Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Scandalul WikiLeaks poate zdruncina relatia dintre Japonia si SUA
T.D. - - - -
2015-08-26
Actualitate Interna
0

Informatiile publicate in urma scandalului WikiLeaks – potrivit carora Statele Unite ar fi spionat guvernul Japoniei – l-a determinat pe premierul Shinzo Abe sa ii ceara presedintelui Obama o investigatie in acest sens.

Potrivit unui anunt facut miercuri de seful de cabinet al premierului japonez, Yoshihide Suga, Abe i-a cerut lui Obama sa lanseze o investigatie fata de posibilul spionaj american la adresa guvernului de la Tokio si a unor companii japoneze.

Shinzo Abe i-a transmis lui Obama, intr-o convorbire telefonica, faptul ca “daca acuzatiile sunt adevarate, atunci relatia noastra de incredere ar fi zdruncinata”.

De la Washington, liderul SUA a prezentat scuze pentru incident. La finalul lunii iulie, WikiLeaks a informat ca NSA (Agentia de Securitate Nationala americana) ar fi spionat inalti oficiali din guvernul Japoniei, dar si companii nipone.

Documentul vorbeste despre o lista cu “35 de tinte secrete din Japonia, intre care guvernul japonez, companii nipone, precum Mitsubishi”, dar si “numerosi oficiali ai Bancii Centrale”, intre care chiar guvernatorul Haruhiko Kuroda” ar fi fost incerceptati de NSA.

''Documentele arată gradul de supraveghere a guvernului japonez și faptul că informații din numeroase ministere și servicii guvernamentale au fost strânse și analizate.

Acestea arată o cunoaștere detaliată a discuțiilor interne din Japonia pe teme precum importurile de produse agricole și litigiile comerciale, pozițiile Japoniei în ciclul Doha al Organizației Mondiale a Comerțului, proiecte de dezvoltare tehnică din Japonia, politica sa privind schimbările climatice, energia nucleară și emisiile de gaze cu efect de seră'', puncteaza WikiLeaks.

TAGS : sua japonia wikileaks nsa spionaj
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
513
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22