Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


PREZIDENTIALE TUR II.Melescanu, sub tirul acuzatiilor parlamentarului german Bernard Fabritius. In Germania sunt doar 5 sectii de vot, total INSUFICIENT. MAE nu a facut nimic
- - - -
2014-11-16
Prezidentiale 2014
0

Parlamentarul german Bernd Fabritius, originar din Sibiu, care a devenit primul roman ales in Parlamentul german, a scris pe pagina sa de Facebook ca in Germania puteau fi organizate, legal, mai multe sectii de votare, dar ca MAE a respins toate initiativele. Melescanu nu a spus adevarul, spune parlamentarul german, tragand concluzia ca Romania a respins sugestiile sale pentru imbunatatirea procesului electoral din turul doi al prezidentialelor, in ceea ce ii priveste pe romanii din Germania, unde sunt amenajate doar cinci sectii - la Munchen, Berlin, Stuttgart, Bonn si Hamburg.

Afirmatiile parlamentarului german vin dupa ce Teodor Melescanu ar fi spus, in timpul vizitei de lucru la Munchen de sambata, ca Ministerul de Externe din Romania a dorit suplimentarea sectiilor, insa aceasta masura nu a fost permisa de Biroul Electoral Central (BEC), cand, de fapt, aceasta institutie a insistat ca legea permite infiintarea de noi sectii, insa MAE a sustinut contrariul.

"Romania a respins sugestiile mele pentru imbunatatirea conditiilor de la alegerile de duminica. Astfel, raman doar cinci sectii de votare pentru intreaga Germanie. Consulatul general din Munchen se pregateste cu grilaje de fier (menite sa redirectioneze cozile - n.red.) pentru un aflux de cetateni. Asta vorbeste de la sine", a scris, sambata, pe Facebook Bernd Fabritius.

Parlamentarul german a precizat ca a cerut sambata explicatii pentru actiunile ministrului roman de Externe, Teodor Melescanu.

"Ministrul Melescanu mi-a spus ca ambasada (Romaniei - n.red.) din Berlin si el insusi sprijina cu tarie propunerile mele, insa acestea tin de competenta Biroului Electoral Central (BEC), care le-a respins, cu toate ca noi am avut grija ca toate explicatiile necesare (in legatura cu organizarea de noi sectii - n.red.) sa se afle deja pe Internet inainte de alegeri (...) ", a mai notat Fabritius.


Romanul din Bundestag l-a mai acuzat pe Melescanu ca a facut planuri pe baza prezentei la vot din diaspora din primul tur si nu pe baza prognozei pentru turul al doilea, desi autoritatile din tara noastra se asteapta ca un numar mare de romani din strainatate sa mearga duminica la vot.

"Eu am cerut cu vehementa reformarea legii electorale din Romania si introducerea votului prin corespondenta, precum si reglementari care sa previna frauda prin votul multiplu.

Ministrul Melescanu a confirmat aceste necesitati, dar nu a facut decat sa multumeasca pentru imbunatatirea relatiilor dintre Germania si Romania. De asemenea, ministrul a multumit pentru cei 30 de voluntari ai asociatiei noastre, care vor ajuta la imbunatatirea conditiilor la alegerile de maine (duminica - n.red.) ",
a precizat el.

Bernd Fabritius a incheiat spunand ca Romania s-a pregatit pentru alegerile prezidentiale de anul acesta "absolut insuficient".

 

Ponta acuzat de minciuna

Nu este pentru prima oara cand Fabius critica un lider roman pentru proasta organizare a alegerilor din diaspora si pentru minciuna.


Politicianul german a sustinut miercuri ca premierul Victor Ponta a mintit, marti seara, cand a spus, in timpul primei dezbateri cu Klaus Iohannis, ca legislatia germana nu permite organizarea de sectii de vot in alte locuri decat consulate si ambasade.

"Este o minciuna crunta. Este cunoscut ca exact contrariul este adevarat. Nu exista nicio lege care ar interzice amplasarea unor sectii de votare oriunde acest lucru ar fi posibil din punct de vedere organizatoric", a explicat atunci Bernd Fabritius.

Teodor Melescanu a mers sambata intr-o vizita de lucru la Munchen, in vederea evaluarii modului in care sunt aplicate masurile MAE pentru fluidizarea procesului de votare de duminica.

Ministrul a avut intrevederi atat cu ambasadorul Romaniei in Germania, Lazar Comanescu, cat si cu consulii generali ai Romaniei de la Munchen si Bonn.

 

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Prezidentiale 2014
2275
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22