Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCum am ajuns morţi şi îngropaţi de Roşia Montană sau de ce zvonurile despre sfârşitul liberalismului sunt mult exagerate
2013-09-20
18

Protestele împotriva exploatării miniere a Roşiei Montane au căpătat o semnificaţie inedită. Potrivit unor oameni aflaţi, se pare, în miezul luptei, ar fi vorba despre mai mult decât despre un proiect neconstituţional, viciat şi, probabil, corupt al actualului guvern, ci despre ceva mult mai mare. Ar fi vorba despre despărţirea apelor istoriei, despre o lume veche, de la care, eu unul mă revendic ferm, care se pare însă că a eşuat, şi despre o minunată lume nouă, care ne stă în faţă, cu toate promisiunile ei. Dacă există vreun pericol legat de proteste, atunci este eexpoatarea lor pentru a o asemenea idee, care nu este nici originală, nici generoasă. Este doar toxică, chiar mai toxică decât cianurile.

În romanul lui Ilf şi Petrov,”Viţelul de aur”, Ostap Bender (un hipster) spune, undeva pe la început: „În ultimul an s-au ivit între mine şi Puterea sovietică divergenţe cât se poate de grave. Ea vrea să construiască socialismul, iar eu nu vreau. Pe mine mă plictiseşte să construiesc socialismul”. Ei, bine, eu nu vreau să salvez Roşia Montană. Pe mine mă plictiseşte să salvez Roşia Montană. Nu cred nici că pericolul pentru mediu este atât de grav încât să-mi dea insomnii şi nici că miza economică este atât de mare încât să pună în joc prosperitatea naţiunii. Mi se pare o miză mică şi, de aceea, repet, generatoare de plictis civic. Ceea nu înseamnă însă că mă declar împotriva protestelor să că îi dispreţuiesc pe protestari. Dimpotrivă, îi privesc cu moderată simpatie.

Nu-mi place, bunăoară, transformarea termenului „hipster” într-un cuvânt de ocară, un stigmat. Am citit o mulţime de comentatori care se întrebau, indignaţi sau doar uşor iritaţi, ce este un hipster? Ca să încerc o definiţie, pe baza unor surse din interior, ca să zic aşa, un hipster este un tânăr sau tânără care pretinde întotdeauna că a citit mai multe cărţi decât a citit în realitate şi că ştie mai multe lucruri decât ştie cu adevărat şi care se poartă în consecinţă. E genul care se aprinde în discuţii filozofice la cafenea, la petrecere dar şi la seminar, de multe ori cu deplină siguranţă de sine şi complet pe lângă subiect. E genul care are întotdeauna la el programul de la Cinematecă, dar preferă, în intimitate, un sănătos film de acţiune american (sau o comedie romantică), e genul care duce cu el/ea o carte grea pe care o deschide în tramvai, dar uită de ea când ajunge acasă etc. Şi poţi identifica cu certitudine un hipster atunci când aflat în sesiune, îţi aruncă plictisit că se duce la bibliotecă să înveţe în timp ce se îndreaptă nesigur şi visător în direcţia opusă. Îl face asta superficial şi uşor ridicol? Cu siguranţă. Îl face asta odios? Nici vorbă. Iar, ca purtător de modă (sau de trenduri, cum preferaţi), forţa hipsterului de a influenţa un curent de opinie semnificativ şi de genera atituni civice şi/sau politice este una redutabilă şi ar fi o greşeală să fie desconsiderată. Există însă o problemă legată de adecvare. Hipsterul, prin definiţie, este în pericol să facă ceea ce trebuie pentru raţiuni complet greşite.

