Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


PNL, prăbușit, dar cu asul în mânecă
Andreea Pora - - - -
2014-05-20
Europarlamentare 2014
9

Ieșirea liberalilor din USL pare să le fi fost fatală dacă analizezi sondajele de opinie. Cam toate dau o pierdere ma­xi­mă de 6 procente, de la peste 20% în ianuarie la 15% în mai. Dinspre PNL vin însă mesaje încurajatoare: scorul va fi peste 20%, iar Crin Antonescu nu va trebui să-și dea demisia din fruntea par­tidului, așa cum a promis. Miza es­te deci enormă și pe mai multe pla­nuri. În primul rând, Antonescu își joacă nu doar poziția de șef al PNL, ci și pe cea de candidat la prezidențiale. Altfel spus, își joacă chiar viitorul po­li­tic. Deși controlează bine partidul, do­vadă că a reușit să împiedice he­mo­ra­gia în momentul ruperii USL și a tră­dării lui Tăriceanu plecat cu misiune la PSD, Antonescu ar putea să fie mă­turat de nemulțumirea generată de un rezultat prost. Refacerea USL, vân­tu­rată sistematic de Ponta și Tăriceanu, ar putea să sune mult mai atrăgător pen­tru armata de directori și func­țio­nari rămasă până acum în posturi, dar căreia îi va fi clar că i-a sunat ceasul, în situația în care ea nu se va produce. Scenariul este însă puțin probabil. An­tonescu și liderii din jurul său au avut grijă să împingă atacurile la adresa lui Ponta și a PSD la extrem, până în punc­tul în care o împăcare ar deveni pro­blematică. Dar mult mai im­por­tant, PNL are în manșetă asul numit Johan­nis, candidatul la prezidențiale cu șan­sele cele mai mari într-un tur doi cu Ponta. Rocada Antonescu-Jo­han­­nis, de­și negată de cei doi, se pro­filează a fi soluția pentru ieșirea PNL dintr-o cri­ză a scorurilor proas­te, dar și pen­tru sal­varea lui An­to­nes­cu personal. De­si­gur, un rezultat de 20% l-ar re­va­lida pe Antonescu ca li­der și candidat și ar închide definitiv subiectul USL.

În al doilea rând, este vorba de po­zi­țio­narea partidului în raport cu celelalte forțe de opoziție. Campania i-a pus în fun­dal pe „eurocampionii“ partidului, dintre care oricum nu s-a detașat ni­ciu­nul de forță, desfășurându-se pe fron­tul războiului cu PSD și Ponta și mai puțin pe cel al cuceririi elec­to­ra­tului de dreapta, atât de necesar în cursa prezidențialelor. Cu toate șarjele oratorice împotriva fostului camarad din USL, Antonescu a ratat șansa de a deveni, dacă nu liderul opoziției, mă­car principala ei voce. Motivul: a fost acoperit mediatic de războiul Ponta-Băsescu și nu s-a delimitat de eve­ni­mentele din vara lui 2012, ceea ce a fă­cut ca mesajul anti-PSD să fie ne­cre­di­bil. Lucru valabil și pentru Johannis.

Șansele ca PNL să fie totuși vioara în­tâi pe „dreapta“ sunt destul de mari, in­diferent de numărul de procente care îl vor despărți de PDL și PMP. E pu­țin probabil ca PNL să se așeze la masa ne­gocierilor, pentru că, în ori­ca­re dintre si­tuații, scor peste 20% - can­didat An­tonescu, scor în jur de 16% - candidat Johannis, este avan­tajat. Atu­ul can­di­datului cel mai bine plasat în turul doi în lupta cu Ponta este unul de­ter­mi­nant și PNL nu va renunța să joace această carte. Profitând de fă­rămițarea celorlalte partide de opo­zi­ție și lipsa unui can­di­dat comun cu șan­se reale, An­to­nescu a lansat sem­nalul coagulării unui front anti-PSD încă din primul tur, evident, un jurul PNL. Acest scenariu depinde însă de sco­rurile PDL și PMP și de mo­dul cum se vor rezolva di­sen­siunile din­tre ele. De­și Antonescu pare că și-a ratat ca­riera de lider și can­di­dat, iar situația PNL nu este dintre ce­le mai roze, par­tidul rămâne fără dis­cuție în jocul ma­re, fie și măcar pen­tru faptul că nu poa­te fi ignorat în ni­ciunul dintre scenariile prezidențialelor.

