Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Dosarele revolutiei
Ileana Racheru - - - -
2008-10-29
Istorie
10

La 15 octombrie 2008, Inalta Curte de Casatie si Jus­titie (ICCJ) i-a con­dam­nat definitiv pe Victor Atha­na­sie Stan­culescu si Mihai Chitac la 15 ani inchi­soa­re pentru omor deosebit de grav, infrac­tiune savarsita in timpul revolutiei de la Timisoara din 1989.

În decembrie 1989, Stanculescu si Chi­tac, care erau generali ai Armatei Ro­ma­ne, au dus la indeplinire o ho­tarare a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, sus­tinuta de un ordin al lui Ceausescu, de a folosi impotriva celor care protestau im­potriva regimului comunist la Ti­mi­soara arme cu munitie de razboi. Pentru a inde­plini cererea liderului comunist, Mihai Chi­tac si Victor Athanasie Stanculescu au dat ordin de tragere, fapt care a avut drept con­secinta moartea a 72 de persoane si ra­nirea altor 253. Evolutia procesului in care au fost con­damnati cei doi fosti ge­ne­rali dupa 1990 este legata de schimbarile de regim politic din Romania. Urmarirea pe­nala a lui Stanculescu si Chitac a in­­ce­put abia in 1996, in momentul in care Ion Iliescu, si el acuzat in dosare ale revo­lu­tiei, nu mai era presedinte al Romaniei. In 2000, anul revenirii la putere a lui Ion Ilies­cu, procurorul gene­ral al Romaniei Ta­na­se Joita a promovat un recurs in anulare, iar cei doi fosti generali au fost exonerati de pe­deapsa cu inchisoare data in 1999 printr-o sentinta defi­nitiva de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Pro­ce­sul in care au fost implicati Chitac si Stancu­les­cu a luat o noua turnura si dupa schim­ba­rea puterii de la Bu­cu­resti din 2004. Ast­fel, la 3 aprilie 2007, ICCJ i-a con­damnat pe cei doi fosti generali la 15 ani de in­­chi­soa­re pentru culpa de a fi indeplinit “un ordin cu caracter vadit ilegal, care nu era emis in baza prevederilor niciunei legi sau a Constitutiei”, dupa cum se ara­­ta in motivarea instantei supreme din decembrie 2007. Pe par­cursul procesului, cei doi fosti generali au invocat in aparare executarea ordinelor superiorilor sau mo­ti­ve de boala. Argumentele lui Chitac si Stan­culescu au fost res­pinse de ICCJ pe motiv ca “darea de catre comandant si executarea de catre subordonat a unui ordin ile­gal atrag raspunderea atat pen­tru unul, cât si pentru celalalt, în ra­port cu consecintele si încalcarile pro­du­se prin acestea”. In acelasi timp, in­stan­ta suprema a motivat ca Stanculescu si Chitac “aveau posibilitatea sa nu se im­plice în realizarea acestui ordin, cu atât mai mult cu cât din functiile im­por­tante pe care le de­tineau puteau lua masuri pentru limitarea efectelor de­zas­­truoase ale unui astfel de ordin”. Stanculescu si Chitac au fost incarcerati la Jilava.

Recunostinta simbolica

La 21 octombrie, la sediul GDS a avut loc o con­ferinta de presa pe tema deciziei ICCJ de a-i condamna definitiv pe Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chi­tac. La conferinta au participat Traian Orban (pre­sedinte al Asociatiei Memorialul Re­vo­lutiei 16-22 Decembrie Timisoara), Doru Maries (presedinte al Asociatiei 21 De­cembrie) si Radu Filipescu (pre­sedin­tele GDS).

