Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Parchetul General: Augustin Zegrean, presedintele CCR, audiat in dosarul ERATA, legat de referendumul de demitere a presedintelui Basescu
P.C. - - - -
2015-06-17
Actualitate Interna
0

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, este audiat la Parchetul General in dosarul "Erata", legat de referendumul de demitere a fostului presedinte Traian Basescu, din 2012. Procurorii investigheaza faptul ca, dupa publicarea unei hotararii a CCR cu privire la organizarea referendumului, a fost adaugata o erata prin care se mentiona ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, peste 18 milioane de romani, blocand initiativa Guvernului de a efectua un minirecensamant pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe romanii plecati din tara de mai mult timp, relateaza Hotnews.

 

UPDATE Presedintele CCR a declarat, după audierea de la Parchet, că, dacă anchetatorii s-ar apuca să cerceteze fiecare decizie a judecătorilor, nu s-ar ajunge nicăieri. "Am dat (Curtea Constituţională, n.r.) o decizie până când cineva o să înţeleagă rezultatul votului, nu am stabilit noi. Noi am primit de la BEC procesul verbal şi acolo scria că au fost la vot opt milioane, care reprezintă 46,24 la sută din numărul cetăţenilor înscrişi în liste. Dacă dădeam altfel decizia, puteam fi traşi la răspundere, eventual", a declarat Zegrean, citat de Romania Libera.

 

Șeful CCR a mai spus că nu este normal ca anchetatorii să verifice soluţii ale judecătorilor, acesta fiind şi motivul pentru care, în legea românească, statutul judecătorului este "inamovibil". Zegrean a mai spus că dacă anchetatorii s-ar apuca să cerceteze fiecare decizie a judecătorilor, nu s-ar ajunge nicăieri.

 

***

 

Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotarare cu privire la organizarea referendumului, insa au constatat ca din acea hotarare lipsea temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.


Erata respectiva a fost intocmita si semnata de judecatorul Stefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare catre Guvern si Monitorul Oficial.
 

CITITI SI: Parchetul General ii ancheteaza pe judecatorii CCR care au invalidat referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui

 

Referendumul a fost invalidat luand in calcul numarul de cetateni romani prezentat de aceasta erata, din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente participand la vot 8.459.053 de persoane (46,24%), neatingandu-se pragul de participare, de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

 

Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, judecatori ai CCR,  au declarat ca nu au fost consultati cu privire la intocmirea acelei erate, ei sustinand ca referendumul trebuia validat, intrucat cele 18.292.464 persoane inscrise in listele electorale permanente, numar luat in considerare la adoptarea hotararii de validare, nu reflecta structura si dimensiunea corpului electoral actual.

 

In opinia lor, din listele electorale permanente trebuiau scazute persoanele de cetatenie romana cu domiciliul in strainatate, precum si cele cu actele de identitate expirate.

 

Fapta pentru care s-a început urmărirea penală ar fi de fals în acte oficiale. Judecătorii care au semnat erata și apoi au invalidat referendumul sunt: Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Iulia Motoc, Ștefan Minea, Petre Lăzăroiu și Puskas Valentin Zoltan. 

 

Pana in prezent, procurorii l-au mai audiat pe Tudorel Toader, fiind chemată la audieri si Aspazia Cojocaru. 

 

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
982
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22