Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Andrei Ursu continua greva foamei inceputa in urma cu 8 zile
O.M. - - - -
2014-10-30
Actualitate Interna
0

Andrei Ursu a sustinut la Grupul pentru Dialog Social (GDS) cea de a doua conferinta de presa de la intrarea in greva foamei in urma cu 8 zile. Andrei Ursu este decis sa-si  continue protestul pana in momentul in care tortionarul Marin Pirvulescu va fi pus sub acuzare.
 
Saptamana trecuta, Andrei Ursu a fost primit de catre Robert Cazanciuc despre care a precizat ca “am avut intr-o anumita masura suportul Ministrului Justitiei care a inteles ca a fost comisa o ilegalitate si a pornit demersurile” deblocarii dosarului. Insa mai departe au urmat o serie de piedici din partea Parchetului Militar “unde Vasilache si procurorul de caz nu pareau ca sunt dispusi sa inceapa urmarirea penala. Au acceptat insa sa obtina probele originale (existente la instantele de judecata unde au fost condamnati ofiterii de militia Stanica si Creanga) care nu fusesera niciodata parte dintr-o ancheta penala”, a spus Andrei Ursu.
 
Luni, 27 octombrie, Andrei Ursu a fost in sfarsit primit de seful Parchetelor Militare, Ion Vasilache unde timp de 3 ore acesta a incercat sa se eschiveze invocand ideea ca nu ar exista o incadrare de drept. Andrei Ursu a spus ca acesta ar fi invocat din nou aceleasi pretentii false ca aceste fapte de omor prin tortura s-ar fi prescris.
 
In  aceeasi zi, Andrei Ursu a fost primit si de procurorul de caz  Cosneanu care a vorbit despre ”pretinsele oprelisti care il tin cu mainile legate sa deschida cazul”. In cele din urma, Andrei Ursu a concluzionat ca acesta “ramane ferm pe pozitia Securitatii. El pare ca are o legatura extrem de stransa cu interesele securistului pe care este chemat sa il puna sub acuzare.” Dupa aceasta discutie, Andrei Ursu a cerut imediat schimbarea procurorului de caz, convins fiind ca acesta nu va face nimic pentru urgentarea dosarului.
 
Pe 28 octombrie, Andrei Ursu a fost primit si de catre procurorul general Tiberiu Nitu care l-a informat ca nu a primit niciodata niciuna dintre probele dosarului. Tot ce stia despre acesta era dintr-un material intocmit de catre procurorul Cosneanu prin care incerca sa ii transmita procurorului general o “vedere trunchiata asupra cazului facuta cam din viziunea Securitatii” si  prin care incerca sa arunce responsabilitatea asupra Militiei. Procurorul General a cerut de la Parchetul Militar dosarul in cauza, urmand sa-si exprime opinia asupra acestuia intr-o zi sau doua.
 
In opinia lui Andrei Ursu tot ceea ce se intampla acum la Parchetul Militar sunt “pretexte”. Mai mult, acesta crede ca in dosar exista destule elemente de suspiciune ca tortionarul Marin Pirvulescu se face vinovat de tortura sistematica, urmata de moarte, pe motive politice, cu alte cuvinte de crime impotriva umanitatii. Iar crimele impotriva umanitatii reprezinta cea mai elementara incadrare juridica, imprescriptibila in legislatia internationala.

La conferinta de presa au fost prezenti Monica Macovei, Magda Carneci, Horia Roman Patapievici si Radu Filipescu. Fosta ministra a Justitiei, in prezent candidata la alegerile prezidentiale, Monica Macovei a declarat ca este “ingrozitor ca pentru a doua oara Andrei Ursu trebuie sa faca greva foamei ca sa se trimita criminalul in judecata. Ceea ce face Andrei Ursu pentru a restabili adevarul in cazul mortii tatalui sau este ceva nemaifacut in Romania”. Monica Macovei a apreciat ca vinovat de tergiversarea dosarului este procurorul general: “nu se vrea. Domnul Nitu nu a vrut sa finalizeze nici dosarele Revolutiei, nici pe cele de la Mineriade si nici pe acesta.” Cat despre termenul de prescriptie invocat de Seful Parchetelor Militare, fostul ministru al justitiei Monica Macovei a precizat ca “am modificat Codul Penal adaugand sintagma la crimele impotriva umanitatii si genocid, indiferent de data la care au fost comise. Vasilache si Nitu nu stiau si le-am reamintit ca legea s-a modificat si ca pot trimite in judecata pentru ca nu exista termen de prescriptie.” (O.M.)

CITIȚI ȘI

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
492
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22