TAGS :
Comentarii
Kostas 2014-05-22
Nu mor de grija pnl-ului cu sinistrele sale personaje( antonescu, srs, ghise,n.nicolai, busoi=sarpele cu ochelaria.marga,chitoiu,r.stroe=hipopotamul, calimente, inclusiv cei plecati la puscarie) dar nu ma pot abtine sa nu atrag atentia asupra unor evidente. Asistam la marsavia pusa la cale de plagiatorul mitoman impreuna cu fostul pnl-ist tariceanu si alti cativa puscariabili care numai de liberalism nu pot fi banuiti.Toti acesti nemernici pun la cale ultima lovitura pentru distrugerea PNL-ului. Despre coada de topor tariceanu, am mai spus-o si alta data, este unul din cei infiltrati in partidele istorice de catre fostii securisti si bolsevicii lui iliescu pentru a le distruge din interior.Asa s-a intamplat si cu PNTCD la care nemernicul a.marga s-a infiltrat pana la varful partidului. Acest individ a avut tupeul sa se catere in functia de presedinte.Acest om fara caracter a avut obraznicia si nerusinarea fara macar sa plateasca cotizatie.Se poate spune ca acest nemernic a dat ultima lovitura de moarte PNTCD-ului si apoi s-a mutat la pnl cu aceeasi sarcina de partid comunist. In mod cert, cu aceeasi misiune s-a infiltrat in pnl si acestindivid tariceanu.Si nu este singurul. Mai este acolo si mircea ionescu quintus, caruia ii vom spune poate in curand, sa-i fie tarana usoara ca mult a supt de la comunisti. Astazi asistam la renasterea unui nou PNTCD curat din cenusa fostului PNTCD pe care-l napadisera paduchii.Acum putem fi siguri ca este un partid curat pentru ca dupa cum se stie, paduchii parasesc hoitul. Asa se va intampla si cu partidul Bratienilor, caruia ii vom canta prohodul in acest an.
Militaru-Mihail Daniel 2014-05-22
Vedeti, cum va spuneam si eu la inceputul anului, liberalii au riscat iesind din USL, dar n-au mai suportat ticalosiile lui Ponta si PSD nu cum spun ordinarii de la Antena 3 ca s-au inteles cu Traian Basescu sau ca baietii de la B1TV si revista "22" i-au determinat sa se retraga!Nu stiu daca vor castiga 20 la suta sau peste dar ar fi bine sa creeze daca nu o alianta de dreapta macar un fron anti psd si totodata trebuie facuta rocada Antonescu-Johannis!Occidentalii mai ca nu nespun ce sa facem!
Kostas 2014-05-21
Nu-mi dau cu parerea si nu fac pronosticuri despre succesele sau insuccesele pnl condus astazi de repetentul din Isaccea, ajutat de sinistra norica nicolai. Spun doar ce viitor ii prevad eu.Se zice "boala lunga-moarte sigura".Cu cat infiltratul tariceanu si cutrele din psd ii prelungesc mai mult boala, cu atat mai sigura este moartea. As putea spune ca moartea pnl in acest an va fi spre binele PNL-ului Bratienilor.Paduchii nu sug sange decat de la organisme vii. Hoitul este parasit in graba de paduchii care se vor intoarce la baza sau vor incerca sa atace alt adversar al bolsevismului sau al hotilor si coruptilor. Asa s-a intamplat cu PNTCD. Dupa ce a fost infiltrat pana la refuz de hoardele securiste si bolsevice, si-a dat duhul.Ultimul potir cu otrava i l-a dat andrei marga care s-a infiltrat pana la varful partidului. Cine mai stie astazi ca acest personaj nociv a fost presedinte( fara sa plateasca cotizatie) al PNTCD ? Astazi din cenusa PNTCD se naste un partid vechi si totusi nou, curatat de toti securistii care-l sufocasera. Sa ne amintim ca acest personaj sinistru(este vorba de a.marga) a omorat ICR si a facut Romania de ras din fruntea ministerului de externe.Asta au fost in stare sa faca cei doi mascarici care au furat puterea in 2012.
