Cele doua nave de razboi Mistral comandate de Rusia sunt cumparate de Egipt

I. P. | 10.10.2015

Egiptul și Franța au semnat sâmbătă contractul de cumpărare a celor două nave de război Mistral a căror vânzare către Rusia a fost anulată din cauza sancțiunilor impuse Moscovei, potrivit unor surse din anturajul premierului Manuel Valls, aflat în vizită la Cairo.

Pe aceeași temă

Președintele francez Francois Hollande anunțase la 23 septembrie că s-a pus de acord asupra acestei vânzări cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi. Surse din anturajul ministrului francez al apărării vorbeau despre o sumă de circa 950 de milioane de euro pentru achiziționarea acestor două nave de proiecție și comandament (BPC), foarte sofisticate, scrie Agerpres.

 

Grupul francez "DCNS tocmai a semnat cu marina egipteană contractul de vânzare a celor două nave Mistral în prezența domnilor Sissi și Valls", a declarat agenției franceze de presă un membru al anturajului premierului Manuel Valls, după terminarea întrevederii sale cu președintele egiptean la Cairo.

***

Zece tari, printre care Canada, Egipt si Arabia Saudita, si-au exprimat interesul pentru cumpararea celor doua nave militare Mistral construite pentru Rusia. dar care nu vor mai fi vândute Federației din cauza sanctiunilor impuse acesteia la achizitionarea de armament din statele UE.

 

Printre tarile interesate de navele portelicopter se numara Brazilia, Singapore, Arabia Saudita si Canada.

 

Franta si Rusia au ajuns la un acord in chestiunea navelor de lupta Mistral. Contractul Mistral a provocat o dezbatere in Occident, in conditiile in care Parisul trebuia sa livreze doua nave de lupta catre Moscova, desi Kremlinul era vizat de acuze privind implicarea in conflictul separatist din Ucraina si anexarea peninsulei Crimeea.

 

Potrivit unui anunt facut de presedintia franceza, cele doua state au ajuns la un acord in privinta anularii contractului Mistral, arata AFP, citata de Agerpres.

 

Presedintele francez François Hollande si omologul sau rus Vladimir Putin “au discutat astfel incat sa confirme ca Franta si Rusia au ajuns la un acord pentru a inceta contractul semnat in 2011 care prevedea livrarea a doua nave de proiectie si comandament de tip Mistral”, arata Palatul Elysee intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, Kremlinul va primi “integral” sumele platite in baza contractului.

 

De altfel, la finalul lunii mai, Moscova anunta oficial ca renunta la contractul privind achizitionarea a doua nave militare Mistral din Franta. Livrarea navelor a fost suspendata de guvernul francez dupa declansarea conflictului separatist din Ucraina.

 

Potrivit unui membru al conducerii Complexului Militar Industrial al Rusiei, “acum mai discutam despre un singur lucru: suma exacta pe care Franta o datoreaza Rusiei”.

 

CITIȚI ȘI: Acordul navelor de lupta Mistral a cazut. Moscova isi va primi banii inapoi, sustine presedintia franceza

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22