Carpeala lui Ponta si ipocrizia lui Basescu

Guvernul Ponta incepe sa semene tot mai mult cu ultimele variante ale Guvernului Tariceanu. La fel ca CPT atunci, si Victor Ponta pare a umple golurile cu ce mai gaseste prin debara. Asa mi se pare si numirea dlui Teodorovici la Finante. O solutie de criza maxima, in care se gasea alt "kamikaze", o carpeala.

Ioana Ene Dogioiu 30.03.2015

De același autor

Guvernul Ponta incepe sa semene tot mai mult cu ultimele variante ale Guvernului Tariceanu. La fel ca CPT atunci, si Victor Ponta pare a umple golurile cu ce mai gaseste prin debara. Asa mi se pare si numirea dlui Teodorovici la Finante. O solutie de criza maxima, in care se gasea alt "kamikaze", o carpeala.

Ministrul Teodorovici pretindea intr-o recenta statistica postata pe site-ul ministerului ca absorbtia fondurilor europene ar fi ajuns la peste 50%, iar pana la finalul anului isi propunea un procent de 80%. Ar trebui sa sune bine.

Daca ne uitam putin in motiunea simpla recent depusa de Opozitie pe tema fondurilor europene, vedem ca in spatele procentelor raportate sta un artificiu de calcul, iar realitatea nu e deloc vesela: suntem pe cale sa pierdem sume uriase, in jur de 9 miliarde de euro, mai ales in zona transporturilor si ramanem codasii absorbtiei fondurilor.

Dar sa zicem ca Opozitia e rea si invidioasa. Iata ce spunea intr-o scrisoare deschisa adresata recent chiar ministrului Teodorovici un grup de ONG-uri care deruleaza proiecte POSDRU: "Ministerul Fondurilor Europene si institutiile din subordine nu comunica eficient cu beneficiarii de proiecte, lanseaza reglementari ilegale, cer aplicarea unor regulamente retroactiv si, nu de putine ori, schimba regulile in timpul implementarii, toate acestea avand ca efect o slaba absorbtie a fondurilor europene".

Dar sa zicem ca si ONG-urile sunt rele. Daca dl Teodorovici descoperise solutia miraculoasa a absorbtiei, de ce sa-l iei de unde pretinzi ca performa excelent, mai ales fiind vorba despre un domeniu in mod cronic cu mari probleme? Gaseai pe altcineva la Finante si-l lasai sa indeplineasca procentul de 80%.

Daca il muti inseamana ca ori nu era vital pentru ministerul pe care-l conducea, ceea ce eu cred, ori faci o greseala foarte mare cu riscuri mari in domeniul fondurilor europene.

Sa mai spunem ca prin Ministerul Fondurilor Europene au treaba si procurorii DNA. Sunt verificate mai multe proiecte finantate din fonduri europene, au fost facute perchezitii. Cel putin deocamdata ministrul Teodorovici nu este acuzat de nimic, dar nici dl Valcov nu era la numirea in functie.

Dar daca alt kamikaze nu s-a gasit, ce sa-i faci?, bun si Eugen Orlando Teodorovici.

Nu cred insa ca presedintele Iohannis avea motive sa-i refuze numirea in functie, desi fostul presedinte, Traian Basescu, acuza intelegerea dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis pe aceasta tema: "Bravos natiune, halal revolutie pe 16 noiembrie 2014. Alianta de la Grivco si USL-ul sunt mai vii ca oricind, dar nu "pas cu pas", ci buluc."

Domnia sa invoca drept motiv pentru care dl Teodorovici ar fi trebuit respins faptul ca a votat impotriva avizului de arestare a lui Dan Sova.

Intai ca mi se pare o mare ipocrizie ca Traian Basescu sa acuze intelegeri politice. Am mai spus-o, blatul Basescu - Ponta - Udrea cred ca numai din avion nu se vede acum, dupa dezvaluirile facute de chiar "protejata" fostului presedinte.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca in urma unei astfel de intelegeri, Traian Basescu a pricopsit Romania cu un procuror sef DIICOT aflat acum in arest si cu un procuror general pe care acum il descopera ca a tras la revolutie impotriva populatiei. Ca sa nu mai amintim si faptul ca l-a desemnat de doua ori premier Victor Ponta.

Nu e singura ipocrizie. Deputatii PMP au votat impotriva arestarii Elenei Udrea, dar dl Basescu nu s-a suparat deloc pe niciunul dintre ei. Se duce aproape zilnic la partid. Nu l-am auzit sa se disocieze de votul deputatilor PMP. Sa intelegem ca dl Tomac nu se mai califica pentru o functie de ministru de acum incolo pentru a votat impotriva unei cereri de arestare?

Dar dincolo de ipocrizie, temeiul invocat pentru refuz mi se pare complet fals. Potrivit CCR, presedintele poate refuza o singura data si motivat numirea unui ministru. Faptul ca un senator si-a exercitat legal dreptul de vot, chiar impotriva Justitiei, nu mi se pare o motivatie sustenabila. Pana la urma, votul oricarui parlamentar este o chestiune de vointa individuala pentru care nu poate fi tras la raspundere decat politic, de propriul electorat, dar nu este o ilegalitate, care sa fie invocata pentru numirea in functia de ministru.

Asa ca, din acest punct de vedere, dl Iohannis nu cred ca putea face ceva (altele cred ca erau nu numai posibile, ci chiar necesare si voi reveni asupra acestui subiect, cat de curand).

Din pacate, avem un guvern dupa chipul si asemanarea premierului, ciuruit de coruptie, carpit si fara viziune cu care defilam spre cine stie ce alte ineptii cat timp actuala majoritate va tine.

 

Articol publicat de ziare.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22