victor 2014-05-26
Daca tereferi cumva la Crin Antonescu trebuie sa stii ca a castigat in liceu olimpiada nationala de istorie. Auzi colea, .... repetentul.
mike13 2014-05-22
E, uite aici te sustin!!!De data asta ai fost clar si la obiect...numai bine.
Filip Thomas C. 2014-05-20
In ciuda vehementei, analiza de mai sus - si nu e singura - e functionala si exemplar de acurata si pentru ca va tineti la distanta de capcana demonizarii acestor smintiti.
mike13 2014-05-21
Domnule Gh P., daca dumneavoastra va tot imaginati asa scenarii seci de parca v-ati juca pe tabla de sah, oricine are alte pareri decat are imaginatia dvs infailibila, inseamna ca este un amator???Poate vreti sa- luati locul Andreei Pora la aceasta publicatie ca jurnalist cu capacitati extrasenzoriale...Lucrurile nu sunt asa de simple in politica, precum in fotbal si poate nici acolo!!!Sigur, e bine sa ne dam cu parerea si ne putem si contrazice, e un lucru bun, da asa, de la noi din fotoliu ,sa ne credem mai destepti si mai bine informati decat jurnalisti cu ceva prestanta si prestatie ca Andreea Pora? Mi se pare ok ca dupa o bere, ca sa ne simtim si mai bine , sa mai barfim un pic pe net, ca asta e sport national, dar, sincer, nu ca Andreea ar fi Mama Omida sau buricul pamantului, dar eu nu mi-as permite sa fac pe seful ei!!! Apropos, cand l-a sustinut pe Basescu cu tot armamentul era bine, nu???Si mi se pare, ca si acum o face, asa cum se zbate sa apere intreaga dreapta in fata monstrului de la putere!!!Nu stiu de unde ati ajuns la asa concluzii, dar , desi nu sunt totusi impotriva criticii, macar sa aveti argumente..nu simpla impresie artistica....
BASCA 2014-05-21
Candideaza Crin sau Iohannis de la PNL,Predoiu out,PMP nu-si va pune candidat dar se va intelege cu PNL, si cred ca va candida si MRU in ciuda faptului ca are un mare risc cu alegerile de duminica,dar pana in noiembrie el va fi constant in fruntea sondajelor impreuna cu Iohannis.Pe Ponta are cine sa-l bata in turul doi,asa ca sa duca traditia smulgerii infrangerii din ghearele victoriei,spre norocul nostru de aliati de nadejde.
Gh P 2014-05-20
Analiza face sens doar in contextul in care PDL si PMP au drumuri diferite. Am senzatia ca dupa europarlamentare apele se vor limpezi, in sensul ca PDL isi va continua trendul negativ si vor trebui sa scape de Blaga si acolitii lui. Noul PDL va reveni la fostul procentaj (impreuna cu PMP, impreuna sub o alta sigla eventual) si atunci PNL va fi vioara a doua, dupa PDL versiune noua. Desigur, un asemenea scenariu e greu de imaginat pentru o revista care face reclama PDL pe frontispiciu si care cinta prohodul noului PMP. Autoarea e prea inversunata ca sa mai aiba si dreptate. Dorinta ascunsa ca Basescu sa nu treaca de 7-10% s-ar putea sa o coste cariera jurnalistica. In rest, gargara electorala.
Total 9 comments.
Mai multe din Europarlamentare 2014
2531
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22