In cadrul reuniunii de la sediul GDS, re­prezentantii Asociatiei Memorialul Ti­mi­soara au oferit revistei 22 o diploma “pentru jurnalism in slujba adevarului despre revolutie”. Cu acelasi prilej, Doru Maries a acordat GDS o diploma “in semn de recunostinta pentru contributia adusa la infaptuirea idealurilor ce ne-au reunit in Decembrie 1989”. Cele doua aso­ciatii i-au premiat, in mod simbolic, si pe generalul Dan Voinea, venit in sala pen­­­­tru a primi diploma, si pe colonelul ma­gis­trat Romeo Balan, care au instru­men­tat dosarul in care au fost acu­zati Chitac si Stanculescu. Chiar in acele momente, un control al inspectorilor CSM la Sectia Par­chetelor Mi­li­tare din cadrul Par­che­tului Înaltei Curti de Casatie si Justitie, a evi­den­tiat ca institutia nu a finalizat o par­te a do­sarelor revolutiei si mineria­de­lor.

Peste doua zile, Laura Codruta Kö­vesi, procurorul general al Romaniei, a anuntat ca va solicita ministrului Justitiei revo­ca­rea din functie a lui Dan Voinea, pe motiv ca CSM a descoperit “nereguli majore” in activitatea Sec­tiei Parchetelor Militare.

Bolnavi sau sanatosi

Legislatia romaneasca prevede ca per­soanele care trebuie sa execute pedeap­sa cu inchisoare dupa im­­plinirea varstei de 80 de ani vor executa doar o treime din aceasta. Chitac si Stanculescu au tre­cut amandoi de 80 ani, motiv pentru care vor avea de ispasit doar 5 ani de inchi­soa­re. Mihai Apavaloaiei, directorul Spitalului Pe­nitenciar Jilava, declara la 16 octom­brie 2008 ca “starea de sanatate a celor doi generali in rezerva in­­­carcerati este buna”. In aceeasi zi, avocatul lui Vic­tor Athanasie Stanculescu a cerut Par­che­tu­lui Militar Bucu­resti intreruperea execu­tarii pedepsei de catre clientul sau pe mo­tiv de boala. Finalizarea dosarului Stancu­les­cu-Chitac este un plus pentru justitia ro­mana, care si-a in­­­cheiat misiunea oda­ta cu pronuntarea deciziei definitive de la 15 octombrie. Autoritatea indrep­ta­ti­ta acum sa-i tri­mita dincolo de gratii pe Stanculescu si Chitac este Institutul de Medicina Legala, ai carui medici vor eva­lua starea de sanatate a celor doi fosti ge­ne­rali.

Evenimentele desfasurate la Ti­misoa­ra si Bucuresti, in timpul revolutiei din 1989, au adus in fata justitiei ro­manesti multe alte dosare care asteapta sa fie fina­lizate chiar din 1990. Decizia defi­ni­ti­va, data in procesul in care au fost incul­pati Stanculescu si Chitac, a fost data dupa 12 ani de la inceperea urmaririi pe­nale a celor doi.

TAGS :
Comentarii
rata 2010-03-23
I-mi da-ti intalnire la Popogadina ? Da Gadinadosulet cu As. Jilava a lui familiara cu Sora-sa marea revolutionara (care in timpul evenimentelor era pe la Tecuci)? Popocomiosarul gadina constantin, procurator de certificate masluite tip cel a sororii sale Gadina Elena;De pe: Portalul Revolutiei | Discutii generale | Totul despre Revolutie si Revolutionari | NOI CU CINE VOTAM ?, (pag.102-103).3.)>As.JILAVA si-a facut pizzerie. Si la introdus pe nepotul sau in SSPR Gadina Mihai pentru a-si trece dosarele cu spagi . POPOCOMISARUL Gadina este un apropiat al regimului Iliescu implicit al lui Emil Cutean . Sa iti fie rusine tovarase Gadina C-tin. . Dupa ce ca nu iti satisfacea-i fosta nevasta Mihaela (care si era era “asa cum era”si i-l insela cu toata lumea) ca te-a prins in birou “facand …” cu un vice, care a murit , a-i luat de-ai rupt din drepturile tovarasilor, excocand, mintind si falsificand.
