Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Deriva statului de drept
- - - -
2008-08-19
Apel 22
0

Clasa politica romaneasca refuza sa puna in practica principiul separatiei puterilor in stat

 

Organizatiile semnatare constata cu ingrijorare ten­din­ta clasei politice de a compromite activitatile anti­co­rup­tie si incercarile de consolidare a institutiilor statului de drept. Votul majoritatii deputatilor in sesiunea ex­tra­or­di­nara din 13 august 2008 in cazurile Nastase si Mitrea da o lovitura dura separatiei puterilor in stat si inde­pen­den­tei justitiei. Pronuntandu-se intr-o chestiune juridica asupra careia nu au competenta, deputatii au ignorat atat Constitutia, cat si practica bunei guvernari.

Asigurand inviolabilitate juridica unor politicieni care de­venisera parlamentari in virtutea votului cetatenilor si mi­nistri pentru asigurarea interesului general, deputatii care au votat impotriva inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase si a lui Miron Mitrea au creat un tip de pro­tectie speciala, care transforma independenta par­la­men­tarilor-ministri in iresponsabilitate politica si des­con­si­derare civica.

Adaugandu-se propunerii neargumentate a mi­nis­tru­lui Justitiei, Catalin Predoiu, de schimbare din functie a se­fului Directiei Nationale Anticoruptie, votul deputa­ti­lor, din 13 august, compromite activitatea justitiei si am­pli­fica criza de incredere a cetatenilor in parlament, ca in­stitutie fundamentala a democratiei. Nu exista nicio jus­ti­ficare plauzibila a unei astfel de situatii, cu atat mai mult cu cat lipsa evolutiilor pozitive in combaterea corup­ti­ei, in special a celei care implica politicieni si demnitari de prim rang, afecteaza eforturile romanilor de a se adapta noului context european de dupa aderarea la Uniu­nea Europeana din 2007.

Rezistenta ridicata fata de orice forma de control pu­blic si legal al activitatii politicienilor, precum si refuzul de a-si asuma responsabil obligatiile politice si juridice ce decurg din ocuparea demnitatilor publice denota o ati­tu­dine politica iresponsabila, care pune in primejdie de­mo­cratia romaneasca.

Organizatiile semnatare cer tuturor institutiilor pu­bli­ce, partidelor si politicienilor sa intreprinda actiuni urgen­te care sa restabileasca functionarea normala, neafec­ta­ta de interventii politice arbitrare, a statului de drept si sa asigure independenta justitiei. De asemenea, cerem par­tidelor sa sustina si prin fapte concrete, nu doar re­toric, promisiunea pe care au facut-o saptamana aceas­ta, anume de a actiona in vederea indeplinirii angaja­men­telor punctuale luate de tara noastra fata de UE, pentru a evita aplicarea clauzei de salvgardare pe jus­ti­tie si, finalmente, a putea scoate Romania din procesul de monitorizare.

 

Organizatiile semnatare: Academia de Advocacy, Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Centrul pentru Politici Publice, Asociatia Pro Democratia, CENTRAS, Centrul Euroregional pentru Democratie, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Freedom House Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Societatea Academica din Romania, Societatea Pentru Justitie (SoJust), Transparency International Romania, GDS (Grupul pentru Dialog Social).

 

14 august 2008

 

TAGS :
Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/rev22/public_html/system/functions/query_function.php on line 24
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Apel 22
2683
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22