Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDe ce se forţează plecarea de la Cotroceni a lui Traian Băsescu?
2014-06-20
43

Există cel puţin patru motive pentru a forţa plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, înainte ca vreo instituţie a statului să aibă măcar vreun indiciu, nu probă, că şeful statului este implicat în scandalul în care apare numele fratelui său, prin aşezarea, într-un vădit derapaj juridic şi democratic, a efectului înaintea cauzei.

În spatele scandalului Bercea Mondial, pare să fie, pe de o parte, o încercare de decredibilizare a vârfului eficient şi cel mai lăudat al Justiţiei române, de demonetizare a întregii activităţi anticorupţie duse de aceşti oameni şi de timorare, în mod preventiv, a unor magistraţi care au anchete grele anticorupţie în lucru şi, preventiv, a celor care vor avea în lucru astfel de dosare. Şi, asta, în baza unor torpile lansate, din duba Poliţiei, de un interlop cercetat, în timp, în peste o sută de dosare penale, pentru o gamă largă de infracţiuni grave, şi condamnat acum pentru tentativă de omor. 

Pe de altă parte, prin intermediul acestui scandal sunt vizate aruncarea în derizoriu a tuturor acţiunilor, de zece ani, ale preşedintelui Traian Băsescu, de a milita pentru o Justiţie independentă şi pentru o luptă anticorupţie dusă până în pânzele albe, şi aducerea acestuia în situţia de a-şi autocenzura retorica anticorupţie.

Şi, important, este forţată plecarea de la Cotroceni a lui Traian Băsescu, indiferent în ce mod. Înainte de a fi cunoscut detalii din dosar, în lipsa oricărui indiciu de implicare a şefului statului în acest scandal, înainte chiar ca procurorii să emită ordonanţă de reţinere pe numele fratelui său, Mircea Băsescu – s-ar putea spune, singurul punct vulnerabil real al preşedintelui, identificat şi fructificat, iată, de adversarii săi politici –, premierul României, Victor Ponta, ieşea în public şi solicita demisia preşedintelui Traian Băsescu. Devoalând, însă, şi planul B: suspendarea. Cu alte cuvinte, în lipsa oricărei probe care să-i dovedească şefului statului o posibilă implicare în acest scandal, fostul procuror Victor Ponta pune anatema. Şi înainte de a-i fi dovedită şefului statului cel puţin o încălcare a Constituţiei, tot dl Ponta, doctor în drept, vorbeşte despre suspendarea lui, aşezând, într-un vădit derapaj juridic şi democratic, efectul înaintea cauzei. E de înţeles dorinţa de a-l reduce la tăcere pe şeful statului. Discursurile lui anticorupţie şi punerea, nu o dată, a punctului pe „i”, cu precizie matematică, i-au scos din minţi pe mulţi. Totuşi, de ce se doreşte cu ardoare plecarea preşedintelui de la Cotroceni înainte de încheierea mandatului? Iată câteva posibile răspunsuri:

1. Pentru că Victor Ponta şi-a dat seama că, avându-l pe Traian Băsescu la Cotroceni – singurul care îi mai putea pune stavilă eficientă derapajelor democratice şi abuzurilor legislative pe care e tentat să le facă ori să le gireze – nu va avea o perioadă electorală şi preelectorală liniştită. Că, din cauza discursului acestuia – construit, de altfel, pe greşelile şi derapajele lui Victor Ponta – îi generează pierdere de  procente, în cazul candidaturii sale la prezidenţiale. „Obligaţia mea este să-mi dedic finalul de mandat – în afară de opţiunea pentru apartenenţa la Schengen, şi sper să începem procesul de integrare în Schengen înainte de a-mi termina mandatul, şi în afara activităţilor curente – în a-l arăta pe Victor Ponta cum este”, avertiza, în mai, preşedintele Traian Băsescu.

