Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Salvati Strandul Tineretului!Protest GDS
ANA SOVIANY - - - -
2008-04-02
Apel 22
1

Ovatii, aplauze, fluieraturi, huiduieli si sunet de goarne. Nu, nu este vorba de atmosfera din tribune de la o competitie sportiva, desi poate are mai mare legatura cu sportul decat multe meciuri de fotbal.

Zeci de oameni, dintre care foarte multi copii, s-au alaturat vineri, 28 martie, in fata Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), protestului organizat de Grupul pentru Dialog Social (GDS), Eco-Civica, Water Polo Romania si Fundatia Sportul Romanesc impotriva inchiderii Strandului Tineretului.

Ca orice "spectatori" care se respecta, participantii au fost dotati cu pancarte si stegulete. Acestea nu au purtat insa incurajari pentru sportivii favoriti, ci amaraciunea lui Salvati Strandul Tineretului, slogan insotit, aproape sinistru in context, de semnul Inotul interzis.

Copiii au impartit activi steguletele, au purtat cu mandrie pancartele mai mari decat ei si au pozat complice jurnalistilor. De ce au venit? "Ca sa nu-l inchida!", a raspuns hotarat Ovidiu, descoperindu-si aparatul dentar: "La toti ne pare rau. Era foarte frumos". Mai ales ca "era singurul bazin in aer liber", dupa cum adauga Ionut, care, la cei 12 ani ai sai, practica polo de patru ani. Obisnuia sa se antreneze la Strandul Tineretului.

Radu Filipescu, presedintele GDS, cel care a dat tonul actiunilor pentru salvarea Strandului Tineretului, a citit cateva comentarii lasate de cei peste 1.100 de semnatari ai petitiei online deschise de GDS pentru mobilizarea opiniei publice in acest caz (www.petitieonline.ro).

La manifestare, cauza Strandului Tineretului a fost sustinuta, pe langa membrii organizatiilor non-guvernamentale, si de fostul tenisman Ilie Nastase, de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, si de cativa membri ai Partidului Conservator (aflati oare in campanie electorala?).

Presedintele ANS, Octavian Belu, a coborat in strada sa discute cu protestatarii, aparitia lui fiind salutata cu ovatii si aplauze. Belu a declarat ca va incepe un proces administrativ impotriva lui Bogdan Gheorghe, secretarul general al ANS si fostul administrator al uneia dintre firmele care au inchiriat terenul pe care se afla baza sportiva, motiv pentru care a fost acuzat ca se afla intr-un conflict de interese. Belu a mai subliniat ca el nu are culoare politica si ca este "cu sufletul" alaturi de cei care protesteaza pentru mentinerea strandului, precizand in acelasi timp ca nu poate face decat ce ii impune legea. La randul sau, Andrei Chiliman, primarul sectorului in care se afla baza sportiva Tineretului, a dat asigurari ca nu va semna  nicio autorizatie de constructie pentru locul respectiv.

Presedintele  Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, a vorbit despre riscurile sacrificarii bazelor sportive si a zonelor verzi in favoarea blocurilor, in conditiile in care, din cauza poluarii si a prafului, numarul copiilor care sufera de bronsita cronica s-a dublat fata de anul 1995, iar numarul copiilor bolnavi de astm bronsic a crescut de cinci ori. Presedintele Eco Civica, Nicolae Radulescu Dobrogea, a concluzionat: "Un om care iubeste Bucurestiul nu poate fi de acord cu un asemenea proiect".

In 1999, terenul pe care se afla Strandul Tineretului a fost trecut in administrarea privata a Complexului Sportiv "Lia Manoliu", care a incheiat mai multe contracte de inchiriere a terenului si astfel baza sportiva risca sa fie distrusa in favoarea unor cladiri de birouri (vezi nr. 942, 25-31 martie 2008 din revista 22).

Ordinul Arhitectilor din Romania a lansat un concurs pentru arhitecti si studentii arhitecti si urbanisti, concurs care are ca scop "selectarea unor solutii de arhitectura demonstrand posibilitatea recuperarii, modernizarii si dezvoltarii functiunii sportive a Complexului Strandul Tineretului". Cei interesati se pot inscrie pana pe 6 iunie, la sediul Ordinului Arhitectiilor, de pe Strada Pictor Arthur Verona, sau pe pagina de Internet www.oar.org.ro. Premiul intai este in valoare de 6.000 de euro si va fi desemnat de un juriu format din arhitecti,  antrenori de la Federatia Romana de Polo si presedintele GDS, Radu Filipescu. Proiectele castigatoare vor fi puse la dispozitia ANS, Primariei Municipiului Bucuresti si Primariei Sectorului 1.

Protestul de pe 28 martie a fost al doilea organizat de GDS impotriva inchiderii Strandului Tineretului, dupa cel din 31 august 2007. Nici copiii nu se dau batuti. Ovidiu a promis: "Bineinteles ca o sa mai vin sa protestez pentru strand".

TAGS :
Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/rev22/public_html/system/functions/query_function.php on line 24
Comentarii
dan 2009-03-23
nu lasati coplexul tineretului pe seama rechinilor imobiliari, bogdan gheorghe este omul de incredere a lui puiu popoviciu si vrea de 5 ani sa aduca in paragina aceasta frumoasa baza ca dl puiu popoviciu sa poata construi buildinguri. acolo la baza se afla d-na directoare mihaela luta care cu multa daruire si abnegatie trebuie sa repecte indicatiile lui bogdan gheorghe de a aduce baza pe butuci.
Total 1 comments.
Mai multe din Apel 22
3263
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22