicit este unul din proiectele mele si sunt raportor al Parlamentului European pe Directiva confiscarii. Cred ca numai aplicarea regulii "Urmareste banii peste frontiere" si confiscarea acestora este solutia prin care retelele de crima organizata si coruptie pot fi oprite pentru ca lasate fara bani nu mai pot continua. SUA, Marea Britanie si Irlanda, de exemplu, confisca banii si bunurile provenite din activitati ilegale pin procese civile care sunt mai scurte si sumele confiscate de aceste tari sunt mult mai mari.
Ioana Haitchi 2013-09-12
Romania nu este fracturata pentru ca marea majoritate a oamenilor isi dau seama de importanta zacamantului si implicit a proiectului. Este nevoie de multa scoala pentru ca cineva sa-si dea seama ca o redeventa de cateva procente dintr-un zacamant atat de valoros e o afacere proasta? Oare isi inchipuie guvernantii ca noi nu ne dam seama ca un asemenea zacamant nu poate fi exploatat oricum, deoarece influenteaza pretul aurului si a mineralelor pe piatza? De ce zona este acum ocupata de persoane din serviciile de paza (nici nu indraznesc sa spun c-ar fi secrete), care prin punctul de control din mijlocul localitatii inregistreaza tot ce intra si iese din zona? Oare in aceste conditii, nu este cumva influentat protestul "pro proiect" al oamenilor de acolo? Va rog respectuos sa ne spuneti si noua, ce inseamna "hipsteri" pentru ca cei care manifesta, nu stiu. Va rog sa mergeti la Rosia Montana si sa vedeti la fatza locului ce "investitii" a facut GC si apoi sa-mi spuneti cata incredere a-ti mai avea intr-un viitor proiect. Chiar daca intrebarile mele nu vor ajunge in atentia acestei dezbateri, multumesc pentru ca ati avut rabdarea de-a citi aceste randuri. Numai bine.
Total 21 comments.
Mai multe din Dezbateri GDS
9509
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22