Am văzut, de exemplu, o dominşoară purtând o pancartă pe care scria ceva de genul ”Vreau capitalism adevărat, nu corporatism”. Acesta este un program la care aş adera cu toată convingerea. Mă tem însă, că ceea ce înţelegem eu şi domnişoară respectivă prin „capitalism”, respectiv, „corporatism” sunt lucruri complet diferite. Premisa, care provine din campusurile occidentale şi a fost importată de hipsterii români, este că societatea a fost luată prizonieră de „corporaţiile fasciste” care corup şi viciază sistemul politic democratic, iar concluzia este că actualul sistem capitalist a eşuat şi la fel şi liberalismul democratic. De aici, chemările la revoluţie şi la înlocuirea democraţiei liberale cu altceva. Dar, atât premisa cât şi concluzia sunt fundamental greşite. Corporatismul, aşa cum s-a născut el în Germania şi a fost pus în aplicare în fascismul lui Mussolini nu înseamnă subordonarea statului de către corporaţii, ci subordonarea, de către stat a întregii societăţii, care este împărţită în corporaţii – companii, sindicate, educaţie – adică TOT ceea ce este viu în acea societate. Nu întâmplător termenul TOTALITARISM a fost inventat de Mussolini pentru a exprima virtuţile acestui sistem în care „totul se întâmplă în interiorul statului, nimic în afara lui”. Aşa că, tânără domnişoară, dacă crezi sincer că prin naţionalizarea „corporaţiilor diabolice” şi s-ar întâmpla, ca în urma revoluţiei, acest lucru să se şi întâmple, atunci trebuie să afli că rezultatul va fi exact acela împotriva căruia ai protestat atât de vehment dar mult mai rău. Desigur, există şi o variantă soft a corporatismului, un „corporatism liberal” (de unde şi conceptul de „Fascism liberal” descris de Jonah Goldberg), dar aţi fi din nou surprinşi că cel mai asociat nume cu acest termen este cel al vedetei stângii, economistul John Maynard Keynes, iar ţările considerate ca reprezentând corporatismul liberal sunt ţările scandinave. Deci fiţi atenţi ce vă doriţi cu adevărat! Vreţi respingerea corporatismului? Asta înseamnă economie de piaţă minim reglementată, stat de drept puternic, dar minimal în sensul intervenţiei sociale şi, mai ales al redistribuţiei, libertate individuală crescută şi, o dată cu ea, riscuri individuale sporite şi, desigur, democraţie reprezentativă. Dacă asta vreţi, atunci contaţi pe un susţinător ferm. Dar, cumva, am sentimentul că nu asta este agenda dominantă a protestului. Ceea ce nu înseamnă că, deşi pentru raţiuni greşite, solidaritatea regăsită a acestei generaţii ce părea abulică nu trebuie salutată.

Şi mai este o problemă cu aceste proteste: Refuzul de a-şi asuma o identitate şi obiective politice. Să luăm o situaţie ipotetică: Să presupunem că, în scopul de a trece proiectul Roşia Montană neschimbat, exact aşa viciat şi neconstituţional cum este astăzi, parlamentul ar decide să îl înlocuiască pe Avocatul Poporului, Guvernul ar modifica, prin Ordonanţă de Urgenţă, competenţele Curţii Constituţionale astfel încât să nu poată judeca acest caz şi numai acesta şi ulterior ar adopta proiectul tot prin Ordonanţă, astfel încât să îl asigure de contestaţia oricărei alte instituţii a statului. Să mai presupunem că preşedintele ar convoca un referendum privind Roşia Montană şi în replică, majoritatea ar modifica Legea Referendumului astfel încât să crească cvorumul de la 50%+1 la 75%. Ar considera atunci protestatarii noştri că asistăm la o lovitură de stat şi la un atentat la adresa statului de drept? Ar ieşi în stradă să apere statul de drept şi valorile democratice sau s-ar mulţumi să facă ecuaţii simple gen „Xe=Ye=aceeaşi mizerie” şi ar continua să se lupte cu „Sistemul”? Este măcar ideea de „stat de drept” pe agenda lor?

Legat de lupta cu Sistemul, colegul Dan Tăpălagă a descoperit îngijorat o serie de autori care vorbesc deja inflamat despre „soluţii radicale” şi evocă, mai mult sau mai puţin voalat, recursul la violenţă pentru a înlocui actualul regim democratic bazat pe partide şi alegeri periodice cu altceva. Adăugăm la această serie un fenomen încă şi mai îngrijorător. Site-ul României Curate, un ONG dedicat, teoretic, statului de drept şi bunei guvernări, găzduieşte cel puţin două articole care vorbesc despre o ruptură radicală între vechiul consens, pare-se „conservator” născut în Piaţa Universităţii în 1990, adică ordinea liberală democratică imperfectă pentru care s-a bătut generaţia Revoluţiei şi care a dus România în NATO şi UE şi noul consens născut zilele acestea în aceeaşi Piaţă a Universităţii. Ordinea veche liberală, caracterizată de vechea dihotomie stânga/dreapta ar fi „moartă şi îngropată” la fel cu reprezentaţii ei, printre care se numără Dragoş Aligică, Dan Tăpălagă şi din care mă consider a face parte, precum şi stânga ”clasică”. Noua ordine, lumea nouă, va fi cu totul altceva. Ce anume va fi şi cum anume va arăta această lume nouă nu ni se mai spune. Sau, ca să-l parafrazăm pe Eco din Pendulul lui Foucault – că tot la sărbătorit ieri Google – „ştim exact cum va arăta noua ordine socială şi politică din România şi vă şi spunem cum: abracadabra”. Şi tocmai acest lucru face periculoase astfel de idei care evocă perspectiva unei utopii viitoare ce va putea fi instaurată prin magia străzii, soluţii radicale şi violente. Este solul intelectual în care cresc extremismele.