2. Pentru că, aşa, dl Ponta ar putea deţine controlul asupra Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Ori trecând rapid prin Parlament legea care prevede scoaterea STS de sub coordonarea CSAT şi trecerea instituţiei în subordinea primului-ministru, lege care nu s-ar mai împiedica de niciun hop la Preşedinţie. Ori schimbând directorul STS, care este numit de CSAT, la propunerea preşedintelui său, funcţie ocupată de şeful statului. Deci, oricare dintre aceste situaţii poate fi pusă în aplicare dacă Traian Băsescu nu va mai fi la Cotroceni, iar locul îi va fi ocupat, temporar, de al doilea om în stat, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Atât de apropiat de Victor Ponta încât e perceput drept calul troian al acestuia în PNL. De ce STS este, însă, o miză importantă, de neratat? Pentru că nu numai că e instituţia care coordonează transmiterea datelor din secţiile de vot către BEC, dar are toate bazele de date ale Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Muncii. Apoi, printr-un joc al imaginaţiei, dacă la STS ar fi un om şi o echipă care ar accepta să fie parte la o posibilă fraudă la vot, un “scurt-circuit” la momentul oportun ar pu­tea face minuni. Cum sistemul informatizat pro­pus din 2009 de STS prin a cărui implementare ar putea fi stopată fraudarea alegerilor prin vot multiplu, nu e folosit nici acum, o posibilă fraudă masivă la vot, prin intermediul viilor sau al mor­ţilor, nu e exclusă.

3. Pentru că, tot în lipsa lui Traian Băsescu de la Cotroceni, nu ar mai fi nicio stavilă nici în faţa legii prin care şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei urmează să fie numit de premier, nu de ministrul Apărării, ca până acum – o lege printre ai cărei artizani se numără şi socrul premierului, Ilie Sârbu. De ce se doreşte ca Victor Ponta să aibă mână liberă să controleze şi zona de informaţii şi contrainformaţii a Armatei? Se pare că aceasta e o decizie care depăşeşte sfera „hobby”-ului său de a colecţiona servicii speciale sau mega-structuri de control (cum s-a întâmpalt în cazul actualului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă al Ministerului Afacerilor Interne şi în cazul Direcţiei Antifraudă), un „hobby” care îi devoalează setea de putere şi, se pare, dorinţa de a cuceri Cotroceniul abuzând de puterea pe care i-o conferă funcţia. DGIA, o structură cu rol major în sistemul de securitate, este, alături de SRI şi SIE, unul dintre cele mai puternice servicii de informaţii, care asigură, la nivelul MApN, securitatea informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE. Şi să mai spunem ceva: a fost decizie luată, întâmplător, la puţin timp după întâlnirea d-lui Ponta cu fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, pe fondul degenerării situaţiei din Crimeea, al creşterii ameninţărilor la adresa NATO, în preajunul testării echipamentelor NATO de la Baza Militară din Deveselu şi al demesurilor făcute pentru stabilirea unei vizite a premierului român în capitala Federaţiei Ruse.

4. Pentru că ar putea avea acces la acele informaţii ale SRI – instituţie care a început să creeze disconfort în unele cercuri politice, din cauza implicării tot mai accentuate, în ultimii ani, în lupta împotriva corupţiei –, informaţii care ajung doar la Preşedinţie, nu şi la Guvern. Şi pentru că, astfel, ar avea un control asupra acestui serviciu, dat fiind că preşedintele este cel care asigură coordonarea SRI, via CSAT.

Motive suficiente, deci, pentru a forţa plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, înainte ca vreo instituţie a statului să aibă măcar vreun indiciu, nu probă, că şeful statului este implicat în scandalul în care apare numele fratelui său, prin aşezarea, într-un vădit derapaj juridic şi democratic, a efectului înaintea cauzei.

TAGS :
Comentarii
radu 2014-09-10
Indiferent din ce parte privesti la fel se intampla pentru popor. Adica rezultate "0". Si sistemul Basescu si sistemul Ponta la fel gandesc si la fel procedeaza. Voi presa si ceilalti doar le faceti jocurile. De ce nu cautati in popor oameni normali cu rezultate cinstite si pe care sa ii promovati ? Castigul dvs. profesional si material pe termen lung va fi mult mai mare. Va trebuie doar rabdare, consecventa si puterea de a respecta regulile meseriei. Va e mai usor sa ii promovati pe aceeasi pe care ii cunoasteti dintotdeauna, doar ii rotiti, si "care da mai mult cu ala dansez acum" ? Presa adevarata, viata adevarata pleaca de jos din teren nu de sus din birou si pe telefon.