rata alexandru 2010-03-15
2.)>Ce faci imi da-ti intalnire la Popogadina ? Dar Popogadina cu Asociatia lui Familiara cu sora sa marea revolutionara (care in timpul evenimentelor era pe la Tecuci)? Popocomiosarul gadina constantin, procurator de certificate masluite tip cel a sororii sale Gadina Elena;De pe: Portalul Revolutiei | Discutii generale | Totul despre Revolutie si Revolutionari | NOI CU CINE VOTAM ?, (pag.102-103).3.)>As.JILAVA si-a facut pizzerie. Si la introdus pe nepotul sau in SSPR Gadina Mihai pentru a-si trece dosarele cu spagi . POPOCOMISARUL Gadina este un apropiat al regimului Iliescu implicit al lui Emil Cutean . Sa iti fie rusine tovarase Gadina C-tin. . Dupa ce ca nu iti satisfacea-i fosta nevasta Mihaela ca te-a prins in birou “facand …” cu un vice, care a murit (care si era era “asa cum era”si i-l insela cu toata lumea), a-i luat de-ai rupt din drepturile tovarasilor, excocand, mintind si falsificand.
Gradina C-tin 2010-02-28
In Romania, nu nesimtirea asa-zisilor revolutionari trebuie sa ne revolte, ci nesimtirea politicienilor, care dand girul lor pentru aceasta "mizerie postdecembrista" numita revolutionari, fac dovada iresponsabilitatii lor si a sfidarii poporului roman! Toti politicienii care nu resping cu indignare pretentiile acestor impostori care isi spun "revolutionari", de a fi miruiti cu tot felul de privilegii, sunt niste cretini demni de dispret, sunt niste fiinte vegetale, care n-ar trebui sa mai aiba dreptul de a accede in functii publice! Pentru asta ar trebui, ca la propunerea unui grup de jurnalisti sa se transmita tuturor parlamentarilor intrebarea daca sustin sau nu perpetuarea legilor care acorda privilegii celor ce-si zic "revolutionari"! Toti cei care sustin o asemenea mizerie sa fie prezentati alegatorilor, pentru a-i cunoaste si a nu le mai acorda niciodata votul lor!!! 1 - In Romania nu a avut loc o revolutie. Pe cale de consecinta,nu poate fi vorba de revolutionari. 2-Daca se admite ca a fost "o miscare sociala violenta "(nicidecum o revolutie !) , cei in drept, sa detalieze rolul si activitatile desfasurate de "militarii revolutionari".Unora dintre ei,in cel mai bun caz li se poate recunoaste cel mult rolul de teroristi. 3- "Revolutionarii civili" trebuie sa explice activitatea lor din acea perioada, cand au folosit in mod nejustificat si ilegal armament si munitie si au creat panica si diversiuni soldate cu morti si raniti.Cine ine si ce dispozitii a dat acestora? 4-Acordarea nejustificata si abuziva a titlului de "erou" in "revolutie" constitui o jignire adusa memoriei celor asasinati sau ucisi din prostia si ignoranta unor iresponsabili in aceasta "miscare sociala violenta".Urmasii celor ucisi sunt singurii indreptatiti sa fie beneficiari ai reparatie morale pe care statul trebuie sa le-o acorde. Ce-i care au murit in revolutie sant eroi [ca sa fii erou trbuie sa mori]ce-i care au manipulat revolutia au devenit conducatorii[iliescu] de mai tirziu.Eroii niciodata nu mai pot vorbi,manipulatorii ne conduc, ghiceste viitorul tarii? Cine credetii ca ar trebuii si cind sa opreasca toate furturile acestea? Cit de injurata va fi persoana respectiva? Trebuiesc anulate si schimbate multe legi printr-o hotarire guvernamentala de urgenta,indiferent citi vor fi sacrificati. De ce atitea furturi si fara de legi iese la suprafata sub conducera lui basescu-boc? Pensii de lux , salarii de jaf... Criza face ca lumea sa se revolte si mai mult inpotriva coruptiei, acesta este numai inceputul de criza..Ar fi fost foarte simplu daca numai ranitii si urmasii mortilor ar fi primit recompense materiale. Cei care nu au patit nimic puteau sa primeasca un certificat onorific. .-GRADINA CONSTANTIN pres. ASOCIATIE JILAVA 89 RANITI SI RETINUTI.