 Dar asta nu înseamnă nici pe departe că ordinea liberală „este moartă şi îngropată”. Dacă va fi vreodată vreo Revoluţie antiliberală care va naşte vreun nou Robespierre, va apărea şi un Edmund Burke. Sau în variantă hip, dacă se va naşte o nouă generaţie de „children of the Revolution”, va apărea un John Lennon, care să le-aducă aminte- într-un cântec intitulat chiar Revolution -  că dacă umbli cu cărticica lui Mao la piept, asta nu înseamnă că vei avea automat toate fetele pe care le doreşti. Şi mai „hip” ca Lennon, greu de găsit.

Articol publicat de Romania libera

TAGS :
Comentarii
U R A N U S 2013-09-24
Problema mediului ramane extrem de importanta si -practic- nu poate fi rezolvata in astfel de cazuri (decat prin renuntarea la proiect), insa la fel de acuta ramane aceiasi intrebare: are Romania nevoie de aceasta extractie in viteza si cu secatuirea rapida si totala a zacamantului? Raspunsul este NU, insa casta politica are nevoie de aceasta extractie pentru a-si umfla usor si rapid conturile in lei si valuta, in tara si prin cine stie ce alte banci , din strainatate.Acesta este singurul si majorul motiv pentru care ei doresc aceasta exploatare, in timpul mandatului lor, pentru a-si infige coltii in halca cea mai mare si buna, altfel, vor trebui sa se multumesca cu oscioare si firimituri, coand vor fi in "opozitie".
22fil 2013-09-24
Ce se va intampla cu apa din lac? Este onorabila si laudabila insistenta cu care manifestantii fac presiuni asupra celor pe care ii considera niste naivi neputinciosi, cu gura mare, de fapt inofensivi pentru ei, pentru cei ce strang bani cu carul, de pe urma turmei mute. Profitorii venali profita de ceea ce stiu ei, din experienta, ca, la romani, 'orice minune tine trei zile', dupa care se trece la alte minuni 'de trei zile', ce se succed fara sfarsit. Escrocii considera ca este imposibil ca oamenii sa nu oboseasca si sa ii lase in pace, sa stranga bani furati, de pe urma muncii lor, a turmei. Sa uram viata lunga miscarii din strada, nunumai pana la cutremurarea, ci pana la daramarea esafodajului pe care si l-au edificat hotii, din caramizile 'euro peste euro'. Venind la Rosia Montana, chiar daca am fi, pentru ceva timp (al dialogului) concesivi fata de explicatiile pe care le da firma, privind partea financiar-economica, refacerea aspectului ecologic al zonei, trebue sa ne concentram relatiile actuale cu firma, asupra intrebarii : 'ce se intampla cu apa din lacul de acumulare, in timp, cum va arata aceasta, va dispare nocivitatea (cum?), se va depune continutul solid si, dpa putini ani, lacul va fi plin cu apa limpede, sanatoasa, tocmai buna pentru canotaj, ca parte a ofertei turistice pe care o va asigura zona, dupa terminarea extrageri aurului? Aurul se consuma in mai mult sau mai putin timp, dar lacul ramane permanent, pana il va seca puterea soarelui. Aceasta intrebare trebue sa isi gaseasca un raspuns, bazat nu numai pe ce ne va spune 'profitorul de pe urma aurului', ci si pe ce trebue sa aflam din alte surse, de la cei la care s-a aplicat si se aplica aceasta tehnologie, cu cianura, la scara foarte mare, ca in cazul Rosia Montana. Informatiile prin Google sunt insuficiente, intr-o problema de extrema importanta pentru tara. Este necesara obtinerea de informatii 'de la fata locului', din alte tari, de la cei patiti, informatii culese nu de politicieni-turisti-profitori, ci de experti cu notorietate in materie.
Nadia Ramasawmy 2013-09-24