Kostas 2014-06-23
Daca esti un om normal vezi si intelegi ca : 1.ponta este hot pentru ca a furat teza de doctorat; 2.ponta este mincinos pentru ca minte continuu; 3.ponta este avid de putere; 4.ponta are inclinatii comuniste; este format sub pulpana bolsevicului criminal iliescu si a ginerelui unei mari bazdaganii comuniste(nevasta-sa a fost nomenclaturista comunista), si atunci te intrebi, cum dracu acest popor voteaza ca orbetii? Ce sa crezi de un popor care voteaza hoti si penali dar si mascarici ca mazare. Acestor orbeti le doresc sa-l aibe 10 ani presedinte pe plagiatorul mitoman si sfatuitor pe socrul cel care ar trebui sa auda tipetele copiilor pe scarile catedralei din Timisoara.
unQjohn 2014-06-23
Sa-mi dau si eu cu parerea: de cand termenul de prescriptie a procesului lui Voiculescu se pare ca va fi prin 2017 s-a trecut la atacul frontal catre T.B. prin M.B., care poate determina intrarea in dezbatere din nou a gratierilor si a tuturor formelor de stergere a vinovatiilor si pedepselor pe principiul ca e buna legea pentru toti, si unora si altora. Deci hai la "pupat Piata Endependenti"!
victor 2014-06-23
d-na Melania, ati avut curiozitatea sa va informati care este rolul STS in cadrul sectiilor de votare? Evident ca nu, altfel ati fi stiut ca STS da niste telefoane vechi (de pe vremea lu bunicu, cum s-ar zice) cu ajutorul carora presedintele sectiei poate tine legatura cu prefectiura sau cu BEJ (anii trecuti Romtelecom punea la dispozitie telefoane fixe). In plus, unele sectii raporteaza la anumite ore prezenta la vot. Cum Dumnezeu poti frauda alegerile cu un telefon, as fi si eu tare curios. Haideti sa fim putin atenti la ce scriem ca altfel suntem ca antenistii.
victor 2014-06-24
Scuze, dar parca era vorba despre STS. Dar fie si asa, chiar la dvs se simte diferenta intre frauda cu ajutorul telefonului si "introducerea morcovului in dos" prin intermediul telefonului. Deci, cu telefonul nu se poate fura (cum se poate fura cu pixul de ex , falsificand procesele verbale sau listele electorale, sau cu ajutorul softului, la centralizarea datelor, sau cu ajutorul autobuzelor itinerante, etc). Halal presedinte se pare ca ati fost; by the way, as fi curios si cu siguranta si cititorii revistei 22, ce hoti de voturi ati prins. Cum actionau ei?
unQjohn 2014-06-23
Cum poti frauda alegerile cu un telefon? Foarte simplu: te cheama la telefonul ala - unul fix, in cazul trait de mine personal pe la niste alegeri cand eram presedinte la o sectie de votare - si ti se spune sa o lasi mai moale cu intransigenta, in conditiile in care reusisesi deja sa pui mana pe hotii de voturi, si ti se atrage atentia ca nu esti de capul tau, chiar daca nu ai avut niciun angajament sau contacte cu careva, adica esti corect si cinstit. Si uite-asa se incearca a ti se introduce un morcov in dos sa-ti fie teama si sa-i lasi dracului sa-si faca mendrele. Noroc ca mie mis-a rupt de telefonul ala!
julius001 2014-06-23
.."De ce se forţează plecarea de la Cotroceni a lui Traian Basescu?"...nu se forteaza - dimpotriva, prezenta lui basescu la cotroceni e necesara. Ceea ce se forteaza este un nou scandal in jurul presedintelui. Se tine calda ideea ca basescu e personaj conflictual, actiunile sale nelegale, prestatia nedemna de presedinte ...psd are nevoie de un "remake" cu ocazia prezidentialelor - reteta a dat rezultate uimitoare cu un bloc (usl) constituit adhoc sub deviza "jos basescu"...fixarea tunurilor pe un singur personaj care sintetizeaza toate relele din ro are avantajul ca radicalizeaza electoratul, deviaza dezbaterea de la probleme reale si intretine o falsa speranta ca odata scapat de personaj romania intra in normalitate...deci , in conditiile unei drepte divizate si fara mesaj, prezenta lui basescu este foarte utila..
get 2014-06-22
Diabolic acest ponta, voiculescu, nastase ... Un ceausist in devenire. Vai de tara si popor.
cotizo 20 2014-06-22
sarind primul, a cata oara, impotriva presedintelui, ponta procurorul lui neica nimeni, si-a pus pecetea acum. vom vedea in scurt timp ce jocuri a facut si face acest neipravit, in plus si plagiator national "dovedit"! acest plagiator a facut si face doar deservicii Romaniei! sper ca Romanii sa realizeze ce vor - o tara dreapta, cu o Justitie dreapta si sa-l puna la colt pe acest nimic politic.
