Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAfară cu baronii din presă! Omorâţi democraţia, nesătuilor!
2014-10-06
2

În această dimineaţă, procurorii au dat iama la Consiliul judeţean Braşov şi la locuinţele şefilor acestei instituţii. Primul pe listă – Aristotel Căncescu, etern baron liberal aflat de vreo 15 ani la stăpânirea cetăţii de sub Tâmpa. Singura întrebare care mi-a venit în minte la auzul ştirii a fost “şi care-i noutatea?”

Liberalii n-au a se deosebi prea mult de pesedişti, la acest capitol. Boşii PNL se pot lăuda eventual cu ceva mai mult ştaif decât burtoşi precum Duicu ori Nicuşor Constantinescu, grobieni precum Bunea-Stancu sau exhibiţionişti precum Radu Mazăre. Căncescu a pozat mai discret, dar a servit cu pixul său potent supercontracte pentru reţelele politice locale, indiferent de partidul care a stat la primire. Este şi cazul deputatului PC Ion Diniţă, a cărui firmă a încasat milioane de euro pentru lucrări publice prin semnăturile oamenilor de la Consiliul judeţean dirijaţi după filosofia aristoteliană a baronului cu nume inspirat din Grecia Antică. Diniţă se află şi el în vizorul DNA, în “operaţiunea Căncescu” demarată azi la Braşov, dar e de presupus că lista politicienilor îmbogăţiţi “în reţea” să fie mai lungă.

Căncescu a uns bine relaţiile de partid şi pe axa PDL, cu primarul George Scripcaru, dar şi cu PSD, via celălalt baron braşovean Constantin Niţă, acum ministru în guvernul Ponta.

Practic, Braşovul se află de mai mulţi ani sub stăpânirea unui triunghi baronal PNL-PDL-PSD, pe axa Căncescu-Scripcaru-Niţă, despre care presa n-a vorbit în aceeaşi măsură în care a făcut-o pe seama faimoşilor baroni PSD Mazăre, Duicu, Oprişan, Bunea Stancu, Nicolescu, Cosma, Dragnea. Cei din urmă au avut asigurat oprobriul public în media neposedată politic şi pentru că respectivii s-au oferit singuri pe tavă, prin circul provocat de comportamentul lor rudimentar, dar şi prin controlul total asupra judeţelor pe care au pus mâna. Cei de la PNL şi de la PDL au fost mai şmecheri sau mai cu perdea, dar au conservat reţeta poate chiar mai bine decât pesediştii cu bolovani în gură.

De exemplu, au lucrat inteligent şi pervers prin presa locală. Căncescu a moşit la Braşov un puternic trust local de presă, cu ajutorul căruia a convins minţile electoratului că merită să fie votat la infinit. Şi după calapodul voiculesciano-pesedist, lumea a votat, Căncescu a luat, trustul media a încasat, iarăşi lumea a votat şi tot aşa…Un cerc vicios pentru populaţia telespectatoare, dar foarte profitabil pentru protipendada judeţului. Din nenorocire pentru jurnalism, meseria asta atât de siluită de baroni şi de patroni cu cordon ombilical politic, presa captivă asigură perpetuarea acestui virus mediatic care subminează din interior democraţia.

Preţul este îngroparea onestităţii ziaristului, prin omorârea din faşă a oricăror investigaţii faţă de afacerile baronimii, dar şi sărăcirea votantului din judeţ. Pentru că mecanismul ăsta de dirijare a banului public către reţelele politice locale vine la pachet cu costuri mai mari suportate de contribuabil. Am văzut asta şi la centru, în tot felul de mega-afaceri, vezi cazul Microsoft, când o imprimantă de 300 de euro ajungea să fie cumpărată de stat cu 1.500 de euro! Iar presa n-a vorbit prea mult despre astfel de tunuri, căci firme precum Siveco au avut grijă de casieriile ziarelor şi ale televiziunilor prin contracte de publicitate menite să adoarmă orice simţ jurnalistic.

Citiți articolul complet pe www.reportervirtual.ro

TAGS :
Comentarii
adana 2014-10-08
"Afară cu baronii din presă"............chiar credeti ce scrieti sau faceti doar maculatura? Observ cu indignare ca jurnalistii sunt la fel de maculati precum partidele politice; poate o lege a presei ar fi rezolvat problema daca am fi avut un parlament adevarat. Acum e tarziu si ireparabil.
Nils 2014-10-06
Pai la Brasov se intampla de mult lucruri necurate, cititi: http://freedomhouse.ro/ISEC/index.php/stiri/item/354-proiect-european-de-18-milioane-de-euro-blocat-in-urma-investigatiilor-dna la acest moment priectul s-a blocat. Se reliciteaza. Firma spaniola care a castigat prin falsuri nu a executat mai mult de 6% din lucrare, a luat avansul si a plecat in Spania. Normal. Marele blond este bun prieten cu aceste firme spaniole care au sosit in Brasov. Multe contracte de la compania de apa din localitate au fost luate de firme spniole. Nimeni chiar nu investigheaza acest lucru?
Total 2 comments.
Recomandari
1726
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22