Dovada si scopul blatului Ponta - Udrea - Basescu

Unul dintre reprosurile pe care i le face Elena Udrea generalului Florian Coldea, actual sef interimar al SRI, este ca l-a sprijinit pe Klaus Iohannis in campania electorala: "in mod cert, in opinia mea, dl. Coldea l-a sustinut pe dl. Iohannis. In mod cert". Si chiar acuza faptul ca generalul Coldea ar fi blocat personal dezvaluiri penale care ar fi vizat echipa actualului presedinte, in speta pe Vasile Blaga.

Ioana Ene Dogioiu 03.02.2015

De același autor

Unul dintre reprosurile pe care i le face Elena Udrea generalului Florian Coldea, actual sef interimar al SRI, este ca l-a sprijinit pe Klaus Iohannis in campania electorala: "in mod cert, in opinia mea, dl. Coldea l-a sustinut pe dl. Iohannis. In mod cert".

Si chiar acuza faptul ca generalul Coldea ar fi blocat personal dezvaluiri penale care ar fi vizat echipa actualului presedinte, in speta pe Vasile Blaga.

Daca este asa, e foarte grav, dar este un repros straniu din partea politicianului care ani de zile s-a declarat cel mai aprig dusman al lui Victor Ponta, pe viata si pe moarte, nu-i asa? Ar putea fi vorba si despre frustrarea unui fost candidat care considera ca astfel i-au fost diminuate sansele.

Dar dna Udrea insasi tine sa precizeze cum isi vedea propriile sanse: "Vi se parea ca eram pe cale sa castig alegerile?".

Veti spune poate ca pe dna Udrea o deranjeaza principiul implicarii serviciilor in viata politica. Si ar fi o nemultumire absolut legitima pe care o impartasesc 100%. Serviciile de informatii nu au ce cauta in politica.

Dar dna Udrea nu pare sa gandeasca deloc asa, cat timp tot domnia sa povesteste relatia apropiata cu sefii SRI, cat de des socializa cu acestia si cum ii impartasea dlui Maior suspiciuni, temeri, scenarii inclusiv vis a vis de dl Coldea.

Mai mult, dna Udrea practic confirma in interviul acordat vineri faptul ca politica si serviciile secrete s-au impletit foarte adanc din perioada mandatului lui Traian Basescu:

"Haideti sa vedem acum, dupa ce a plecat dl. Maior, ce mai urmeaza. In legatura cu dl. Ponta. Parerea mea este ca se va forma o alta majoritate in Parlament, pentru ca majoritatile in Parlament se pot forma si sub presiune. Daca un lider de partid are dosar penal sau poate avea dosar penal, atunci va lua ce decizie trebuie. Daca politicienii pot fi santajati cu dosare sau au spectrul unor dosare penale deasupra capului, evident ca pot lua decizia de a forma alta majoritate.

Am auzit comentarii cum ca Victor Ponta mai avea un suport in Maior, logic. Acum, ca George Maior a plecat, ma astept ca partenerii domnului Ponta sa sustina alta majoritate, una formata in jurul PNL-ului, eventual.

Dar ce legatura are majoritatea cu dl. Maior, ca nu inteleg? Majoritatea politica cu plecarea domnului Maior?

Elena Udrea: Pai, v-am mai spus de unde vine puterea celor de la SRI, din faptul ca acolo sunt toate informatiile, mai ales cele care tin de scheletele din dulap.

Asa se intampla si pe vremea lui Traian Basescu, cat a condus serviciile?

Elena Udrea: Probabil ca da. Dar parerea mea este ca lucrurile acestea s-au vazut prea tarziu. A fost prea tarziu cand toata lumea s-a prins de ce se intampla in realitate."


Deci dna Udrea ne spune in clar ca intre George Maior si majoritatea din jurul lui Victor Ponta era o legatura stransa. Dar n-o deranja deloc. Ba chiar a deplans plecarea domniei sale din fruntea SRI. Mai mult, admite ca intre servicii si politic impletirea era stransa si in vremea lui Traian Basescu, lucru pe care nu l-a denuntat insa niciodata pana acum.

Asadar, pe dna Udrea n-o deranjeaza principiul, ci faptul ca el nu a mai functionat ca pe vremea lui Traian Basescu, in directia dorita? Eu asa vad. Si care o fi fost directia dorita si ratata acum?

