PNL, de ce te-ai intoarce? Marele test

Incetarea guvernarii Ponta este, in opinia mea, si am mai spus-o, o chestiune de interes national. Pentru ca vorbim despre un premier si un guvern care nu numai ca si-au dovedit repetat incompetenta, nu numai ca sunt discreditati in afara tarii dupa organizarea votului din strainatate, dar care au ajuns si la performanta incredibila a emiterii de reglementari in interes personal.

Ioana Ene Dogioiu 06.01.2015

De același autor

Incetarea guvernarii Ponta este, in opinia mea, si am mai spus-o, o chestiune de interes national.

Pentru ca vorbim despre un premier si un guvern care nu numai ca si-au dovedit repetat incompetenta, nu numai ca sunt discreditati in afara tarii dupa organizarea votului din strainatate, dar care au ajuns si la performanta incredibila a emiterii de reglementari in interes personal.

Si cea mai recenta dovada este chiar ordonanta care permite renuntarea la titlul de doctor, care serveste strict interesul premierului Victor Ponta.

Cred ca a-i lasa lui Victor Ponta tara pe mana in continuare din calcule politice si electorale ar reprezenta o culpa impardonabila si chiar o complicitate la orice erori va mai comite actualul guvern. Una este sa nu poti sa rastorni Guvernul si alta sa nu vrei. Si se pare ca PNL a reusit sa iasa din oala cu sarmale si sa se gandeasca serios la actiuni politice ferme. Dar de la plan la fapta e cale lunga, iar pana la o fapta de real succes in interes national, cale si mai lunga.

O prima tema de discutie ar fi felul in care poate fi preluata puterea. Sigur ca ideal ar fi, dupa cum spun copresedintii PNL, prin alegeri anticipate. Si m-am declarat repetat o sustinatoare a acestei variante. In egala masura nu cred, din pacate, ca ea este realista in actualul sistem constitutional romanesc.

Pentru a ajunge la anticipate e nevoie sa pice la investitura doua guverne consecutive, dupa care presedintele poate, dar nu este obligat, sa dizolve Parlamentul. Este clar ca aceasta procedura, cele doua voturi negative de investitura, trebuie sa aiba in spate un acord politic ferm in sensul anticipatelor, adica o majoritate care sa vrea sa renunte la mandate. Altfel, oricand se poate strange o majoritate conjuncturala, care sa treaca in extremis un guvern numai pentru a evita anticipatele, un guvern pe care sa-l rastoarne dupa scurt timp si tot asa.

Se poate gasi o astfel de majoritate? Ma indoiesc. Parlamentarii PNL pot miza pe faptul ca isi vor reconfirma mandatele. Dar restul nu. Si nimeni nu-si taie craca de sub picioare singur.

Apoi, daca nu schimbam legea electorala actuala, degeaba facem anticipate. Dupa ce o modificam, mai trebuie sa treaca 6 luni pana la organizarea de alegeri pe noua reglementare. Deci una peste alta am putea ajunge cu termenele la anul. Si pana atunci guverneaza, cum guverneaza, Victor Ponta.

Asa ca singura solutie fezabila este reconfigurarea majoritatii cu ce avem, pana sa ajungem la alegerile din 2016 cu o lege electorala noua.

Nu e o fericire, nu e o situatie ideala, dar eu discut in termeni realisti. Ca filosofia binelui in politica putem sa o tot facem fara sa ajungem niciunde. Dar, atentie!, una este sa reconfigurezi o majoritate din partidele existente si cu totul altceva sa incepi sa aspiri traseisti pe care sa ii vopsesti sub culorile tale, asa cum s-a intamplat de atatea ori pana acum. De-abia aceasta a doua varianta mi s-ar parea inacceptabila.

Pe de alta parte, preluarea guvernarii de catre PNL ar reprezenta automat un bine garantat. Nici pe departe. Cu atat mai mult cu care am vorbi, cel mai probabil, despre o majoritate cu doza ei de solutie imorala. Poate reprezenta un bine numai daca liberalii, care ar reprezenta principala forta a noii majoritati, au inteles profund, au metabolizat integral lectia votului din 16 noiembrie. Adica nevoia de schimbare reala.

Ce inseamna asta? Inseamna, cred, ca guvernarea PNL poate fi un castig pentru tara numai in masura in care va reusi sa fie un cu totul alt fel de guvernare. Nu numai in raport cu guvernarea Ponta, ci in raport cu toate guvernarile anterioare. Eu nu cred ca esenta acestui alt tip de guvernare sta in program, pentru ca nu am vazut pana acum program de guvernare care sa nu-si propuna lucruri bune peste lucruri bune.

Dupa cum nu cred ca electoratul, ajuns totusi la o anumita maturitate in majoritatea sa, asteapta sa ploua cu carnati peste tara. Si nici nu cred ca ar mai accepta promisiuni fanteziste.

Daca guvernarea PNL va fi una buna sau rea va depinde covarsitor de oamenii care vor guverna efectiv si de atitudinea lor fata de cetateni. Nu astept tehnocrati pentru ca solutia tehnocrata mi se pare o pacaleala, o descarcare comoda de raspundere a aceluiasi politic, care sa se ascunda in spatele unor figuri sterile, avand o marja de actiune foarte redusa si dependenta de sustinerea majoritatii politice. Adica tot politicul face, dar nu politicul raspunde.

Cred ca PNL are o sansa sa convinga numai daca vine cu figuri noi, competente, necompromise, fara istorii controversate. Oameni care sa fi produs ceva in viata lor in afara de vorbe. Daca incepem cu aceleasi nume ponosite, daca iar o luam cu baroni si baronasi sau prelungirile lor, mai bine lipsa.

De unde sa scoata PNL acesti oameni noi? E treaba lui. E testul lui. E treaba premierului desemnat al PNL, Catalin Predoiu - pe care, in baza bilantului de ministru al Justitiei, sunt dispusa sa il creditez si din punctul de vedere al competentei si din cel al integritatii - nu numai sa scrie constiincios la programul de guvernare, ci sa si caute asiduu acesti oameni noi in cele doua partide reunite. Nu-i are in partide? Sa-i aduca. Aceasta e incercarea, nu umplerea unor foi albe cu obiective pe care sa nu aiba cine sa le puna in practica. Iar incercarea PNL este sa accepte necesitatea acestei reforme a guvernarii ca pe o pilula amara, dar inevitabila.

Nu vreau sa mai aud lamentatii despre greaua mostenire, disculpari cu nu se poate, cu oamenii care astia sunt si nu altii. Cine nu poate, nu stie sau nu are cu ce sta in Opozitie.

Si nu e nevoie doar ca noul guvern sa fie doar integru si competent. Trebuie sa fie cu adevarat respectuos fata de cetatean. Sa fie constient pe deplin si in fiecare clipa ca nu poporul este menit sa-l slujeasca pe el, Guvern, ci exact invers. El este slujitorul smerit al poporului. Un guvern care sa comunice corect, sa justifice fiecare decizie, sa se stea pe masa cu agenda reala a cetateanului si a mediului de afaceri.

Daca PNL reuseste aceasta reinventare, da, poate sa ofere o sansa interesului national. Daca nu, mai bine lipsa.

Articol publicat de ziare.comtacere, PNL, predoiu,

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22