Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


De ce au distorsionat exitpoll-urile realitatea electorala?
Octavian Manea - - - -
2008-12-02
Electorale
0

Cele doua exitpoll-uri prezentate duminica, dupa inchiderea urnelor, au plasat pe primul loc, la o diferenta de 4 procente, alianta PSD+PC. Cifrele au fost aproape identice la INSOMAR si la CCSB. Contrazise de rezultatele numaratorii facute de BEC, cele doua exitpoll-uri au dat posibilitatea PSD sa se erijeze in castigator al alegerilor si sa ridice pretentii la formarea guvernului si a aliantelor. In plus, impactul asupra opiniei publice nu este de neglijat. Nu este prima oara cand institutele de sondare comit astfel de "greseli".


Sondajul INSOMAR realizat duminica la inchiderea urnelor, la ora 21:00, a plasat pe primul loc, la alegerile pentru Senat, alianta PSD+PC cu 35,7% din voturi, urmata de PD-L cu 31,7%. Potrivit INSOMAR, alianta PSD+PC ocupa prima pozitie si la Camera Deputatilor, cu 36% din voturi, iar PD-L se afla pe locul al doilea cu  30,8%.
Exitpoll-ul Companiei de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) realizat  la inchiderea urnelor plasa pe primul loc la alegerile pentru Senat  tot alianta PSD+PC cu 35,7% din voturi, urmata de PD-L cu 31,3%. Exitpoll-ul CCSB  indica alianta PSD+PC cu 36,5%, pe primul loc la alegerile pentru Camera Deputatilor, urmata de PD-L cu 30,6%.

Greseala de 4% a permis PSD sa se proclame invingator

Rezultatele partiale prezentate de BEC la ora 14:00 au aratat, insa, ca diferenta dintre PSD si PNL este de fapt de cateva zecimi: la Camera Deputatilor pe primul loc se afla PSD cu 33%, urmat foarte aproape de PD-L cu 32,57%, in timp ce la Senat situatia era urmatoarea: PSD cu 33,99% si PD-L cu 33,99%.
Cum se explica, insa, diferentele dintre exitpoll-urile realizate de INSOMAR si CCSB si rezultatele oficiale prezentate de catre BEC?
Primele rezultate estimative au permis presedintelui PSD, Mircea Geoana, sa revendice victoria stangii. Insa a fost contrazis de aritmetica electorala. PSD nu numai ca nu a depasit PD-L, dar are si toate sansele sa fie depasit de catre PD-L.

Din greseala in greseala, de la locale incoace

De altfel nu este prima data cand exitpoll-urile distorsioneaza realitatea electorala. La fel s-a intamplat si la alegerile locale, atunci cand imediat dupa primul tur exitpoll-urile facute tot de catre INSOMAR si CCSB il dadeau pe Vasile Blaga pe primul  loc, urmat de Sorin Oprescu (CCSB:  Vasile Blaga cu 33% si Sorin Oprescu cu 30%; INSOMAR: Vasile Blaga cu 31,5%,  Sorin Oprescu cu 30,5%).
Si atunci, rezultatele finale prezentate de catre BEC au infirmat exitpoll-urile, indicand o ierarhie complet diferita/rasturnata: Sorin Oprescu pe primul loc cu 30,12%, urmat de Vasile Blaga cu 29,56%.

Neprofesionalism sau incompetenta?

In ceea ce priveste metodologia dupa care au fost realizate sondajele INSOMAR si CCSB, Catalin Stoica, sociolog la CURS, a declarat pentru Evenimentul zilei ca aceasta trebuia adaptata la noul sistem de vot uninominal. Stoica a atentionat ca "nu se putea merge pe un acelasi numar de sectii de votare ca in anii trecuti, ca la sistemul pe liste". Afirmatii asemanatoare celor ale lui Stoica au fost facute si de Mircea Kivu, care a precizat pentru Evenimentul zilei ca metodologia de cercetare ar fi trebuit schimbata ca urmare a modificarii tipului de scrutin. Kivu a sustinut ca exista posibilitatea ca institutele "sa fi avut niste probleme de adaptare la noul vot".
Potrivit declaratiilor date de Cecilia Zavaleche, director de cercetare la INSOMAR, pentru Evenimentul zilei, operatorii INSOMAR au fost trimisi la un numar de 617 sectii de votare. Cecilia Zavaleche a mai afirmat ca in anul 2004, cand alegerile au fost organizate dupa sistemul de lista, INSOMAR a activat in 600 de sectii de votare. (Octavian Manea)

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Electorale
1970
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22