Analizand per a contrario declaratiile domniei sale, care il ataca pe gen. Coldea pentru sustinerea lui Klaus Iohannis si sugereaza ca se va implica in constituirea unei noi majoritati, directia dorita pare victoria lui Victor Ponta la prezidentiale sau macar mentinerea Guvernului Ponta. Oricum o intorc, alta concluzie logica nu vad.

De fapt, in opinia mea, Elena Udrea nu face decat sa confirme explicit, cu vorbele domniei sale, marele blat Ponta - Udrea - Basescu din trecuta campanie electorala. Blatul care urma sa il scoata pe Victor Ponta presedinte.

Nu cred ca intre Traian Basescu si Victor Ponta e vreo mare iubire. Dimpotriva, probabil ca se detesta reciproc. Dar pare ca aveau un mare interes comun. Iar liantul intre ei pare tocmai Elena Udrea, intr-o relatie "de cand lumea" (formularea ii apartine domniei sale) cu Victor Ponta, in virtutea careia si recunoastea ca il vizita la ceas de seara ca sa aranjeze numiri de procurori sefi.

Sa fi fost doar o vizita la ceas de seara? Greu de crezut. Asa cum intelegem ca au fost si mai multe cafele cu "multe confidente" cu Sebastian Ghita.

Ma veti intreba care poate fi scopul acestui blat. El cred ca este cuprins tot in interviul dnei Udrea.

Domnia sa nu ataca pe nimeni altcineva decat cei doi centri nervosi ai anticoruptiei - SRI si DNA. Pe generalul Coldea si pe Codruta Kovesi. Totodata pare a incerca o aruncare in derizoriu a anticoruptiei in general, sugerand ca, partial cel putin, ea este menita sa inlature persoanele incomode.

Si dna Udrea nu lanseaza acest acuzatii din postura unui politician deasupra oricarei suspiciuni, care s-a saturat sa taca, ci din pozitia unei persoane urmarite penal si pusa sub control judiciar. Daca nu s-ar fi aflat in aceasta situatie, anticoruptia era buna, institutiile corecte?

Asadar, sentimentul teribil pe care il am este ca scopul acestui blat Ponta- Udrea - Basescu era domolirea anticoruptiei. Sentimentul teribil pe care il am este ca Elena Udrea a jucat rolul de iepuras in campanie pentru Victor Ponta, incercand sa-i faciliteze victoria, in schimbul imunitatii penale, nu numai pentru domnia sa, ci pentru o intreaga mafie care pana in 2013 pare sa se fi simtit total pusa la adapost, iar din 2013 a inceput sa faca poteca spre DNA si arest. O mafie toxica pentru Romania.

Da, si pana la sosirea dnei Kovesi in fruntea DNA a existat o forma de anticoruptie, dar bine controlata mi se pare. O anticoruptie care a mentinut gol dosarul Microsoft de exemplu, care le-a dat NUP lui Viorel Hrebenciuc si Ilie Sarbu in mafia padurilor. Mult mai mult decat pana in 2005, dar cu mult mai putin decat decat ceea ce vedem acum, cu 5.000 de dosare in lucru. Si acest prea mult nu a convenit nimanui. Trebuia cumva oprit.

Dna Udrea spune ca inca din campanie Victor Ponta ii promisese generalului Coldea schimbarea din functie. Dl Ponta nu a negat informatia.

Oare de ce sa-l schimbe? Banuiesc ca nu pentru erori ale SRI cat timp dl Maior, care conducea serviciul, era pe lista pontentialilor premieri, deci treaba mergea bine. O explicatie credibila poate fi incercarea de a decupla SRI de DNA, binom letal in ultimii ani. Acesta era de fapt marele plan pentru a reveni la situatia calduta dinainte de 2013 atat de convenabila marilor mafii? Pretul blatului era supravietuiea unei mafii care isi pierduse imunitatea? Asta a girat Traian Basescu?

Daca e asa, cred ca ne-a suierat glontul pe la ureche. Iar de acum nu astept decat ca anticoruptia sa mearga inainte cu aceeasi determinare si fiecare denunt sa fie la fel de sever verificat, indiferent daca o vizeaza pe Elena Udrea sau il vizeaza pe seful SRI.

Articol publicat de ziare.com

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22