relu 2014-06-21
nu se forteaza nimic, intr-o tara cu adevarat democratica Basescu ar fi trebuit sa plece imediat dupa referedum, insa pentru ca la noi democratia e fragila, e inca la putere si se agata cu dintii de ea.
jeans 2014-06-21
Similitudinea actiunilor destabilizatoare din Polonia si Romania are ceva in comun , cu o simbioza intre servicii secrete rusesti si crima organizata!!!Oligarhii romani din PSD,PC,UNPR au dat mana cu serviciile secrete rusesti,au primit avizul Parlamentului si parafa lui Ponta si s-au asociat cu mogulii penali media de la niste WC-uri romanesti precum si cu lumea interlopa!!!Intre Bercea si Ponta sau un parlamentar roman nu exista nici o diferenta:toti trebuiesc judecati de un Nurnberg romanesc cu asistenta internationala pentru crima organizata!!!
Lincoln 2014-06-23
@lol din popor De ce insistati cu domnul Iliescu cand el este un tovaras comunist.Va respect opiniile insa daca aveti respect pt Iliescu tovaras este mult mai indicat.Peace &love.
Io din popor 2014-06-22
jeans: despre acumularea primitiva a capitalului ai auzit? cum vrei sa existe capitalism fara capitalisti? si cum crezi ca pot sa apara capitalisti, in afara acumularii primitive a capitalului? si cum crezi ca ar putea exista reproducerea capitalului, dar sa nu existe capital? si cum crezi ca ar putea exista acumulare primitiva a capitalului, reproducere a capitalului in afara unor stranse legaturi cu statul? si cum crezi ca ar putea exista legaturi stranse cu statul, fara coruperea politicienilor? mai studiati istoria formarii capitalului romanescu, spre exemplu, Burghezia romana de Zeletin! dar nici Madgearu nu este rau...pai altii au facut razboaie, inventand amenintari nucleare pentru a puna mana pe petrol, aici la noi este parfum..
jeans 2014-06-22
Dupa moartea lui Brucan au aparut si profeti no-name care fac anticiparile pentru perioade mai mici,au simtit ca a noastra clasa politica este o tumoare canceroasa netratabila in ecuatia democratiei si a statului de drept!!!Singura cale neincercata in peroada post-decembrista este monarhia!!!Asa sa ne ajute Dumnezeu!!!
Io din popor 2014-06-22
jeans: admirabilule, am spus-o si aici de cateva ori, cand se discuta cazul lui Bercea Mondialu, ca domnul Ponta a plagiat si ar fi trebuit sa-si dea demisia, pentru a salva prin prezent un viitor! eu nu cred in politicienii care ii cer demisia domnului Basescu, astept un punct de vedere din partea intelectualilor Liiceanu, Plesu, Cartarescu, Patapievici, Cornea, Tismaneanu, Aligica, ca cei care se declara pastratori ai capitalului moral/simbolic al societatii! Nu cred ca vor spune ceva pentru ca intelecualul roman nu are convingeri, ci doar interese! Cat priveste rolul si rostul domnului Iliescu, tin sa-ti fac cunoscute cate ceva din *meandrele concretului*: fostul presedinte l-a proiectat si adus la putere pe presedintele Basescu si l-a blocat pe domnul Adrian Nastase sa ia puterea! atentie: nu a subrezit insa psd-ul, tocmai pentru ca stia ca Ro nu poate functiona decat intr-un echilibru putere/opozitie! Spre deosebire de domnul Iliescu, domnul Basescu a tras o lovitura decisiva fostului partid si a crescut foarte mult forta USL-ului! noroc ca domnul Antonescu a inteles miza si a schimbat macazul, altfel era rau! Eu zic ca uneori sa reflectam, sa ne plasam pe principii, sa stim cum functioneaza tara si sa nu facem partizanat politic golit de substanta! si cred ca postura de profet in care te plasezi adorabilule, nu da bine in poza!
tot io 2014-06-22
dupa cum se observa sinteti familiarizat cu dusu la Canel...pt ca la latrina 3 asta va invata... iar pe plagiatoru sef il aplaudati precum focile cind primesc peste...daca in continuare nu o sa vedeti ce se intimpla in psdu condus de iliescu nu o sa intelegeti nimic din ce va fi,,, si va fi din ce in ce mai rau cu pontra al vostru...
