SUA reduce ajutorul logistic pentru instruirea rebelilor care se opun lui Bashar al-Assad

I. P. | 10.10.2015

SUA a redus semnificativ programul de sprijinire logistică a unor facţiuni rebele din Siria care se opun regimului Bashar al Assad, considerând mai eficient modelul folosit pentru ajutarea kurzilor peshmega, a anunţat vineri secretarul Apărării Ashton Carter.

Pe aceeași temă

Programul în valoare de 500 de milioane de dolari prin care mii de rebeli sirieni erau antrenaţi în Iordania, Arabia Saudită sau Emirate ar urma să fie transformat şi redus la o scară mult mai mică, pentru a urma modelul de succes al sprijinirii formaţiunilor kurde peshmerga.

 

Decizia SUA vine în contextul în care Rusia a declanşat o campanie aeriană de atacuri în Siria, care vizează atât ţinte ale Statului Islamic, cât şi ale grupărilor rebele care se opun regimului Bashar al Assad.

 

 Americanii au declarat că nu au de gând să colaboreze cu Rusia în lupta împotriva Statului Islamic, pentru că strategia lor de a susţine regimul de la Damasc este greşită, iar faptul că atacă şi grupările rebele, unele dintre ele susţinute logistic şi financiar chiar de SUA, nu face decât să alimenteze şi mai mult războiul civil din Siria.

 

Programul nu a dat rezultatele scontate până acum și va fi transformat pentru a urma modelul de succes al sprijinirii kurzilor peshmerga, din nordul Siriei. „Munca pe care am dus-o cu kurzii din nordul Siriei este un exemplu de abordare eficientă, unde ai un grup care este capabil, motivat în teren, al cărui succes îl poţi face posibil. Este exact exemplul pe care am dori să îl urmăm cu alte grupări din alte părţi ale Siriei. Acesta va fi nucleul conceptului prezidenţial”, a preciza Ash Carter, la Londra, conform Reuters, prleuată de Agerpres.

 

Un oficial al Departamentului Apărării din SUA, citat de New York Times, a explicat că nu vor mai exista recrutări de aşa-zişi rebeli moderaţi în Siria, care să fie antrenaţi în taberele din Iordania, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. În locul acestei abordări, va fi înfiinţat un centru mult mai mic în Turcia, unde vor fi antrenaţi grupuri mici de lideri ai grupărilor de opoziţie, care vor fi învăţaţi manevre operaţionale de luptă.

 

În luna mai, armata SUA a început să antreneze în jur de 5.400 de luptători pe an, ca mijloc de a crea parteneri locali în lupta împotriva Statului Islamic. Programul s-a desfăşurat însă de la început cu dificultate, primii rebeli antrenaţi fiind atacaţi de Frontul Al Nusra, aripa siriană a Al Qaeda, conform Reuters.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22