Atacul fără precedent la justiție - un călcâi al lui Ahile pentru PSD

Narcisa Iorga 09.06.2015

De același autor

Duminică, Victor Ponta a anunțat răspicat că nu demisionează și a atacat dur procurorii și justiția, victimizându-se politic. De aici va începe căderea.

 

Victor Ponta bagă adânc capul în nisipul stratificat al apărătorilor săi - care clasici, care scoși brusc din „adormire“ -, dar îi rămâne afară penajul stufos din care putem să smulgem, lent, fulg cu fulg. Politica struțului nu-l ajută cu nimic pe premierul pus sub urmărire penală de DNA pentru spălare de bani, fals în înscrisuri și complicitate la evaziune fiscală. Acuzațiile sunt deosebit de grave pentru funcția pe care Victor Ponta o deține în stat. Cu toate instrumentele de propagandă pe care le are, premierul va deveni în curând punctul vulnerabil al PSD, în perspectiva alegerilor de peste un an. Este, până atunci, timp suficient pentru erodarea masivă și irecuperabilă a partidului, iar argumentele pe care Victor Ponta le lipește acum disperat pe sticla televizoarelor se pot întoarce împotriva lui și a PSD.

 

Procurorul-premier pus sub urmărire penală

 

Victor Ponta este urmărit penal de DNA, având calitatea de suspect în dosarul lui Dan Șova. Vineri, 5 iunie, i-au fost aduse la cunoștință în mod oficial acuzațiile: a încheiat o convenție cu casa de avocatură Șova și Asociații pentru activități fictive, dar care i-au fost plătite lunar cu 2.000–3.000 de euro, timp de un an și patru luni. În plus, a primit spre folosință un automobil Mitsubishi pentru curse, cumpărat de aceeași casă de avocatură special pentru el, ratele de leasing plătite de Șova și Asociații, în valoare de aproximativ 1.500 euro pe lună, nefiind returnate de către Victor Ponta. După ce a devenit prim-ministru, l-a numit pe Dan Șova de mai multe ori ministru, faptă prevăzută ca infracțiune de serviciu în Codul Penal, conflict de interese. Pentru alte trei infracțiuni, din care una în formă continuată, comise în timpul mandatului de prim-ministru, DNA cere continuarea urmăririi penale, dar are nevoie de aprobarea Camerei Deputaților. După ieșirea de la DNA, premierul a avut o întrevedere cu președintele României, în cadrul căreia Klaus Iohannis i-a cerut demisia, definind ca „imposibilă“ situația ca premierul să fie învinuit de fapte penale. Victor Ponta a răspuns pe contul său de Facebook: „Respect poziţia sa publică (n.r., a președintelui Klaus Iohnnis), dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar parlamentul poate să mă demită!“. Aici voia să ajungă atunci când, la ieșirea de la DNA, fiind întrebat dacă va demisiona, a spus că politica se face în parlament. Premierul a început să aplice strategia de apărare, pârjolind totul în jur. Scutul de protecție al PSD a fost activat instantaneu.

 

Cum îl apără propaganda pe Victor Ponta

Ministrul Justiției, de partea acuzatului
„Ştiindu-l pe Victor Ponta de foarte mulţi ani, cred că a ştiut să respecte şi să protejeze legea. Cred în nevinovăția lui“, a declarat Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, la numai o zi după ce premierul a fost pus sub urmărire penală de DNA, adăugând „categoric“ că acesta nu trebuie să demisioneze. Robert Cazanciuc este căsătorit cu verișoara primului-ministru Victor Ponta.

Apăratorii politici și nepolitici ai lui Victor Ponta au început să desființeze public acuzațiile DNA, pe câteva direcții:

 

1) Premierul a fost chemat la DNA cu o oră înaintea depunerii de către PNL a moțiunii de cenzură, deși faptele ce-i sunt imputate sunt vechi de șapte – opt ani, iar dosarul trenează din 2012. Fals! În comunicatul DNA, se precizează clar că, la data de 6 mai 2015, procurorii au intrat în posesia tuturor documentelor ANAF de controlul efectuat în 2011 la cabinetul de avocatură al lui Ponta.

 

2) Faptele pentru care se cere ridicarea imunității în parlament nu îi pot fi imputate, întrucât, pe de o parte, premierul poate să-și aleagă echipa de miniștri, iar pe de altă parte, nu poate fi acuzat de conflict de interese, deoarece primul ministru nu este funcționar public. Fals! Codul Penal stabilește, prin art. 301, că funcționarul public care îndeplinește un act pentru o persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de la care a beneficiat de alte foloase comite o infracțiune. Or, Victor Ponta l-a numit ministru de mai multe ori pe Dan Șova, începând cu luna august 2012, deși cu mai puțin de cinci ani în urmă primise spre folosință de la acesta o mașină de lux, plus contractul fictiv pentru care primise lunar 2.000-3.000 de euro. Conform definiției date de lege, „funcționarul public este persoana numită, în condițiile legii, într-o funcție publică“, or, primul ministru este numit de parlament în funcția de prim-ministru.

