Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Retragerea Ordinului National acordat lui C.V. Tudor
- - - -
2007-02-09
Apel 22
0

In atentia domnului consilier de stat Gheorghe Angelescu, Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale

Doamnei Doinea Cornea, Presedintele Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei"

 

Stimata doamna presedinta Doina Cornea,

 

 In baza art. 5 din Regulamentul pentru organizarea si functionarea consiliilor de onoare ale ordinelor nationale  Steaua României, Serviciul Credincios si Pentru Merit, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1511 din 29 noiembrie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1099 din 6 decembrie 2005, avem rugamintea ca, in calitatea dumneavoastra de presedinte al Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei", sa supuneti analizei acestui consiliu propunerea retragerii Ordinului National "Steaua Romaniei" cetateanului Corneliu Vadim Tudor.

 Fostul presedinte al Romaniei, domnul Ion Iliescu, putin inainte de expirarea mandatului sau, in luna decembrie a anului 2004, a luat doua decizii grave, periculoase si rusinoase pentru viitorul Romaniei. Una dintre ele, gratierea lui Miron Cozma, pe care si-a corectat-o la presiunea opiniei publice. A doua a fost decorarea cu  Ordinul National "Steaua Romaniei" a cetateanului Corneliu Vadim Tudor, lider al Partidului Romania Mare. Aceasta eroare a fostului presedinte Ion Iliescu, el insusi jignit public in mod suburban de Corneliu Vadim Tudor, nu a fost corectata inca.

 Decorarea lui Corneliu Vadim Tudor a fost si ramane o insulta la adresa unei Romanii democratice si a valorilor ei euro-atlantice. In urma acestui act, laureatul  Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, originar din Romania, profesorul Randolph Braham de la City University of New York, precum si 15 ziaristi de la Radio Europa Libera - Ioana Magura Bernard, Gelu Ionescu, Neculai Constantin Munteanu, Luisa Cunea, Radu Calin Cristea, Sorin Cunea, Mary Georgescu, Nicolae Munteanu, Sabina Fati, Ileana Giurchescu, Andreea Pora, Oana Serafim, Lucian Stefanescu, Liviu Tofan, Mircea Ticudean - au returnat in semn de protest decoratiile primite de la statul roman. Raportul Global privind Antisemitismul al Departamentului de Stat al SUA pe anul 2004 mentioneaza in mod explicit la capitolul Romania acest regretabil act de decorare si consecintele sale.

 In perioada comunista, cetateanul Corneliu Vadim Tudor a intervenit in scris la organele de Securitate si la Nicolae Ceausescu, reclamand "disidenta" unor colegi scriitori si critici literari. (Raport al  Ministerului de Interne, Directia I a Securitatii Statului, nr. 0046818 din 4 martie, 1981; memoriu catre Nicolae Ceausescu, 3 februarie 1983). De asemenea, in aceeasi perioada, Corneliu Vadim Tudor a publicat mai multe texte antisemite, intre care si volumul Saturnalii, care, prin continutul lor salbatic xenofob, au determinat puternice proteste internationale, intre care si cel al Congresului SUA.

 Dupa 1989, atat in perioada anterioara decorarii de catre fostul presedinte Ion Iliescu, cat si in perioada care a urmat decorarii sale cu  Ordinului National "Steaua Romaniei", cetateanul Corneliu Vadim Tudor a dat dovada in mod repetat a unor actiuni si atitudini contrare valorilor democratice ale societatii romanesti, dand declaratii calomnioase cu un limbaj jignitor si suburban, avand luari de pozitie huliganice privind un numar mare de politicieni si intelectuali romani.

 In sustinerea cererii noastre de a analiza posibilitatea anularii decorarii cetateanului Corneliu Vadim Tudor cu  Ordinul "Steaua Romaniei", va rugam sa reflectati asupra unui fragment din discursul domnului deputat Valeriu Stoica, rostit in plenul parlamentului la 25 septembrie 2001, in care acesta se referea explicit la liderul PRM:

 "Vorbele pot ucide! Vorbele izvorate din extremism si repetate adesea se transforma in fapte! Articolele de presa, discursurile politice, publicarea unor carti cu vadit caracter antisemit, rasist si care instiga la violenta sunt modalitatile de exprimare a celor care exploateaza mijloacele democratice pentru a predica contra democratiei. Fanatismul si extremismul nu trebuie sa gaseasca pamant fertil intr-o tara care isi doreste un destin european" .