In afara de elucubratii privind scenarii totalitariste ceea ce e amuzant este ca tocmai dl. Aligica joaca rolul lui Robespierre purtand farasul in care se afla clasa politica din Romania: http://www.revista22.ro/lasati-frate-oamenii-sa-demonstreze-31081.html : Asadar, lasati, frate, oamenii sa demonstreze! Foarte bine fac. Sa mearga sa dea jos clasa politica. Exact ei sunt cei care i-au pus acolo si ii tin acolo. Nu uitati: Daca 100.000 de romani decid azi ca gata, pana aici, nu se mai poate (atat 5% din bucuresteni, 1 din 20) in 10 zile clasa politica romaneasca e pusa la podea si terminata. In 20 de zile e maturata si trimisa la gunoi. (Unde, fie vorba intre noi, ii si este locul). Si poate asa castiga si dreapta libertariana alegerile in Romania - prin lipsa de oponenti. Ma intreb daca dl Campeanu cunoaste diferenta dintre o corporatie gen Walmart si o corporatie gen Starbucks. Sau daca are impresia ca cei care manifesta in strainatate sunt hipsteri.
marcel 2013-09-22
astia protesteaza pentru ca se distruge” corola de minuni a lumii”,dar uita ca si ei au distrus aceeasi corola de minuni in spatiul urban.Urbanismul anarhic, capitalismul individualist si toate formele de poluare prezente in mediul citadin va creaza tot confortul si facilitatea de a lega niste idei fara sa le gasiti logica.Voi puteti sa renutati la mediul vostru si sa va cautati rostul in alte locuri,de exemplu la Rosia Montana
D P Aligica 2013-09-20
Relativ la :" Ordinea veche liberalã, caracterizatã de vechea dihotomie stânga/dreapta ar fi moartã ºi îngropatã". De una suta si mai bine de anisori, in fiecare generatie, fiecare deceniu, fiecare an, fiecare luna, saptamana, zi, ora, minut date de la Dzeu, se gaseste cineva care sa declare ritos ca ordinea veche caracterizatã de vechea dihotomie stânga/dreapta ar fi moartã ºi îngropatã. Si nu se lasa. Mereu si mereu. Vechea dihotomie nu more si nu e ingropata. Dar nici ei nu se lasa. Ce inseamna asta in termeni practici? Inseamna urmatoarele: Ca daca am avea un leu pentru fiecare afirmatie de acest tip facuta de unul sau altul aflat in incapacitate structurala sa inteleaga cu privire la ce se pronunta dar care e lovit de limbarita doctrinara, am fi miliardari. Abia atunci am avea un sistem nou, dincolo de dihotomia stanga-dreapta: finantat direct prin convertirea imbecilitatii pure in masa monetara. Ar fi un sistem inflationist, desigur.
Dinu 2013-09-21
URANUS, alta limbarita "eco-keynesista".
U R A N U S 2013-09-20
Dibaci spus, d-le Aligica!Iar daca tot ati moshit teoria, nu se poate sa nu obtineti macar 99% din voturi, pentru a fi uns guvernator al respectivei noi banci! Cat despre padurile de lei despre care vorbiti, pentru Romania ar fi de preferat sa avem blana lor!(Dar cine nu are lei , mai jupoaie si caini, nu?mai ales ca ordinal este dat de mai marele lor, cainele basset. Si cine nu are cianuri, le importa!Desigur prin trade, contra aur, pentru ca asta se va intampla, aurul va pleca iar cianurile se vor revarsa!)
U R A N U S 2013-09-20
"Nu cred nici ca pericolul pentru mediu este atat de grav incat sa-mi dea insomnii si nici că miza economica este atat de mare incat sa puna in joc prosperitatea natiunii..."_____--------_____cam asta este chintesenta articolului: daca lacurile de namoluri cianurice nu sunt macar de 3-4 ori mai mari decat lacul Balea , nu este nici o problema pentru mediu, iar daca tara este vanduta pe bucatele (sa nu se prinda 'norodul"), e -la fel - ok, vorba cea "cat'un pic-pic, pana n-o mai ramanea nimic". Cu astfel de guverne si asa societate civila, correct, predictia se va adeveri!
un cetatean 2013-09-20
Ceea ce nu intelege autorul articolului este faptul ca Rosia Montana este un simbol extrem de puternic. Este picatura care a umplut paharul in care deja se turnase inainte destul. Ne-am saturat de mizerabilii transpartinici care ne conduc la dezastru! Pentru mine aceasta miscare sociala este renasterea unei sperante la normalitate. Acesti oameni care ies in strada sunt cu adevarat semenii mei - despre ceilalti nu stiu mare lucru...
H11 2013-09-20
Ei bine, pe mine ma plictiseste sa tot citesc articole care au in titlu cuvintele "Rosia Montana", dar care sint despre orice altceva decit exploatarea de la Rosia Montana.
judex 2013-09-20