 

3) Victor Ponta a prezentat mai multe documente din care reieșea că nu ar fi avut niciun fel de contract comercial cu complexurile Rovinari, Turceni și SNLO, că nu ar fi fost niciodată asociat la Șova și Asociații și că s-a suspendat din activitatea de avocat în decembrie 2008. Niciunul dintre aceste documente nu are legătură cu acuzațiile DNA, ele fiind lansate doar pentru derutare. DNA spune că Victor Ponta a încheiat o convenție de conlucrare cu Șova și Asociații, nicidecum că ar fi fost asociat. DNA spune că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA Șova și Asociații de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și al persoanelor din sfera sa relațională, adică și lui Victor Ponta. DNA nu îl acuză pe Victor Ponta că, prin cabinetul propriu de avocatură, a avut contracte cu cele două complexe energetice, ci că a spălat bani și că e complice la evaziune prin firma lui Șova.

 

Premierul acuză justiția că dă o „lovitură de stat“

2015 - anul negru pentru familia Ponta
În 23 ianuarie, DNA face cunoscut faptul că, din dosarul retrocedărilor de păduri, a disjuns un alt dosar în care socrul lui Victor Ponta, senatorul Ilie Sârbu, este inculpat. La 18 februarie, cumnatul premierului, Iulian Herțanu, este reținut și ulterior arestat într-un dosar de evaziune fiscală și deturnare de fonduri europene. Pe 15 mai, Liviu Dragnea este condamnat pe fond în dosarul „Referendumul“.

În prima sa declarație din fața DNA, Victor Ponta a precizat numele procurorului care instrumentează dosarul, riscând să-l supună, astfel, unei presiuni publice, așa cum a procedat și cu procurorul din dosarul „Referendumul“. A luat exemplu de la Antena 3, care a folosit cu obstinație numele judecătorului din dosarul Voiculescu. A postat apoi, pe Facebook, o declarație în care spunea că „în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra parlamentului, guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări! Asta ar însemna dictatură şi cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toţi!“. Este un nou atac la procuror și, indirect, la justiție, căci nu procurorul ca persoană îl acuză pe prim-ministru, ci o instituție a statului, parte a puterii judecătorești, separată de puterea executivă pe care o reprezintă însuși Victor Ponta și de puterea legislativă pe care Victor Ponta o controlează, prin atribuția sa de președinte al celui mai larg reprezentat partid în parlament.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1316/foto_narcisa.jpg

Victor Ponta în timpul conferinţei de presă în care a anunţat că nu demisionează din funcţia de premier
(Palatul Parlamentului, 7 iunie 2015)

 

Duminică, dintr-o sală cu însemnele Camerei Deputaților și susținut din primul rând de scaune de către președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta a făcut o declarație de presă în care a adus atacuri fără precedent la adresa justiției.

 

A spus că va contesta ordonanța de punere sub urmărire penală și a reproșat că nu a fost întrebat de procurori nimic înainte de a fi acuzat. Or, audierile în dosar se fac după ce suspectului îi sunt aduse la cunoștință acuzațiile, nicidecum înainte. L-a acuzat, din nou, pe procuror că „a reacționat la un act politic“, anume la votul de respingere a încuviințării arestării lui Dan Șova. A spus că actul procurorului este nedemocratic. A afirmat că schimbarea unui guvern se face prin alegeri sau prin vot în parlament și „orice altă metodă înseamnă lovitură de stat“. Astfel, Victor Ponta a atacat direct DNA pentru ancheta care îl vizează: „Scopul este demisia guvernului și schimbarea majorității parlamentare. Justiția nu trebuie să intervină în treburile politice. E un moment extrem de grav, sunt lideri care susțin că parlamentul trebuie eliminat“. După ce a numit-o „victimă“ pe Mariana Rarinca, femeia care a fost achitată în cazul șantajului la președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ponta și-a asimilat cazul cu președintele Klaus Iohannis, spunând că acesta a candidat și a fost ales deși era trimis în judecată, nu doar acuzat, cum e el. Or, în cazul șefului statului, procesul nu a fost unul de natură penală, ci de contencios administrativ, Klaus Iohannis contestând în instanță decizia ANI.

 

Atacurilor premierului Ponta le vor urma votul în Camera Deputaților privind solicitarea de urmărire penală, pus pe repede înainte, și decizii cu privire la modificarea codurilor penale. Vor fi câteva săptămâni de foc, din care nu se știe cum vom ieși. Între parlament și DNA, încrederea populației este net în favoarea instituției judiciare. Acesta ar putea fi călcâiul lui Ahile pentru Victor Ponta și, implicit, pentru PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22