Un grup de ONG-uri solicita respingerea proiectului legii anti-defaimarii sociale

Paul Cristescu | 09.10.2015

Mai multe ONG-uri solicita Camerei Deputatilor sa respinga proiectul legii privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup, asa-numita lege „anti-defaimare sociala”, initiata de presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

 

Cititi textul petitiei :

 

NU legii anti-defaimare sociala

 

Semnatarii acestei scrisori solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul legii privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (asa-numita lege „anti-defaimare sociala”), in forma actuala recent aprobata de Senat. Consideram ca o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societate civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare.

 

Suntem impotriva acestei legi deoarece definitiile privind „grupul social” si „defaimare sociala” sunt vagi, imprevizibile si permit interpretari abuzive. Astfel, defaimarea sociala este definita ca „fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social”.

 

Grupul social e definit drept „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta POLITICA, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA”. Proiectul de lege in cauza prevede amenzi contraventionale semnificative pentru defaimarea sociala (1000-30000 de lei daca tinta defaimarii este o persoana fizica sau 2000-60000 lei daca discriminarea vizeaza un grup social).

 

In conditiile ambiguitatilor privind definitiile, este neclar daca, de exemplu, legea nu ar permite amendarea cu sume usturatoare a unui jurnalist sau om obisnuit care scrie in spatiul public despre un partid ca avand mai multi corupti decat altii sau despre parlamentari ca votandu-si in grup pensii speciale. Cuantumul amenzilor este suficient de mare incat sa duca la autocenzurarea vocilor critice.

 

Consideram, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicatii majore asupra libertatii de exprimare sa fie aprobata fara o dezbatere argumentata si o consultare publica reala.

 

Expert Forum
Freedom House Romania
Grupul pentru Dialog Social
Centrul Roman de Politici Europene

 

Cei care doresc sa sustina acest demers o pot face printr-o semnatura aici:  

http://www.petitieonline.com/nu_legii_anti-defaimare_sociala

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22