Trebuie să plece Guvernul Ponta?

Ion Vianu 22.11.2014

De același autor

Într-o țară normală, în fața unei asemenea crize, parlamentul ar trebui să se autodizolve și să se procedeze la alegeri generale, iar candidatul care a pierdut ar trebui să demisioneze din fruntea partidului de guvernământ. Dar România este o țară în care onoarea este un concept luat în râs.

 

Dincolo de orice poziții partizane, oricine poa­te să admită că acest guvern are un greu sold negativ. Acțiunea lui a fost dictată numai de preocupările electorale. „Catastrofa“ l-a gă­sit pe d-l Ponta absolut des­coperit, cu miliarde pe care nimeni nu știe de unde le va scoate. Pe de altă parte, per­sonalitatea primului ministru este total inadecvată: minte cum respiră, dă lecții de de­zo­noare, nu numai ca pla­giator, dar și mărturisind că a votat contra d-lui Mircea Geoană, al cărui șef de cam­panie era. Așa cum am mai ară­tat, chiar în paginile revistei 22, mor­a­li­tatea unui om politic nu este un lux, ci o ne­cesitate stringentă.

Pe scurt, un guvern amoral și incompetent nu are ce căuta la conducerea țării.

Într-o țară normală, în fața unei asemenea crize, parlamentul ar trebui să se autodizolve și să se procedeze la alegeri generale. Pe de altă parte, candidatul care a pierdut ar trebui să demisioneze din fruntea partidului de gu­vernământ. Dar România este o țară în care onoarea este un concept luat în râs.

Trebuie să ne resemnăm cu ideea că guvernul deține deo­camdată, cu ajutorul sate­li­ților PSD, majoritatea. Cu tot oportunismul curent printre parlamentarii noștri, nu pare actualmente de gândit să fie inversată această majoritate. Și chiar dacă o astfel de răs­turnare ar fi posibilă, în mă­sura în care pledăm pentru moralitate, nu es­te de dorit să se creeze o nouă majoritate prin trădările unor oportuniști, dictate de ne­gocieri imun­de.

În absența unui mecanism constituțional și în ipoteza probabilă că PSD și d-l Ponta nu-și vor asuma obligațiile de onoare, pronosticăm deo­­camdată o continuitate a guvernului, re­ma­niat „pe ici, pe colo“.

Dar ce se va întâmpla mai departe, în con­di­țiile precarității actuale? Nu numai că gu­ver­nul nu va reuși să se extragă din dificultățile în care s-a cufundat, dar situația este de așa natură încât a guverna nu pare foarte atractiv pentru nicio formațiune politică susceptibilă să succeadă actualei majorități.

Și atunci, intervine soluția care se numește în franceză la politique du pire, adică a conta pe ce poate fi mai rău, în speranța că acest rău va crea, pe temen mediu, o reacție să­nă­toa­să.

Această reacție nu poate fi decât a me­diilor sociale și, în ultimă instanță, a străzii.

Privind în jurul nostru, vedem pretutindeni ne­mulțumirea populară crescând, manifestații în Ungaria, Cehia, Bulgaria, Grecia. Am mai con­statat că în România nu se petrece alt­ce­va decât pretutindeni. Doar stilul diferă (sân­geros la noi în 1989, în Cehoslovacia de ca­tifea). Votul din 16 noiembrie nu a fost alt­ceva decât expresia unei indignări care s-a ma­nifestat diferit în formă, în fond identic cu ce s-a petrecut în alte țări.

Rămâne așteptarea alegerilor: sau peste doi ani, sau după o criză dureroasă și prelungită, la termen; sau sub forma alegerilor anticipate, după trei propuneri ratate ale președintelui în termen de 60 de zile (art. 89 din Constituție). E puțin probabil ca manipulatorii majorității ac­tuale să se lase antrenați într-o asemenea capcană.

Ultima posibilitate este aceea ca, prin con­sens, opoziția și majoritatea să accepte un gu­vern de tehnicieni. Am văzut că d-nii Lucian Croitoru, Mircea Coșea etc. au idei clare. Aceștia nu au preocupări electorale și își pro­pun un mandat limitat.

Cel mai de dorit ar fi ca această soluție, a unui guvern de tehnicieni, să fie acceptată de tot spectrul politic. Ea ar permite partidelor, lăsate un interval de timp mai departe de afa­cerile curente, să se reformeze, să se dezbare de elementele corupte.

Firește, nu se face revoluție în fiecare zi. În Ro­mânia ar fi ceva similar cu trecerea de la feudalism la modernitate. Pentru o asemenea miză, nu e niciodată prea târziu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22