Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


DINCOLO DE STELE
Razvan Braileanu - - - -
2014-11-14
Recomandare
0

Christopher Nolan e un temerar.
Ca orice temerar, câteodată are succes fulminant, unanim recunoscut (Inception, reluarea francizei Batman), alteori nu reuşeşte să mulţumească pe toată lumea. Cel mai recent film al său, Interstellar / Călătorind prin Univers, face parte din a doua categorie, deşi e departe de a putea fi considerat un eşec, pentru că e, în primul rând, un proiect extrem de ambiţios.

Interstellar e amplasat într-un viitor apropiat, în care resursele de hrană globale sunt pe sfârşite, aşa că omenirea îşi canalizează speranţele spre colonizarea altor planete, în afara sistemului nostru solar. Personajul principal este Cooper (Matthew McConaughey), un fost astronaut devenit fermier, care conduce un echipaj trimis în Cosmos să exploreze posibile destinaţii potrivite pentru perpetuarea rasei umane. În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă de pe Pământ caută o soluţie prin care să transporte o cât mai mare parte a populaţiei supravieţuitoare pe planeta care, odată găsită, ar putea oferi condiţii de viaţă. Există însă şi un plan B, conform căruia, dacă transferul populaţiei nu e posibil, aceasta să fie abandonată pe Terra muribundă, iar noua planetă să fie colonizată de la zero, prin intermediul unor embrioni aflaţi la bordul navei care cutreieră universul.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/slider5/foto_recomandare.png

Atuurile filmului sunt, în primul rând, de natură emoţională. Cooper lasă în urmă doi copii, un băiat şi o fată, pe care nu ştie dacă o să-i mai vadă vreodată. În plus, se găseşte în faţa unei alegeri imposibile: să-şi abandoneze copiii, dar să asigure salvarea rasei umane. Apoi, distribuţia face din Interstellar o atracţie pentru cinefili: în afară de recent oscarizatul Matthew McConaughey, în film joacă Michael Caine, Anne Hathaway, Jessica Chastain şi Matt Damon. În fine, imaginile sunt absolut spectaculoase, de la nava trecând prin inelele Saturnului la planetele stranii pe care le descoperă.

Dar există şi câteva neajunsuri care trag filmul în jos, iar cel mai important este faptul că Nolan (care e şi scenarist) aruncă în spectator cu teorii ştiinţifice avangardiste pe bandă rulantă, fără ca publicul să aibă posibilitatea de a se agăţa de ceva cât de cât concret – e suficient să vă spun că gravitaţia e folosită ca mediu de comunicare!

Cu toate acestea, Interstellar merită văzut pe ecran mare şi, cu siguranţă, va fi unul dintre cele mai discutate filme ale anului.

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Recomandare
1966
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22