Sfirsitul epocii Ponta

Andreea Pora 28.07.2015

De același autor

Dupa infringerea zdrobitoare in fata lui Dragnea si a unui PSD decis sa-si razbune umilintele, tradarile si infringerile, asistam de citeva zile la debutul oficial al sfirsitului lui Ponta. Puterea sa politica tinde spre zero dupa pierderea de facto a partidului. Ramine premier pentru ca PSD nu are incotro, e la mina lui Dragnea si va juca exact cum ii cinta baronii. Schimbarea de paradigma s-a produs rapid. Ponta nu mai poate ignora partidul, iar rectificarea bugetara este doar un exemplu. Dragnea a pus piciorul in prag din primul moment, legea a avut nevoie de girul PSD, a cerut si a primit bani mai multi pentru primarii si consilii judetene, in pregatirea alegerilor locale, vrea redirectionarea sumelor pierdute (din cauza coruptiei si a incompetentei) de la ministerul Transporturilor catre investitii (probabil tot ale baronilor) si reluarea discutiilor la legea reorganizarii administrativ- teritoriale, o buna relatie premier- presedinte (“sa lase fiecare de la el”). Avem tabloul: Ponta e pus sub control, nu va mai fi lasat sa faca ceea ce il taie capul. Lantul dublei captivitati s-a rupt. Premierul va fi tinut in geamul guvernului, cu perdeaua pe jumatate trasa, si pus sa dea din gura cind se apropie vreo camera de filmat.

 

Infringerea lui Ponta nu este intimplatoare, intrebarea este daca premierul si gasca au inteles si motivele. Autoritar, arogant, inconjurat de o camarila cinica si abuziva condusa de Ghita si tata socru, la care baronii erau obligati sa se inchine ca la Inalta Poarta ca sa puna mina pe contracte sau diverse favoruri, Ponta s-a rupt complet de partid. Si-a ras adversarii, a condus discretionar si convins ca atita vreme cit este stapin pe pusculita bugetara, pe trei televiziuni si o armata de ziaristi- lachei, poate face doar ce vrea. Ca se poate purta in partid ca la televizor. A luat-o razna dupa ce a fost incoltit de procurori si pus sub urmarire penala. Gesturile sale ulterioare au scapat oricarei logici politice. Baku, operatia in Turcia, propunerea lui Oprea premier interimar, suspendarea din partid si implantarea martionetei Rovana Plumb au umplut paharul. Stupefiat, PSD  a inteles ca Ponta este capabil sa-l sacrifice fara nicio remuscare pentru a-si salva pielea, ca a devenit o vulnerabilitate majora. Toate au lasat un gust amar pesedimii, aratind un lider las si iresponsabil. Asa cum spunea Dragnea, Ponta devenise “instabil”. In plus, toate sondajele arata un premier pe cascada Niagara, mult sub scorul partidului. Una peste alta, PSD s-a descotorosit de Ponta, a preluat guvernul sub control, iar baronii si-au recistigat pozitia de forta.

 

 

Intrebarea e ce se va intimpla de aici incolo cu PSD. Ce va face Dragnea si cum vrea el sa se pozitioneze in raport cu opozitia, guvernul si nevoile baronetului? Alegerea lui - un condamnat penal- nu trebuie sa surprinda, reprezinta in fond tot ce are mai bun PSD-ul azi in materie de lidership. Asta-i realitatea in marele PSD!  Ramas un partid al gastilor in continua lupta, fara ideologie si fara lideri, PSD  nu avea realmente alternativa. Plus ca Dragnea este simbolul luptei cu “nenorocitul” de DNA, care s-a sacrificat pentru partid si a cazut la datorie, luind o condamnare ca sa fure voturi la referendum. Ce dovada de fidelitate mai mare poate oferi un soldat credincios! Caci asta a fost mereu Dragnea- baiat modest din Teleorman, plecat de la talpa tarii, a urcat incet in ierarhie si afaceri, devenind un melange de Hrebenciuc si Cozminca-organizatorul de alegeri si sforarul la care apeleaza lumea si cunoaste toate cotloanele partidului. Permanent in umbra sefilor, uns cu toate alifiile, omul doi din PSD isi vede acum soarta zimbindu-i. Abilul Dragnea a asteptat multa vreme momentul, a strins din dinti, a inghitit umilintele, dar l-a lovit pe Ponta fara mila, scorul o dovedeste. Soarta lui in fruntea PSD depinde de decizia ICCJ din toamna. Daca va fi achitat va prelua partidul la Congres, daca nu (instanta mentine condamnarea sau ii da cu executare), il are pregatit pe Zgonea. Baiat simplut si el, cam din topor, dar avid de marire si bun executant- remarcabila abilitatea cu care a reusit sa treaca legile sigurantei nationale si pe MRU prin parlament. In prima faza a fost trimis la alfabetizare in relatia cu ambasadele si presa straina, iar de filialele se ocupa maestrul Dragnea. Lunile care urmeaza sunt insa decisive. Principala preocupare a lui Dragnea este sa-si consolideze pozitia in partid si sa preia controlul complet asupra lui Ponta si a guvernarii. Mai mult ca sigur ca va reusi. Va mai cauta probabil si sa estompeze imaginea de aroganta, agresivitate si minciuna grosolana consolidata de stilul Ponta. Nu este exclus nici sa negocieze cu PNL si Iohannis o “normalizare” a relatiilor si cu generalul Oprea o unda verde pentru modificarile la codurile penale sau la procedura de numire a procurorilor sefi. Sa nu uitam, miza acestui partid ramine totusi Justitia. Iar daca Victoras va fi trimis in judecata si se va mai procopsi cu noi dosare, mentinerea guvernarii devenind imposibila, ar putea negocia cu Iohannis o retragere in opozitie sau un guvern de tehnocrati pina la alegeri. Multe scenarii sunt posibile si cartile sunt departe de a fi facute.

 

Ceea ce pare insa cu adevarat imposibila este reformarea PSD. Partidul osificat si corupt nu mai are nicio sansa in directia asta. Dupa 25 de ani, a avut de ales, iata, intre un condamanat si un urmarit penal, dupa cum spun prieteni si dusmani la unison. Iar daca te uiti mai cu atentie, nici nu prea exista altceva. Mostenirea epocilor Iliescu, Nastase si Ponta poarta numele de Dragnea. Halal!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22