 Dupa 1989, cetateanul Corneliu Vadim Tudor a insultat cu violenta si frecvent si politicieni straini, afectand grav imaginea externa a Romaniei. Intre ei se afla presedintele SUA, George Bush, si premierul Marii Britanii, Tony Blair (Corneliu Vadim Tudor,  Adolf Busch si Tonzy Mussolini, Romania Mare, nr. 664, Anul XII, 4 aprilie 2003).

 Dintre actiunile si atitudinile lui Corneliu Vadim Tudor contrare societatii romanesti democratice mentionam sustinerea actiunii minerilor din 1999, in care au fost atacate si amenintate ordinea de drept in Romania, inclusiv fortele politiei si ale jandarmeriei. Analistii politici din Romania au considerat activitatea liderului PRM in timpul mineriadei din 1999 ca urmarind a fi  "beneficiarul unei lovituri de stat, daca aceasta ar fi reusit" (Ovidiu Banches, A cincea mineriada. Vinovatii, Ziua, 22 iunie 2005).

 De asemenea, de la data decorarii sale cu  "Steaua Romaniei", prin organele sale de presa Romania Mare si Tricolorul, cetateanul Corneliu Vadim Tudor a publicat sub semnatura proprie sau prin terte persoane numeroase texte continand atacuri violente antisemite, antimaghiare si anti-Roma. Intre ele se afla si articolul semnat de Ion Coja in care acesta promite evreilor un nou Holocaust: "cine stie poate altadata il vom face pe (sic) Holocaust. Si-l vom face ca lumea, cu acte in regula! Cu martori, cu documente, cu victime garantate..." (Ion Coja, Adevarul despre asa-zisul Holocaust din Romania, Tricolorul, 29 noiembrie 2006).

In sedinta solemna a parlamentului din 18 decembrie 2006, dedicata condamnarii comunismului de catre presedintele Traian Basescu, Corneliu Vadim Tudor i-a incitat pe sustinatorii lui sa-i ameninte cu violenta fizica pe reprezentantii societatii civile. De asemenea, Corneliu Vadim Tudor a incercat, folosind mijloace nedemocratice, sa impiedice adoptarea drept act oficial al Romaniei a declaratiei presedintelui Traian Basescu.

Consideram ca toate aceste declaratii si luari de pozitie, care au subminat permanent valorile democratice ale societatii romanesti, il fac pe cetateanul Corneliu Vadim Tudor incompatibil cu detinerea in continuare a ordinului sus-mentionat.

Ianuarie, 2007

 

 Mircea Dinescu, Comandor al  Ordinului National "Steaua Romaniei",

 Radu Filipescu, Cavaler al  Ordinului National "Steaua Romaniei",

 Gabriel Liiceanu, Cavaler al  Ordinului National "Steaua Romaniei",

 Andrei Oisteanu, Cavaler al  Ordinului National "Steaua Romaniei",

 Stelian Tanase, Ofiter al  Ordinului National "Steaua Romaniei"

 

 Sustinem scrisoarea prin care se solicita retragerea  Ordinului National "Steaua Romaniei" lui Corneliu Vadim Tudor, acordat in anul 2004:

 Sorin Iliesiu,  vicepresedintele Aliantei Civice, membru GDS

 Anca Oroveanu,  Universitatea Nationala de Arte Bucuresti

 Andrei Plesu,  Colegiul Noua Europa

 Smaranda Enache,  Liga Pro Europa

 Zoe Petre,  Universitatea din Bucuresti

 Radu Ioanid,  Muzeul Memorial al

 Holocaustului,  Washington

 

(Lista ramane deschisa)

Persoana de contact: Mariana Serdeliuc;

tel: 021-314.14.71; e-mail: [email protected]

TAGS :
Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/rev22/public_html/system/functions/query_function.php on line 24
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Apel 22
2587
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22