jeans 2014-06-21
Io din popor,Dan Diaconescu si ucenicii mei care in ultimii ani am luptat impotriva ciocoilor, acum ajunsi in parlament am cunoscut gustul cilolanului si al cascavalului asa ca am purces sa stam la masa cu ciocoii vechi si noi pentru ca meseria de poitician este cea mai profitabila afacere din Romania!!Intreaga clasa politica este compromisa si toxica,de aceia are nevoie de resetarea de la Nurnberg(e corect si Nurenberg)
Io din popor 2014-06-21
jeans: Bercea asta este un fel de Soros! lucreaza cu marile servicii secrete ale lumii, este bagat in Wall-Street si este invitat de onoare al grupului Bilderberg! asa ce sustineti dumneavoastra este perfect plauzibil, se incearca destabilizarea tarii dupa principiul ,,dai in mine, tai in tine, dai in fabrici si uzine,,! de aceea, cred ca sunteti de acord ca Antena 3 sa fie desfiintata, iar procurorii care au anchetat cazul si l-au bagat pe 29 de zile la inchisoare pe Mircea Basescu sa fie dusi la Canal, canalul Siret-Dunare! aceeasi soarta trebuie sa o impartaseasca si ziaristii care nu cred in puritatea clanului Basescu, gen CTP! cum bine ziceti, Nurenberg! Oameni ca dumneavoastra, chintesenta democratiei ar trebui sa ai cat mai multi copii, in familie si chiar in afara casatoriei!
maria 2014-06-21
Pe langa Ponta ,demisia lui T.Basescu i s-a cerut si de candidatul minune al partidelor fuziune :Iohanis
gesi 2014-06-21
..sau si mai grav- 5:Dl.Nitu va propune suspendarea celor doua doamne incriminate de Bercea mondial pana cand se vor clarifica toate aspectele acuzatiilor facute,dat fiind ca prezenta lor in fruntea unor structuri de justitie poate impiedica aflarea adevarului!!..
Tautu 2014-06-21
Pretuiesc publicatia dv. si nu ma pot abtine sa zic ceva privitor la acest articol. Parca i-ar fi dictat de cineva. Dece? Seamana cu forta unui prezicator ce citeste ganduri,intentii. In ce se vede,bunaoara, "dictatorul feroce" din Ponta? In convingerile lui ca tara poate fi altfel diriguita? Oferim sange devoratorilor inascuti sa se heraneasca dansand pe scena sabiilor scoase.Are autoarea un argument de dovada ca Ponta va fi un dictator? Ca vrea serviciile secrete? Ce Prim-ministru si Presedinte din lumea asta n-ar avea nevoie de ele? Ele si trebuie sa fie alke ACESTOR FUNCTII decidente in ocarmuirea trebilor tarii. Ce inseamna INDEPENDENTA acestora? Nu cumva sansa ca ele insele sa fie DICTATOARELE in societate? Ce inseamna independenta (absoluta!) a judecatorului? O fiinta umana cara sa dispuna de puterea de a decide NECONTROLAT decat de constiinta lui. Ne jucam cu viata oamenilor in numele ideii ca "ai mei" sunt democrati, iar "ai lor" sunt dictatori. Mi-ar placea o presa cu slujirori fara partipriuri. Vis desart...
valexandru 2014-06-21
Insfarsit, cineva care intelege ca ne aflam din nou intro situatie ca in 2012. In plus, nu uitati Rusia si Asia . Fara Basescu, doar cu Ponta- Dragnea, NATO si EU se transforma intr-o relatie facultativa . Opozitia este inca ocupata sa dea o mana de ajutor combinatiilor lui felix. Observ comentatori mistocari si minimalizatori, ceea ce inseamna ca autoarea a dat un tablou credibil.
mihai_gelu 2014-06-21
Autoarea a cazut in capcana lui ponta. Presedintele nu poate fi suspendat in intervalul ultimelor sase luni de mandat.
sed lex 2014-06-20
d-na Melania, singurul care a "forţat" presupusa plecare a lui Traian Băsescu, a fost fratele domniei sale. Vorbim de justiţie, atunci lăsaţi justiţia în pace, nu o mai împachetaţi în analize, care fac mai mult rău decât bine. Toate derapajele de la lege ale psd, pnl, etc., nu-l scuză pe Mircea Băsescu. Iar spusele dvs cu " scandalul in care apare numele..." ce vor să fie? Avem o ordonanţă a dna de reţinere, avem o sentinţă a tribunalului de arestare pentru 30 de zile, nu o apariţie de nume.
