Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFZece măgării de presă din timpul campaniei (I)
2014-11-25
5

Sunt îndejuns de multe probe că presa n-a trecut testul imparțialității, al corectitudinii și al responsabilității în abia încheiata campanie electorală pentru prezidențiale.

 

 

Deși CNA a dormit complice în front, totuși câteva monitorizări independente s-au efec­tuat pe audiovizual în timpul campaniei elec­torale. Nu e simplu de ținut sub observație întreaga comunitate media, sunt necesare criterii, oameni care se pricep, finanțare etc. Mass-media din provincie au rămas de o vreme în afara atenției, cu toate că, în pau­perizarea generală a presei, face și ea compromisuri po­litico-economice, într-un joc perdant pe termen lung. Din ce s-a putut observa cu ochiul liber pe televiziuni în­tr-o mo­nitorizare HotNews pe norme pro­fe­sional-de­ontologice, finanțată de de Fundația Konrad Adenauer, am selectat exemplele cele mai revoltătoare.

 

1. Părinții lui Iohannis la vilă

În emisiunea de pe RTV din 29 octombrie a lui Ciutacu s-au arătat imagini cu o fru­moasă vilă din Würtzburg atribuită părinților pen­sio­nari ai lui Klaus Iohannis. Comentariile au con­tinuat în emisiunea Andreei Crețulescu, Ro­mâ­nia la raport, întărindu-se ideea că este vor­ba de o proprietate scum­pă din Ger­ma­nia, estimată la 500.000 euro: „Iată că după cele șase case o avem și pe a șaptea, cea mai scumpă. Deci o avere imobiliară a lui Io­han­nis de un milion de euro“, a conchis in­vitatul Mi­rel Palada – PSD. În fapt, pă­rinții can­di­da­tului locuiesc cu chirie în mansarda vilei fil­mate de RTV.

 

2. Elena Udrea și Klaus Iohannis, împușcați cu prezumții

Aflată în studioul de la Timișoara al TVR, Ele­na Udrea a fost pusă în fața unei întrebări ten­dențioase în dezbaterea din 19 octombrie, me­nite să vehiculeze un zvon fără bază factuală. Moderatorii Monica Ghiurco și Radu Rădulescu au întrebat-o pe Elena Udrea dacă este „iu­bita“ președintelui Băsescu, pornind de la un interviu apă­rut într-o pu­bli­ca­ție satirică. Candidata a mai fost în­tre­bată dacă nu o de­ranjează că este „blondă“. La fel de re­levantă s-a dovedit și în­tre­barea cu tentă su­biec­tivă a Laviniei Șandru în dez­baterea Ponta-Iohannis, jalnic or­ga­nizată la Realitatea TV. Adre­sată candidatului liberal, în­trebarea conținea acuzația că acesta n-a vizitat Chișinăul și Cernăuțiul, deci nu merită voturile ro­mâ­nilor de acolo. Deși jurnaliștii trebuie să cla­ri­fice aspecte inclusiv biografice din existența candidaților, se recomandă ca întrebările lor să pornească de la fapte, in­formații, iar nu de la prezumții care dis­cre­ditează. Un exemplu de „așa da“ este in­ter­viul dintre cele două tururi luat lui Klaus Io­hannis în emisiunea Du­pă 20 de ani de la PRO TV.

 

3. Secțiile goale de la Londra și băsiștii

Antena 3 și RTV au fost campioanele ma­ni­pulărilor și dejecțiilor televizate. Preluând me­sajele liderilor PSD (vezi Gabriela Firea) în in­tenția de a-l avantaja pe Victor Ponta, te­le­vi­ziunile au acreditat ideea că la Londra, unde erau cozi kilometrice în ziua votului în am­bele tururi, ar fi secții goale. Imaginile con­trastau flagrant cu cele transmise pe Face­book de românii care stăteau de ore la coadă cu o deteminare extraordinară. Declarațiile de pe cele două posturi, cărora li s-a adăugat și TVR Internațional, conduceau la concluzia că există „agitatori“ fie străini, fie „băsiști“, care împiedică votul. Ulterior cele două canale au acu­zat ambasadorii pentru situația creată, singurul vinovat fiind în fapt guvernul.

 

4. Manifestațiile absente

Manifestațiile de susținere a românilor din străi­nătate, care au adunat zeci de mii de oa­meni în piețele marilor orașe, au fost ignorate sau considerate secundare, atât de unele ca­nale de știri, cât și de TVR. Când manifestațiile s-au transformat în proteste antigu­vern­a­mentale, B1 TV a devenit prudent și a dat știri scurte în jurnalele târzii, iar Antena 3, RTV și TVR au ignorat complet subiectul.

