Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Vladimir Tismaneanu primeste Premiul GDS pe 2007
- - - -
2008-01-09
Apel 22
0

Premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2007 se acorda politologului Vladimir Tismaneanu,  profesor la Universitatea din Maryland (SUA), in calitate de presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania si de coordonator al Raportului Final  elaborat de aceasta. Pe baza raportului, regimul comunist a fost condamnat ca ilegitim si criminal, in numele statului roman, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, moment de rascruce in istoria postcomunista a Romaniei.

Dorim sa onoram astfel un remarcabil efort colectiv de cercetare, de analiza si sinteza, animat de atasamentul fata de valorile unei societati deschise si democratice si de convingerea ca o democratie viabila nu poate fi intemeiata pe amnezie si minciuna.  Asumat de cei 39 de membri si experti ai Comisiei, Raportul imbina rigoarea stiintifica si empatia pentru victimele catastrofalului experiment comunist. Raportul Final  lasa deschisa calea pentru o veritabila dezbatere nationala, fiind un document reper, indispensabil unei confruntari oneste si lipsite de inhibitii cu trecutul traumatic reprezentat de dictatura comunista. El poate fi privit, de asemenea, ca un pas important in condamnarea internationala a crimelor comunismului.

 

Grupul pentru Dialog Social

Bucuresti, 27 decembrie 2007

 

Dragi prieteni din GDS,

Va multumesc pentru acest mesaj, pe care il consider unul dintre cele mai importante si pretioase primite de mine vreodata.

 Acordarea Premiului GDS inseamna recunoasterea efortului colectiv al unei echipe de cercetare animate de pasiunea pentru adevar si de compasiunea pentru nenumaratele victime ale unui regim catastrofal din punct de vedere social, economic, cultural si moral. De-a lungul anului 2006, dar si pe parcursul anului 2007, membrii si expertii Comisiei Prezidentiale au dovedit o solidaritate exemplara. Am fost si suntem animati de valorile liberalismului civic, pentru care drepturile individului sunt sacre si inalienabile. De pe aceste pozitii a fost scris Raportul Final si tocmai de aceea Premiul Grupului pentru Dialog Social, nucleu emblematic al societatii civile romanesti, are pentru colegii mei si pentru mine o valoare cu totul speciala.  Anticomunismul nostru este unul democratic, deci unul care refuza culpabilizarile colective si spiritul de revansa.  Raportul Final este o opera stiintifica inspirata de stadiul actual al cercetarii pe plan mondial, fiind astfel o baza pentru continuarea stradaniilor de confruntare a trecutului indispensabile pentru viitorul democratiei romanesti.  Prin Raportul Final si asumarea sa de catre seful statului ca baza a condamnarii dictaturii comuniste, putem spune ca in Romania a inceput, in fine, o actiune de justitie morala.

Rolul meu, mai presus de orice, a fost unul integrator, deci sa coordonez aceasta opera colectiva, menita sa deschida mult amanatul dialog national despre ce a fost comunismul din Romania, cum a fost el posibil, pe ce ideologie s-a intemeiat, ce institutii si metode a folosit si cine au fost cei care l-au pus in practica in chip concret, cu zel si fara scrupule.

In egala masura, vad in acordarea acestui premiu o recunoastere a momentului istoric din 18 decembrie 2006, cand, in pofida obscenului vacarm starnit de inamicii societatii deschise, presedintele Traian Basescu a condamnat dictatura comunista drept ilegitima si criminala.

 

Cu cele mai bune ganduri si cordiala recunostinta,

Vladimir Tismaneanu

TAGS :
Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/rev22/public_html/system/functions/query_function.php on line 24
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Apel 22
2001
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22