Despre pensiile speciale

Ștefan Soare | 08.09.2015

Pe aceeași temă

În ultima perioadă, au apărut o mulțime de legi care prevăd pensii speciale pentru mai multe categorii de persoane. Astfel, în afară de magistrați, în prezent beneficiază de pensii speciale parlamentarii, cadrele militare (din armată, poliție, jandarmerie), personalul diplomatic, membrii Curții de Conturi, personalul navigant din aviație, grefierii, iar numărul categoriilor de privilegiați ar putea crește în viitor.

Menționez că toate legile care acordă pensii speciale unor anumite categorii de cetățeni sunt în contradicție cu Constituția României, care precizează la art. 16 (1) că „Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminare“.

Dacă există munci cu o importanță mai mare față de altele, atunci persoanele care le prestează trebuie remunerate corespunzător și, în consecință, și pensiile acestora vor fi în acord cu importanța muncii depuse.

Stabilirea remunerației în mediul privat se face prin legea cererii și a ofertei, iar în cazul funcționarilor publici este de datoria organelor legislative să stabilească o grilă de salarizare echitabilă.

La promulgarea Legii pensiilor speciale pentru militari, d-l ministru Gabriel Oprea declara: „Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale, nu sunt niște privilegii, ci reprezintă recunoașterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară și depun un jurământ militar“.

Oare această recunoaștere trebuie să o avem și pentru ofițerii care au ordonat împușcarea manifestanților din decembrie 1989 sau a celor care se fac vinovați de sutele de morți care au urmat fugii lui Ceaușescu?

Oare aceeași recunoștință trebuie să o avem față de milițienii care i-au molestat pe manifestanții arestați în decembrie 1989 sau față de polițiștii și jandarmii care, la mineriada din iunie 1990, în loc să îi apere pe cetățenii Capitalei de furia minerilor, s-au alăturat acestora din urmă în comiterea de atrocități și abuzuri?

În concluzie, consider că legile privind pensiile speciale încalcă grav Constituția României și reprezintă o sfidare la adresa pensionarilor obișnuiți.

 

Ștefan Soare

Voluntari, Ilfov

Septembrie 2015

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22