Verzii nostri sunt grupati in trei grupuri, fiecare cu propriul Avramuta. De asta vedem trei simboluri mari: niste stele verzi, niste cai verzi pe pereti,, niste firicele de iarba proaspata. Caii pasc iarba sub cerul plin de stele. Toate verzi, nu se distinge nimic in tabloul asta. Nici dupa interventia lui Neamtu.
Remus 2013-09-20
Domnule Campeanu, dar de cand Burke e liberal, cand se stie clar ca Burke este un predecesor al conservatorismului politic! Revolutia franceza a fost momentul de nastere atat a stangii radicale cat si a liberalismului steril, momentul de lansare pe scena politica a celor doua curente! Incurcati serios itele in acest material!
nadia 2013-09-20
Stimate "jurnalist"! Ti-ai publicat articolul in RL si imediat ai inceput sa stergi toate comentariile care nu ti-au convenit desi sunt decente. Rusine!!!!! Chiar nu stiu ce mai cauti pe acest site decent. Nu uitati cei care cititi acest articol. Se pare ca va trebui constituit un top al jurnalistilor "junk".
mrjack 2013-09-22
Hipster-eco. OK, oi fi hipster eco, nu mi se pare nimic rau in asta. Intrebarea ar fi, tu ce esti Dandy? Om de bine?
Dandy 2013-09-21
Lasa, Nadia! D-nul Campeanu are totusi dreptate. Eu ii impartasesc observatiile. Pe de alta parte, "mrjack" le amesteca cu bunastiinta. Hipster-eco, si asta.
mrjack 2013-09-20
Este simplu nadia: Romania Libera face parte din alianta de presa intre asa-zisi "dusmani" - Antena3, B1TV, Jurnalul National, Romania Libera, Evenimentul Zilei, etc. - pentru sustinerea genocidului de la Rosia Montana. Cititi editorialele acestor publicatii scrise, uitati-va la ideile centrale ale emisiunilor acestor televiziuni, si o sa constatati similaritatea: ei vor ca Rosia Montana Gold Corporation sa beneficieze de legea asta mincinoasa, sa inceapa sa distruga si sa omoare natura pentru cateva sute de kg de aur. Toti astia se scandalizeaza ca ii trimite lumea din Piata Universitatii la plimbare. Toti astia acuza miscarea de protest de "manipulare", unii sustinand ca este vorba de Rusia, altii de Ungaria, altii de "basism", toti astia ne acuza de anti-liberalism, nu de alta dar in acceptiunea lor liberalismul inseamna sistemul in care prostii tac din gura si se imbogatesc niste oculti + Basescu + Ponta & ai lor. Oamenii astia cu lesa de 24 de carate sunt si vor continua sa fie penibili, atata timp cat lesa este cea care le controleaza pixurile, camerele de luat vederi, etc.
22fil 2013-09-20
Comisia Parlamentara. Este strict necesar.... Ca sa putem aprecia corect profunzimea si extinderea informarii pe care se va baza studiul ce va fi elaborat de comisie, precum si concluziile si propunerile acesteia, este strict necesar ca aceasta comisie sa inceapa prin a publicape internet) lista tuturor documentatiilor pe care le va examina, precum si prezentarea in extenso a informatiilor obtinute de la cei ce exploateaza minereuri (cu sau fara cianuri) si, totodata : opiniile acestora, in urma experientei de aplicare, rezultatele de durata obtinute vs promisiunile din contracte, eventuale accidente si cu ce consecinte. Comisia sa selectioneze trei cazuri pe care sa le viziteze (la fata locului!), pentru a-si consolida opiniile lor, precum si pe cele ale opiniei publice. Site-ul pe care comisia va publica toate datele pe care le va obtine trebue sa stea la dispozitia opiniei piblice cel putin zece zile, in alte zece zile sa se obtina observatii din partea opiniei publice, observatii care sa fie introduse, de comisie, intr-o anexa a raportului. Calitatea raportului pe care il va prezenta comisia va demonstra (legitima) profesionalismul, dedicarea si seriozitatea acesteia, in tratarea unei probleme de extrema importanta-complexa, pentru prezentul si viitorul tarii, al romanilor.
gigi 2013-09-20
stimate domn, dar de ce nu s-ar publica contractul semnat in numele guvernului roman de ministrul Berceanu? ca sa stim si noi cum au fost aparate interesele tarii intr-un contract comercial? de ce nu cereti asta? va e frica de adevar?
Total 18 comments.
Recomandari
648
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22