ONU votează o rezoluție pentru autorizarea operațiunilor navale europene

Paul Cristescu | 09.10.2015

Consiliul de Securitate al ONU va vota astazi o rezoluție care autorizează navele de război ale UE sa identifice, sa inspecteze, sa confiste și sa distruga navele utilizate de traficanți, cu scopul de a reduce afluxul neîntrerupt de migranți care încearcă să ajungă în Europa din Libia.

Pe aceeași temă

 

Rezoluția va oferi o legitimitate internațională sporită acestei operațiuni navale a Uniunii Europene, transmite Agerpres.

 

Potrivit diplomaților, Rusia, care se opunea folosirii forței în acest dosar, nu va bloca textul. Țările africane membre ale Consiliului (Angola, Ciad, Nigeria), reticente la început, au fost convinse printr-o scrisoare de autoritățile libiene internațional recunoscute care sprijină rezoluția.

 

CITITI SI: Criza refugiatilor: UE va ajuta țările din Balcani și vecinii Siriei

 

Pentru moment, operațiunea militară europeană nu poate fi extinsă la coastele Libiei, în lipsa unui acord din partea unui guvern libian de unificat. Libia este împărțită între două guverne și două parlamente rivale. ONU, care desfășoară acțiuni de mediere, speră că în scurt timp va fi alcătuit un cabinet de uniune națională.

 

Rezoluția va permite europenilor timp de un an să "inspecteze în largul mării dincolo de coastele Libiei nave pe care le suspectează serios că sunt utilizate" de traficanți pentru a transporta migranți din Libia. Navele vor putea fi distruse sau făcute inutilizabile, migranții găsiți la bordul acestora vor fi duși în Italia, iar traficanții vor fi judecați în Italia.

 

Peste 500.000 de migranți și refugiați, mai ales sirieni, au ajuns în Europa de la începutul anului. Peste 3.000 dintre aceștia s-au înecat încercând să traverseze Marea Mediterană spre Italia sau Grecia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22