 

5. Licitația Dracului

Emisiunea Sinteza zilei a lui Gâdea se califică pentru titlul de cea mai mizerabilă emisiune din campanie. Împreună cu Badea, Ursu, Ciu­vică etc. s-a pus la cale o „licitație“ pentru a-l batjocori pe șeful statului, într-o cam­pa­nie de denigrare furibundă. A fost arătat pu­blicului tabloul Răutatea pământului, în care Traian Băsescu apare sub chipul lui Gollum din Stăpânul Inelelor. „Pornim de la 10 ani cu exe­cutare“, a declarat moderatorul, ca re­van­șă la pedeapsa primită de patronul său, Dan Voiculescu.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/slider5/armanca.jpg

TAGS :
Comentarii
Gheorghe Popescu 2014-12-01
D-na Armanca, titlul articolului mentioneaza 10 dovezi, dar discutati doar 5. Inteleg ca celelalte vor veni in numarul viitor? Sint de acord to cititorul dumneavoastra Victor L. Nu exista magarii doar de o parte. Campania democrata s-a desfasurat cu un puternic ajutor pentru Johannis. Hai sa dam nume, ca si dumneavoastra dati: Pora, Ene-Doghiroiu, Fati, Tapalaga, Bejan. Mai sint si altii. Initial jurnalistii dumneavoastra au adus-o in prim plan pe Monica Macovei, ca antidot pentru PMP – Udrea (Initial Cristian Diaconescu). Cind Monica Macovei si-a anuntat (intempestiv) candidatura, colegii dumneavoastra pur si simplu au uitat subit de ea. Asta numesc eu sa te folosesti de numele si reputatia cuiva, fara sa sprijini acea persoana. Deontologie de Dimbovita? Jurnalistii amintiti au lansat atacuri sustinute la adresa presedintelui Basescu, sugerind tot felul de magarii (de genul celor 5 enuntate de dumneavoastra), pentru a-l decredibiliza, pentru ca…nu il sustinea pe Johannis, preferatul ziarului dumneavoastra. Astea ce sint, nu magarii? Jurnalistii amintiti mai sus au lansat acuze de blat, de furt, de coruptie la adresa candidatei Udrea, bazate pe fapte ale sotului acesteia, Cocos, desi cei doi erau divortati, realul motiv fiind ca ii diminueaza sansele lui Johannis. Astea ce sint, nu magarii de presa propagandista? In orice tara civilizata, ziarele dumenavoastra ar intra in faliment in urma penalizarilor financiare datorate calomniilor pe care le lansati! Pina si domnul Plesu, pe care eu il consider om intreg la minte, se lanseaza intr-o diatribe cu Tismaneanu, pentru ca Tismaneanu a indraznit sa o voteze pe Macovei in primul tur! Chiar si dupa sfirsitul alegerilor, dupa ce Johannis a fost ales, Ene-Doghiroiu continua cu magariile la adresa celor vizati mai sus. Sint celebre Opiniile (adica articole bazate pe birfe, pe idei preconcepute ale autorilor, neverificate si nesustinute de nici o dovada) din Romania Libera si Revista 22, opinii care nu difera cu mai nimic (in afara de limbaj) de articolele veninoase de la Antena 3. Cum la fel de celebra e si sponsorizarea liberalului Adamescu pentru cele doua ziare (actualmente anchetat de justitie). Asta ce e, nu tot o magarie? Ca si lui Victor L, si comentariile mele au fost cenzurate de nenumarate ori, mai ales de Romania Libera (culmea insolentei, apare numele, fara nici un comentariu adaugat), desi consider ca erau decente, dar care aduceau acuze la adresa celor dua ziare. In schimb sint publicate mirlanii si cuvinte de ocara. Sau elogii la adresa articolului. Astea ce sint, nu magarii? Dupa alegeri au aparut in cele doua ziare elogii la adresa lui Johannis demne de cele mai murdare scursori comuniste, omagii si linguseli menite sa aduca aminte atit romanilor cit si vesticilor de ce sintem noi considerati mamaligari, de ce nu avem sira spinarii si de ce mosim cele mai mari si mai multe cozi de topor din lume. Doamna Armanca, nimeni nu contesta mizeria Antenelor lui Voiculescu, nimeni nu
romulus 2014-11-29
Stimata Doamna Brandusa Armanca,sigur,la toate posturile TV sunt si oameni mai mult sau mai putin educati sau cu bun simt dar...ceeace se petrece la antena 3,este total sub orice critica.Atata rea credinta nu cred ca se mai gaseste decat la Romania TV! La aceste posturi CNA-ul nu a avut si nu are nimic de spus! Si din pacate au destula audienta si chiar influenta la oameni care refuza sistematic sa si gandeasca.Bun articolul Dumneavoastra,felicitari.
victor L 2014-11-25
Nu exista "magarii" doar de-o parte a presei. Dar stiu ca nu convine a le spune, dovada ca de pe Contributors mi-ati sters postarea. "Albul" cind se murdareste arata mai urit ca negrul murdar.
Brindusa 2014-11-26
Va rog sa observati ca sunt in chestiune si tv "de dreapta". Nu am sters coment.pe Contrib.nu sunt admin.
Brindusa 2014-11-26
Va rog sa observati ca sunt in chestiune si tv "de dreapta". Nu am sters coment.pe Contrib.nu sunt admin.
Total 5 comments.
Recomandari
900
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22