Republica Moldova. Votul protestatar poate să se ducă spre un regim pro-Putin

Vitalie Ciobanu | 23.06.2015

Pe aceeași temă

În opinia lui Vitalie Ciobanu, trebuie să facem o distincție clară între rezultatele ale­gerilor din Chișinău și cele din provincie. „Partidele de la guvernare, cele care for­mează o pretinsă coaliție minoritară, dar sunt susținute în Parlament de Par­ti­dul Comuniștilor, și-au menținut totuși în teritoriu primatul. Procentual vor­bind, au depășit cu aproape 18% par­ti­de­le prorusești la voturile pentru consiliile raionale, pentru primari.“ Și Partidul Li­beral, din categoria așa-numitelor partide proeuropene, dar care nu participă la gu­vernare, a obținut un scor bun la Chiși­nău. „Ei domină în Chișinău prin figura lui Dorin Chirtoacă, e un fief al lor de tradiție. Însă în teritoriu nu au impact, nu au structuri, nu au oameni.“

Ce s-a va întâmpla în turul doi la Chiși­nău? Ca și Cristian Ghinea, și el crede că Dorin Chirtoacă are prima șansă. „Are șan­se, dar nu trebuie să se îmbete cu apă rece, pentru că balanța tremură im­perceptibil. Eu aștept din partea lui Do­rin Chirtoacă o mai mare deschidere că­tre celelalte for­țe politice proeuropene pen­tru turul doi. Să nu mai reprezinte ex­clusiv PL, ci în­treaga tabără prooc­ci­den­tală, electoratul care îl va vota nu atât pentru calitățile sale de edil șef al Chi­și­năului, aici există destule critici, ci pen­tru a preveni o re­vanșă rusească. Pentru că a pierde Chi­șinăul ar fi un semnal extrem de prost, simbolic vorbind. Chiși­năul a fost totuși, din ‘91 încoace, cu ex­cepția unui mic in­terludiu în perioada gu­vernării Voronin, dominat de forțele pro­europene, demo­cra­tice sau proromâ­nești.“

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1318/foto_moldova.jpg

Afiş electoral al lui Dorin Chirtoacă pentru turul al doilea al alegerilor locale de la Chişinău

 

În prezent, Republica Moldova se află în plină criză politică. O coagulare a spri­ji­nu­lui pentru Dorin Chirtoacă în turul doi ar putea ajuta cumva la coagularea în viitor a unei alte coaliții de guvernare, fără ale­geri anticipate? „E dificil, dar ar trebui fă­cuți pași în direcția asta. Eu înțeleg re­ți­nerile PL-ului cauzate de faptul că par­tidele de la guvernare, PLDM și PD, sunt asociate cu scandalurile astea de co­rup­ție îngrozitoare din ultimul timp. Și atunci PL se ferește oarecum să fie aso­ciat, printr-o alianță explicită înaintea turului doi, cu aceste două partide. După părerea mea, este greșită abordarea, e ne­voie de o mobilizare a tuturor par­ti­dele neafiliate frontului prorus.“

Dar cum privesc moldovenii relațile cu Eu­ropa, cu România, cu Rusia? „Suntem în­tr-un punct de inflexiune foarte dificil. Asistăm la o anumită decuplare pro­gre­sivă a Moldovei de UE, de Occident. Aces­ta e semnalul cel mai îngrijorător. Cum să combați corupția, când partidele afla­te la guvernare sunt primele bănuite de corupție? În plus, votul protestatar în Re­publica Moldova curge pe două jghea­buri. Unul este cel proeuropean, ple­doa­rie pentru un stat de drept, pentru ins­tituții gen DNA ș.a.m.d., și altul este hei­rupismul de tip rusesc, instituția de tipul sabie, îi apuc pe toți de gât și-i bag în puș­cărie. Și publicul este împărțit. Lu­mea îl privește pe Putin ca pe un individ care rezolvă problemele foarte repede, taie noduri gordiene, nu se încurcă în pro­ceduri și formalități de-astea euro­pene, americănești. Oamenii rezonează la genul ăsta de om forte, de stăpân, de dictator. Nu-i deranjează foarte mult că drepturile omului sunt anulate de un ase­menea sistem. Corupția și sărăcia îi îm­ping pe oameni să prefere măsuri de mâ­nă forte. La noi votul protestatar poate să se îndrepte spre zona rusească, spre un regim de tip pro-Putin.“

Ar putea fi Iurie Leancă și noul său partid o alternativă la actualele partide de gu­ver­nă­mânt semnificativ compromise? „El ar pu­tea fi un candidat, occidentalii îl cu­nosc, îl apreciază, ar fi o soluție, fără în­doială. Dar o vitrină luminoasă cu chipul lui Lean­că cred că e prea puțin, adică e nevoie de un premier puternic, un pre­mier care să nu fie manevrabil, ca Ga­burici, de șe­fii de partid și de oligarhii din umbră, adi­că un premier care să pu­nă piciorul în prag, să aibă autoritate suficientă, o echipă unită, solidară cu el, cabinetul de miniștri, pentru a scoate Moldova din hă­ul ăsta în care ea a alu­necat.“

 

A consemnat ALEXANDRU LĂZESCU

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22