Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Apel catre Parlament. Încetati sa mai fiti scutul coruptilor contra justitiei!
- - - -
2014-06-06
Apel 22
5

Organizatiile semnatare solicita parlamentarilor români sa nu mai puna piedici justitiei în dosarele în care sunt implicati colegii lor, sa voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunitatiii parlamentare si sa nu mai faca declaratii care aduc prejudicii justitiei.

Parlamentul României respinge constant cererile DNA de arestare preventiva sau de punere sub urmarire penala.

În ultimii ani, Camera Deputatilor si Senatul au redevenit scutul parlamentarilor si al fostilor ministri - actuali parlamentari cercetati pentru coruptie, refuzând toate cererile DNA de ridicare a imunitatii parlamentare.

Marius Isaila, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt câteva exemple de parlamentari investigati de DNA care au beneficiat de protectia majoritatii senatorilor si deputatilor români, plasându-se astfel deasupra legii.

Aceasta atitudine sfidatoare submineaza statul de drept si ne plasează în afara civilizației occidentale. Reprezinta, totodată, o tradare a intereselor României, fiind o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale într-un context extern atât de framântat.

Importanti lideri politici continua sa intervina, prin declaratii publice, în actul de justitie. Astfel, premierul Victor Ponta se solidarizeaza public cu sefi de consilii judetene sau primari investigati pentru corupție – Adrian Duicu (Mehedinti), Ion Prioteasa (Dolj), Radu Mazăre (Constanta) – acuzând DNA ca face „dosare politice”.

La rândul lor, lideri locali cercetati pentru coruptie sau conflict de interese, precum Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, cer desfiintarea institutiilor care îi investigheaza.

Solicitam parlamentarilor din Senat si Camera Deputatilor sa nu mai faca scut pentru imunitatea colegilor lor în fața justitiei și sa voteze cu bilele la vedere pentru ca electoratul sa stie cum se pozitionează alesii lor. Solicitam de asemenea tuturor politicienilor sa se abtina de la declarații ce aduc atingere intereselor justitiei. 

 

Freedom House România
Grupul pentru Dialog Social
Expert Forum
Centrul Român pentru Politici Europene
Societatea Timisoara

TAGS :
Comentarii
Nicolae Soloma 2014-11-05
Director Nelserv Ltd, Londra
Elena Soloma 2014-11-05
licentiata in sociologie, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca
Tardiv 2014-06-10
Ma intreb care o fi politica PMP referitoare la acest subiect.
Vicentio B. 2014-06-06
La momentul in care adaug comentariul sunt 84 de afisari si NICI un comentar. Aceasta situatie statistica denota printre altele : 1. Apelul face referire la Parlament, fara a se mentiona concret : NUMELE celor care au generat aceasta situatie ANTI - Constitutionala, care in Occident ar genera, cel putin un scandal politic; 2. Numarul de afisari este extrem mult mai mic chiar si decat numarul parlamentarilor direct avizati, ceea ce indica dezinteresul caracteristic lipsei de moralitate, existente in Romania. 3. Pozitia perlamentarilor vizati, care se opun masurilor Justitiei in combaterea coruptiei , NU sunt declaratii politice pentru care parlamentarii vizati au imunitate, ca atare acestia ar trebui sa raspunda chiar PENAL. Aceasta ar trebui sa fie normalitatea care caracterizeaza Statul de Drept. 4. Deoarece acest Stat de Drept, este o notiune, care variaza in functie de INTERESELE POLITICE ale actualului Sef al Executivului Dr. Ponta, PAGIATORUL NATIONAL, de valoare Europeana, apelul are valoare MORALA doar pentru initiatori; 5. Exista un APEL MORAL formulat de SOCIETATEA CIVILA, care sa fi avut macar un raspuns din partea celor vizati, cel putin dupa criteriile Legii Contenciosului Administrativ ? Eu cunosc solutia, dar se pare ca apelantii NU. Aceasta situatie s-a manifestat si cu ocazia apelurilor precedente privint PLAGIAT Ponta, atacurie contra Dlui Plesu, contra elitei intelectuale. Aceasta situatie anti - morala se extinde, ceea ce ma dtermina sa ma gandesc la celebrele cuvintele ale lui Constatntin Tanase: " am tipat cat am putut si cu asta ce-am facut !? "
Mihai Bebesel 2014-11-06
pensionar, Galati, Romania
Total 5 comments.
Mai multe din Apel 22
4938
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22