Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


WikiLeaks: SUA au interceptat comunicatiile ultimilor trei presedinti francezi
P.C. - - - -
2015-06-24
Actualitate Interna
0

Conform unor documente ale WikiLeaks facute publice de ziarul Liberation si de site-ul Mediapart, SUA i-au spionat, intre 2006-2012, pe ultimii trei presedinti francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande. Presedintele Hollande a convocat Consiliul francez al Apararii pentru a evalua dezvaluirile presei, relateaza Hotnews.


Consiliul Apararii se va intruni miercuri dimineata, la ora locala 09.00 "pentru a evalua natura informatiilor difuzate de presa marti seara si pentru a trage concluziile utile", a dezvaluit Elysee.  
 

Nicolas Sarkozy a reactionat marti seara, denuntand "metode inacceptabile la nivel general si in special intre aliati".
 

Documentele prezentate, clasificate "Top-Secret", constau in cinci rapoarte ale NSA bazate pe "interceptari de comunicatii", destinate "comunitatii de informatii" americane, potrivit Liberation. Documentele provin de la un birou care se intitula "Summary Services" sau "serviciul de sinteze".

 

Documentele descriu modului de functionare si de luare a deciziilor de catre administratiile prezidentiale ale lui Francois Hollande si ale celor doi predecesori ai sai, citeaza Agerpres. Hollande a decis totusi sa convoace miercuri dimineata un "Consiliu de aparare pentru a evalua natura informatiilor difuzate de presa (...) si a trage concluziile care se impun", au declarat marti seara surse din anturajul sau pentru AFP.

 

CITITI SI: Angela Merkel: BND va continua sa colaboreze cu NSA, pentru combaterea amenințărilor teroriste

 

Documentul cel mai recent dateaza de la 22 mai 2012, respectiv cu cateva zile inainte de preluarea functiei de catre Francois Hollande. Printre altele, sunt mentionate reuniuni secrete destinate discutarii unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro. Documentele publicate reiau rezumate ale unor conversatii ale oficialilor guvernamentali francezi privind criza financiara globala, criza datoriei Greciei sau relatia dintre administratia Hollande si guvernul federal german al Angelei Merkel.

 

Nicolas Sarkozy se considera in 2008, conform documentelor, "singurul om capabil" sa rezolve criza financiara. Fostul sef al diplomatiei al lui Jacques Chirac, Philippe Douste-Blazy, era la randul sau perceput ca avand o "inclinatie de a face declaratii inexacte si inoportune".

 

Germania a aflat in 2013, datroita dezvaluirilor fostului consultant al NSA, Edward Snowden, despre un vast sistem de supraveghere a conversatiilor telefonice si a comunicatiilor germanilor pe internet, dar si referitoare la interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, timp de mai multi ani.

 

CITITI SI: NSA a primit mandat pentru interceptari in 193 de state, inclusiv Romania

 

"In timp ce dezvaluirile privind Germania se axau pe faptul izolat ca oficiali de rang inalt era vizati de serviciile de informatii ale SUA, documentele publicate de WikiLeaks astazi furnizeaza informatii mult mai ample privind spionajul SUA asupra aliatilor sai", scrie WikiLeaks in textul care insoteste dezvaluirile.

 

Acesta includ "continutul real al unor produse de intelligence derivate din interceptari, care arata cum SUA spioneaza convorbirile telefonice ale liderilor francezi si ale ministrilor pentru informatii politice, economice si diplomatice".

 

WikiLeaks arata ca francezii se pot astepta in viitorul apropiat la noi dezvaluiri importante, noteaza Reuters.

 

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
512
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22