Amber 2014-06-20
D-na Melania, astfel de acaparari ale puterii a facut si Traian Basescu si nimeni nu s-a agitat la vremea aceea. Problema este ca toata lumea occidentala trece prin niste transformari nu tocmai facile. Vestul pe care il invocam atat de mult a ajuns in criza datorita neoconservatorilor americani institutiilor financiare si globalismului agresiv in numele asa-zisei doctrine a laissez faire. Rezultatul este ascensiunea fascismului si extremismului de dreapta in Europa. In comparatie cu aceste evenimente ce face Ponta sau Basescu devine insignifiant. Cred ca a cam venit vremea sa intelegem ca democratia asa cum ne-a fost ea predicata de UE si SUA nu mai exista nici la ei acasa ca sa nu spunem ca este mai amenintata la ei decat la noi. Chiar ar fi cazul sa cerem socoteala Belgiei, Frantei, Marii Britanii, Olandei, cei mai virulenti critici la adresa fragilei noastre democratii, ce se inampla cu democratia la ei acasa si cum a fost posibil ca miscari de extrema dreapta clar fasciste sa ajunga sa obtina o astfel de sustinere populara? Nu este oare democratia atacata chiar la ei acasa? Si atunci cum va imaginati ca ar putea ei sa mai vina la noi sa dea sfaturi, cu aroganta si mitocanie, asa cum au facut-o in ultimul timp. Avem si noi dreptul sa le cerem socoteala despre derapajele democratice de la ei. Asa ca nu va imaginati ca interventii ale lui Mutti Merkel sau Cameron sau premierul olandez samd vor mai avea autoritate morala. Asta stie si Ponta si de asta face ce face. Stie ca UE trebuie sa fie scuturata din temelii, asa cum e acum sub controlul unor cercuri restranse si conservatoare nu e viabila. Va avea o alta atitudine si pozitie in fata unor lideri europeni depasiti si destul de incompetenti. Asa ca... ce va fi va fi. De ce s-a ajuns la aceasta psdrizare ar trebui sa se intrebe Basescu si tot PDL-ul. votul popular din 2012 si de anul acesta arata clar ca votantii sunt foarte suparati pe ei. Si faptul ca au fost facuti prosti dintr-o aroganta stupida si care poate fi imputata si "intelectualilor" atasati, a costat. Acum culegem roadele. Ca Ponta pune mana pe principalele elemente ale puterii de aici se trage. Are suportul votului popular.
stoica ovidiu 2014-06-21
De ce "intelectualilor" cu ghilimele ? ' Votantii (pesedisti) au fost facuti prosti ' - bad ideea telling the true ! Acum pe bune , aveti o parere buna despre electoratul roman ?
profesoru 2014-06-20
N-as zice. E vorba mai degraba despre revitalizarea discursului anti-Base, discurs care nu mai era credibil dupa ruperea USL. Iar cand aduci acuzatii foarte grave presedintelui, ii ceri obligatoriu demisia si il ameninti cu suspendarea. Adica e gargara.
silenzio-stampa 2014-06-20
inregistrarile provin de la un votant basist si nu de la sri - aici cred ca este problema lui traian. el poate controla serviciile si justitia, nu insa si opinia publica.
Felix 2014-06-20
In ce priveste raspunderea juridica, fiecare e responsabil de faptele lui si nimemi nu poate fi condamnat pentru faptele fratelui sau. Asa ca ce spune Ponta e frectie cu solutie haneman. Dpdv politic insa Base a incasat o lovitura ingrozitoare. Cred ca e cea mai naspa lovitura politica pe care a incasat-o vreodata.
Io din popor 2014-06-22
L.alex: aoleu, puscaria ma mananca? dar ce am spus doamne de o sa ajung la trebunal ? *ignoranta ce sta dovada apetitului rudimentar de instruire* reprezinta traducerea pe filiera germana-romani-romana a unui citat din Fenomenologia spiritului ( Hegel)? ma iarta ca sunt lipsit de identitate reala, ai putea sa faci dumneata dovada ca nu esti lipsit de identitate reala? hai curaj, *manca-ti-as gura* (citat din I.B.D.)? imi dau seama ca dumneata esti heideggerian pana in maduva oaselor ( relatia dintre maniere si limba), dar totusi, o idee cap-coada, critica, la cele spuse de subsemnatul, evident fara identitate reala, eu fiind o stafie, un spectru derriderian, nu ai putut avea? si o nelamurire: in viata dumitale privata, intima, tot asa vorbesti, precum gandesti pe-acilea?