Gradina C-tin 2010-02-28
In Romania, nu nesimtirea asa-zisilor revolutionari trebuie sa ne revolte, ci nesimtirea politicienilor, care dand girul lor pentru aceasta "mizerie postdecembrista" numita revolutionari, fac dovada iresponsabilitatii lor si a sfidarii poporului roman! Toti politicienii care nu resping cu indignare pretentiile acestor impostori care isi spun "revolutionari", de a fi miruiti cu tot felul de privilegii, sunt niste cretini demni de dispret, sunt niste fiinte vegetale, care n-ar trebui sa mai aiba dreptul de a accede in functii publice! Pentru asta ar trebui, ca la propunerea unui grup de jurnalisti sa se transmita tuturor parlamentarilor intrebarea daca sustin sau nu perpetuarea legilor care acorda privilegii celor ce-si zic "revolutionari"! Toti cei care sustin o asemenea mizerie sa fie prezentati alegatorilor, pentru a-i cunoaste si a nu le mai acorda niciodata votul lor!!! 1 - In Romania nu a avut loc o revolutie. Pe cale de consecinta,nu poate fi vorba de revolutionari. 2-Daca se admite ca a fost "o miscare sociala violenta "(nicidecum o revolutie !) , cei in drept, sa detalieze rolul si activitatile desfasurate de "militarii revolutionari".Unora dintre ei,in cel mai bun caz li se poate recunoaste cel mult rolul de teroristi. 3- "Revolutionarii civili" trebuie sa explice activitatea lor din acea perioada, cand au folosit in mod nejustificat si ilegal armament si munitie si au creat panica si diversiuni soldate cu morti si raniti.Cine ine si ce dispozitii a dat acestora? 4-Acordarea nejustificata si abuziva a titlului de "erou" in "revolutie" constitui o jignire adusa memoriei celor asasinati sau ucisi din prostia si ignoranta unor iresponsabili in aceasta "miscare sociala violenta".Urmasii celor ucisi sunt singurii indreptatiti sa fie beneficiari ai reparatie morale pe care statul trebuie sa le-o acorde. Ce-i care au murit in revolutie sant eroi [ca sa fii erou trbuie sa mori]ce-i care au manipulat revolutia au devenit conducatorii[iliescu] de mai tirziu.Eroii niciodata nu mai pot vorbi,manipulatorii ne conduc, ghiceste viitorul tarii? Cine credetii ca ar trebuii si cind sa opreasca toate furturile acestea? Cit de injurata va fi persoana respectiva? Trebuiesc anulate si schimbate multe legi printr-o hotarire guvernamentala de urgenta,indiferent citi vor fi sacrificati. De ce atitea furturi si fara de legi iese la suprafata sub conducera lui basescu-boc? Pensii de lux , salarii de jaf... Criza face ca lumea sa se revolte si mai mult inpotriva coruptiei, acesta este numai inceputul de criza..Ar fi fost foarte simplu daca numai ranitii si urmasii mortilor ar fi primit recompense materiale. Cei care nu au patit nimic puteau sa primeasca un certificat onorific. .-GRADINA CONSTANTIN pres. ASOCIATIE JILAVA 89 RANITI SI RETINUTI.
gasca 2010-02-23
Cati oameni, saraci, fara nici o sursa de venit, someri, tarani amarati, au luat ultimii bani din casa, s-au dus si i-au schimbat in valuta si au hranit gurile larg deschise ale maharilor cu certificate false. Acum la preschimbare, alti bani, alte interese. Cati revolutionari cu certificat, amarati au luat din batatura bruma de agoniseala, au dus-o la casa de schimb valutar (ca de leii erau gam grosi si se depozitau mai greu), pentru a obtine un teren, un mic spatiu comercial sau de productie si care si acum asteapta. Cati mahari dintre revolutionari (e drept nu foarte multi) si-au strans averi, relatii pe certificate ~rezolvate in asociatii~ la la mahari si la familii lor VOI I-I CUNOASTETI DESIGUR, DAR TACETI, VA E FRICA DE INGRENGATURA TICALOSITA DE RELATII DE TP MAFIOT . Cand cineva incearca sa spuna ceva, ceilalti tac (dar tacerea e LASITATE DIN INTERIORUL CORPULUI SI NU FRICA), sau latra in haita, maraind cu dintii vizibila a intimidare, daca sunt cei de mai sus.