L.alex 2014-06-21
Domnule 'Io din popor'constat ca dumneata,lipsit de identate reala,care sa-ti atraga si responsabilitatea macar civica,bantui intreg arealul virtual pentru ca,nu-i asa,aici iti tainuiesti in siguranta ineptiile ideologice si ignoranta ce sta dovada apetitului rudimentar de instruire.Cu aceste maniere,nu e de mirare ca limba materna ti-a devenit subiect de batjocura.Un minim de decenta!
Io din popor 2014-06-21
Felix: pai cum sa aiba presedintele raspundere juridica pentru faptele fratelui sau, din cate informatii sunt acum? problema este raspunderea politica! demisia presedintelui ar crea un precedent, la fel cum demisia domnului Ponta, din cauza plagiatului, ar fi creat un precedent! aici este talcul! nu trecutul ne intereseaza, ci viitorul adus in prezent! in alta ordine de idei, dumneata il crezi pe domnul Basescu ca o persoana * curata ca lacrima* ( folosesc aici expresia celui care semneaza *profesoru*? ), si ma refer aici la relatia in general cu banii si valorile materiale, asa cum au fost presedintii anteriori, domnii Iliescu si Constantinescu? eu vad ca lumea in targ tot vorbeste pe la colturi si nu-mi aduc aminte sa se fi spus la fel si pe vremea celorlalti doi presedinti! Ca si cu Bercea asta, nu se cunostea direct cu presedintele, ci doar cu fratele presedintelui? cum de erau atat de bogati domnii Basescu inainte de 89, din drepturile de autor? dar clanul Bercea, era sarac lipit si s-a imbogatit nefumand si neband, vorba domnului Videanu? nu vi se pare ciudate paralelismul modului de imbogatire, similitudinea lumilor? tare mi-e teama ca lucrurile sunt mai grave..prin urmare, eu zic sa vorbim despre valori si sa vedem cum ar putea fi ele salvate, nu sa ne gandim cum sa fie salvate o persoana sau alta!
Gladiatorul 2014-06-20
Ca vorbitor de limba romana simt un mare disconfort. Ca cetatean al acestei tari ma simt napadit de incertitudini si murdarit pana in strafunduri de ceeace ni se pregateste. Si, din nefericire, TOTI jucatorii politici nu fac altceva decat sa ne coboare intr-o groapa a mizeriilor umane spre a lor vremelnica pozitie sociala care le confera putere si bani, bani si putere. Doamna Cincea, nu v-ati saturat de Circul acesta fara paine si de mizeria in care traim? Mizerie mai mare sau mai mica functie de salariile acelea de 200-500 euro si in acelas timp de preturi la nivelul Germaniei, facturi sensibil mai mari decat in toata Europa si TVA de 24% si la alimente, nu numai la produsele de lux. Ni se flutura in fata cuvinte mari: ca nu muncim cat nemtii, ca ba una, ba alta. Mofturi. Doamna Cincea, credeti-ma ca nu ne mai putem fura prea mult timp caciula in felul acesta. De douazeci si cinci de ani aud la politicieni aceleasi cuvinte fade, murdare si mincinoase spre prostirea norodului si umflarea printr-o frauda imensa a avutiei personale in detrimentul celui care nu se mai trezeste: "Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane". Sa nu fim in stare sa ne trezim nici dupa douazeci si cinci de ani?! Ne trebuie chiar secole sa ne trezim din anestezia pe care comunistii notorii Iliescu, Brucan, Magureanu, sau "liberalii" de conjunctura Tariceanu, P. Roman, Patriciu? Eu unul nu-mi mai revin. Si va rog mult, mult de tot nu mai cantariti in politica romaneasca decat cu o singura masura. Nu e nicio diferenta de caracter intre presedinte si prim-ministru. Poate doar niste tuse. Cu cele mai pretioase ganduri, Gladiatorul
Gladiatorul 2014-06-23
@ Liviu din Timisoara: Suntem putini, domnule Liviu (o repet de mult timp ideea asta pe acest forum). Foarte putini inteleg, se pare, vorbele noastre, ale celor care nu ne-am lasat "imbatatii" de vrajitoarele care ne bantuie de un sfert de secol cu minciunile lor ordinare. Astia sunt ca niste popi fara Dumnezeu. Si asta nu pentru ca popii ar fi niste ingeri. Departe de mine acest gand. Dimpotriva. Nu am reusit inca sa inteleg cum reusesc romanii sa se lase prostiti de niste neica-nimeni. Dar daca ma uit la cea mai de sus elita incep putin sa-mi deslusesc din dubii. Dintotdeauna cei mai inteligenti oameni au "virat-o" intocmai si la timp cand au zarit ca se apropie furtuna. Nici elitele nu au avut in tara asta vana, curaj. Eu va amintesc aici niste nume: (Calinescu, Vianu, Sadoveanu, Arghezi, Stancu), poate gasiti dumneavoastra si altele. Dar sa te lauzi cu trecutu-ti mare si sa ai doi oameni (repet, DOI) , Eminescu si Caragiale care au platit cu exilul curajul de a nu-si "tine gura". Ce rasa de oameni suntem noi?! Sa ramai de 70 de ani la lectia din Abecedar O + I = OI, e infiorator. Ma bucur ca m-a inteles cineva. Am scris ceva si la articolul domnului Tapalaga. Aici in Revista 22 nu l-a sters. In schimb in Hotnews mi l-a sters in secunda doi. Aveam alta impresie despe acest tanar ardelean. Dar, se pare, a uitat de spiritul Scolii Ardelene. Pacat. Cu aceleasi alese ganduri, Gladiatorul
Liviu din Timisoara 2014-06-21
Mi-e din ce in ce mai clar ca au nevoie de scandal televizat, ca sunt mereu in cautare de tap ispsitor, ca sa poata opera in liniste, afaceri ... Cred ca cei care pica sunt aceea care nu-si respecta niste promisiuni oculte. Da, ar trebui ca oamenii sa se mai ridice odata cu totii, sa intrebe ce-i cu salariile de 300 de euro ...cand perechea de pantofi e la fel de scumpa ca in Germania ? Unde se duce diferenta de salariu fata de acelasi muncitor german ?
mrjack 2014-06-20
Probabil ca Rusia a conspirat ca sa ia domnul Mircea Basescu bani de la interlopi, nu-i asa? Sau domnul Ponta poate?
Danutz Nastase 2014-06-21
Cred că uitându-ne prea mult în propria ogradă ignorăm ce se întâmplă afară. Pe lângă motivele enumerate de articol - care sunt pertinente, după părerea mea - ar mai fi unul. Nu multă lume a observat cu câtă insistență cere Victor Ponta să fie lăsat el să reprezinte România la Consiliul European. De ce? În următoarele luni se va desemna președintele Comisiei Europene. Traian Băsescu s-a alăturat grupului popularilor europeni, în timp ce Ponta e socialist. Nu am informații în acest sens, dar bănuiesc că e posibil ca socialiștii europeni să-l împingă pe Ponta să facă asta, pentru a avea o voce în plus în cadrul Consiliului European. Și ar avea-o, dacă Băsescu demisionează, Tăriceanu devine președinte și îl deleagă pe Ponta să reprezinte România în Consiliul European.
Camelian Propinatiu - scriitor 2014-06-20
Trebuie evitata elicopterizarea Presedintelui. Un intelectual nu are de ce sa se rusineze ca fost basist. Având in vedere ce era inainte in RO si ce vine dupa!
TERENTE 2014-06-20
Ba da chiar vreti sa vi se dea mura-n gura! Daca prin Ponta (care e un habarnist cu atele papusarilor fluturand in vant cand spune prostii) PSD-ul "dur" va trece la butoane precum intre anii 1990-1996. Acum are insa usa larg deschisa spre Europa si cui nu-i convine poate pleca ... Ponta la Cotroceni si cu Dragnea la Guvern papusarii din Est au libertate de miscare totala si baietii destepti pot fura cat doresc.
baciu grigore 2014-06-20
Ponta are si un nesperat prilej de a vira spre Eurasia - primul pas l-a facut, dupa metoda Viktor Orban, si el consta în controlarea bordului Bancii Nationale prin schimbarea consiliului de administratie. Curind va fi schimbata si componenţa Marelui Stat Major M. Ap. N. Daca mai luam in considerare si situatia politica fierbinte din Ucraina, demisia Presedintelui ar avea urmari greu de calculat. Nici nu stiti ce urmeaza.
vasiler 2014-06-20
Acceptati,unul dintre propagandistii care se lupta pentru salvarea presedintelui.
mihailstanciu 2014-06-20
dupa ce termini sa razi singur de propria-ti glumita,incearca sa constientizezi ca Traian si nu Mircea Basescu este Presedintele Romaniei
MIHAI 2 2014-06-20
Eu nu credeam ca Basescu ar putea sa demisioneze. Vazand insa cu cata harnicie se argumenteaza - deduc ca undeva cumva se vorbeste.....englezeste ... despre aceasta ipoteza.
Total 43 comments.
Recomandari
1074
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22