Nastase Constantin 2010-02-21
Vorbiti in gol toti, caracatita este vigilenta si in acelasi timp nesintita. Vigilenta ptr. ca certificatele sunt impartite la toate nivelele, chiar in structurile executivului si legislativului, fiind multi profitori de terenuri, spatii si reduceri,scutiri de taxe si impozite. Nesintita ptr. ca posesorii de certificate se apara intre ei prin sentimental de gasca avand interese comune. La cele de mai sus se adauga sentimentele noastre de sila si de frice. Sila pentru ca ne-am saturat de comportamentul lor de haita de latria, iar frica, cand mai aflam cine sunt (la varf) posesorii de certificate de revolutionar. Oricum cota de aproximativ 2 % din PIB, consumata de acestia este mult mai mare decat cota ce se vrea obtinuta de ministerul de finate din reasezarea alocatiilor pentru copii, etc.. Vorba cunoscuta : SINGURA SOLUTIE, INC-O ..... .
RATA AUREL VELICU 2010-02-20
D-l. presedite al ASOCIATIEI JILAVA 89 , GADINA CONSTANTIN, cu toate ca se foloseste de functia sa de REVOLUTIONAR - SEF de ASOCIATIE, are relatii stranse cu unii PRIMARI, VICE PRIMARI, sau alte persoane ALESI sau NUMITI in FUNCTII in ADMINISTRATIA de STAT, are acoperire orice ce ar face. Vorba din strabuni : APA TRECE, PIETRELE RAMAN. Orice am scrie s-au spune, toti din cei platiti din banii nostril sa asigure legea, nu vad, nu aud nimic, de parca totul este normal . A FACE PARTE DIN INCRENGATURA DE RELATII INTRE CEI ENUMERATI MAI SUS, I-TI DA GARANTIA CA NIMIC NU SE PETRECE, POTI SA IEI DE ZECE, SUTE DE ORI, PESTE CE SPUNE LEGEA (TERENURI, SPATII COMERCIALE, BILETE DE TRANSPORT AERO, TERESTRE SI NAVALE, TAXE REDUSE, CHIRII SUBVENTIONATE, TAXE SI IMPOZITE, ETC.., ETC.). PANA ACUM NIMENI NU S-A SESIZAT, DUPA LUNI DE DATE SI PROBE ... SI NIMENI NU SE INTREABA DACA MERITA SI DE UNDE ATAT BANET, PENTRU CE ..., NU MA REFER LA CEI CE AU SUFERIT EFECTIV, PENTRU CA IN STRADA AM IESIT TOTI.
Gradina C-tin 2010-02-18
vineri, 5 februarie 2010 PROTEST ÎMPOTRIVA IMPOSTURII ! Tinand cont de declaratiile abuzive ale unor impostori care vorbesc in numele revolutionarilor autentici, aruncand astfel o umbra asupra imaginii democraţiei câştigate in Decembrie 1989,spunem ca: PROTESTAM CU HOTARARE SI DEZAVUAM PUBLIC: impostura,santajul si actele provocatoare(in privinta dosarului Revolutiei 97/P/1990) savarsite de catre impostorul Marieş Teodor, asa-zisul"preşedinte" al Asociaţiei 21 Decembrie. Amintim ca: CEDO(Curtea Europeana pentru Drepturile Omului) precizeaza in scrisoarea trimisa pe 9 octombrie 2009,si semnata de grefierul Sectiei a III- a, dl. Santiago Quesadaca:” accesul efectiv la dosarul Revolutiei, precum si fotocopierea acestuia, se va face fara prejudicierea drepturilor unor terti “.Un asemenea acces ar fi trebuit tradus,prin masuri care sa le aduca reclamantilor la cunostinta dosarul, cu posibilitatea pentru acestia, avand in vedere volumul important de documente, de a obtine copii dupa documentele pertinente pentru apararea plangerii lor in fata Curtii. Precizam ca Asociatia Baricada Inter 1989 a depus o plangere penala nr.11986/21.05.2009,cu privire la macelul din 21 decembrie de la Inter, si am cerut disjungerea acestei cauze, din dosarul nr.97/P/1990,interventie ramasa fara raspuns. Subliniam ca: Legea nu permite copierea actelor in faza urmaririi penale,atat timp cat aceasta nu este finalizata, si nu se pot copia documente din dosar.Partile pot cere Parchetului sa le puna la dispozitie copii dupa piesele dosarului,numai in situatia cand urmarirea penala este finalizata. Potrivit legislatiei , urmarirea penala este confidentiala, ceea ce inseamna ca partilor li se poate pune la dispozitie dosarul pentru studiu, cel mult, si ca in nici un caz nu este permisa copierea acestuia. Tot legea precizeaza,ca in cursul urmaririi penale este ceruta publicitate limitata, care presupune evitarea oricaror modalitati ca acte din dosarul aflat in cursul urmaririi penale sa ajunga in presa. Publicitatea limitata este sustinuta si de CEDO care spune ca: “trebuie sa li se acorde partilor facilitatile necesare apararii, adica accesul la dosar prin citire si informare.” Prin urmare : Curtea de la Strasbourg, NU a cerut in mod expres ,Ministerului Public, ca intreg dosarul sa fie copiat, si pus la dispozitia “revolutionarului –sef” Marieş Teodor. In comunicatul din 9 iulie 2009,CEDO mentioneaza ca documentele privin dosarul Revolutiei sunt suficiente, si ca nu pot fi transmise la Curte “documente in afara cadrului procesual”. Intrebam Parchetul General: 1. Cine a hotarat ca dosarele cuprinzand materiale probatorii, si declaratiile date de revolutionarii din cele peste 65 de asociatii legal constituite, sa fie puse la dispozitia acestui impostor? 2. Cine raspunde in fata legii, de faptul ca de câteva luni asistam la un circ mediatic cu si despre documentele din aceste dosare , privitoare la fapte, oameni, locuri s
RATA AUREL VELICU 2010-02-14
Accesa-ti adesa ~GADINA CONSTANTIN~ sau -ASOCIATIA JILAVA 89- de pe GOOGLE si intrati pe cateva bloguri. VEDETI ADEVARUL DUPA ... A , e vorba de domnul COMISAR SEF, d-l GADINA CONSTANTIN, presedinte al ASOCIATIEI JILAVA 89 RANITI SI RETINUTI (curat murdar, musiu, zice nenea CARAGIALE), reprezentantul TUTUROR REVOLUTIONARILOR DIN ROMANIA (cititi domnilor pe internet la COMISARIATUL PENTRU SOCIETATE CIVILA , nu zau domnilor, l-ati facut COMISAR SEF, HALAL), si uite cine REPREZINTA REVOLUTIONARII DIN ROMANIA !
gradina 2010-01-26
ACESTA PARODIE ESTE ADEVARATA, VERIFICARE SE FACE CU UN CALCULATOR LEGAT DE INTERNET, SI O DEPLASARE IN TEREN, PE O RAZA DE 1-1,5 Km, INCLUSIV PRIMARIA BUCURESTIULUI, CARE A FACILITAT ACEST LUCRU SA FIE POSIBIL . Am fost pe baricade la Inter, am obtinut drept rasplata un spatiu in Calea Dorobanti 56 ca Asociatie si SRL, unul in Calea Grivitei (blocul roz) nr.60 ca Sediu Partid, trecandu-l ca Asociatie si apoi SRL, si un spatiu la etaj I,ap.6 (pe care l-am achitat deja) in str. Academiei. In jurul Bucurestiului in zonele de vile am primit 2,5 ha intravilan. Am avizul pentru alte doua spatii pe baza de declaratii ”aranjate” , pe care sa-l transporm in spatiu privat ulterior. M-am casatorit dupa 12 ani de la revolutie, cu o fata din DOR MARUNT,MIHAELA FOST IONITA, fata din flori a lui PAULA ZAHARIA din PLEVNA, care m-a parasit de multe ori pentru diversi, iar acum zice ca are 10 ani cu mine si trebuie sa impart totul cu ea. Ce sa fac Tel. 0788937440
Total 10 comments.
Mai multe din Istorie
2777
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22