Iohannis: Angajarea Rusiei in Siria complica situatia. Pozitia lui Juncker e suprinzatoare

Paul Cristescu | 14.10.2015

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a sustinut astazi, la ora 12.00, o declaratie de presa, aratand ca va participa la Consiliul European care are loc maine si poimaine la Bruxelles.

Pe aceeași temă

 

Cititi declaratiile presedintelui Iohannis in format LiveText: (preluareziare.com)

 

- Voi merge la Consiliul European. Subiectul cel mai important, care este si ce de actualitate, este migratia. Se va discuta despre migratie.
 

- Acest fenomen a dus la situatii complicate in interiorul UE, la situatii tensionate, dar suntem pe calea cea buna de a gasi solutii.
 

- La Consiliul de maine si poimaine vom discuta anumite aspecte ale migratiei care nu tin de interiorul UE, ci de securitatea frontierelor, despre chestiuni legate de tarile de provenienta si cum pot fi ajutate, despre tarile de tranzit.
 

- Punctul de vedere al Romaniei este foarte bine cunoscut. Romania doreste sa fie in continuare parte a solutiei, doreste sa fie solidara cu celelalte tari UE. Abordarile noastre se bazeaza pe solidaritate si responsabilitate. Vom fi in continuare alaturi de celelalte state.
 

- Asigurarea frontierelor exterioare - Romania sta foarte bune. Chiar daca nu suntem membri Schenegn, inca, Romania isi ia foarte in serios responsabilitatile. Romania se comporta de facto ca si cum ar fi membra Schengen.
 

- E important sa vedem sursa migratiei. Cea mai importanta este Siria. Solutia este evidenta - pacea in Siria. pentru asta, trebuie sa colaboreze toate partile implicate. Faptul ca in ultima vreme Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci complica.
 

- Romania este printre putinele tari care mai are personal la Ambasada din Damasc, nu suntem unul din marii actori, dar putem fi facilitatori in discutii care duc spre pace in zona.
 

- Un rol foarte important in acest fenomen il au tarile de tranzit. Mai multe milioane de refugiati se afla in Turcia. Discutiile vor fi pe agenda de maine si poimaine.
 

- Alte puncte sunt uniunea economica si monetara. Vom discuta pe marginea raportului celor 5 presedinti.
 

- O alta tema este locul Marii Britanii in UE. Romania are un punct de vedere clar: locul Marii Britanii este in UE.
 

- Cu ocazia deplasarii mele la Bruxelles voi avea si alte intalniri. Maine dimineata voi avea o intalnire de lucru cu pres. PE, Martin Schulz. Vom discuta teme de actualitate - migratie, rolul PE si alte teme.
 

- Tot maine, inainte de sedinta Consiliului European, am invitat pe toti parlamentarii europeni ai Romaniei la o intalnire. E necesara si vreau sa fie doar prima dintr-o serie mai lunga. E nevoie ca europarlamentarii sa aiba un schimb de vedere cu presedintele, pentru a cunoaste punctele de vedere reciproce si a vedea cum sa reprezentam cat mai bine Romania.
 

- In aceasta seara voi avea o intalnire cu romanii din institutiile europene, inalti functionari, functionari etc. Sunt oameni care lucreaza acolo, care cunosc problemele Romaniei.

 

Intrebari:



Cum comentati declaratiile dl Juncker in legatura cu atitudinea UE fata de Rusia? credeti ca ar modifica linia de politica externa a UE si Romaniei, care are parteneriat strategic cu SUA

 

Aceasta pozitie este una suprinzatoare. Voi afla mai multe detalii cu ocazia intalnirilor. Este neobisnuit ca presedintele CE sa faca declaratii in chestiuni cheie fara sa armonizeze cu statele. Prefer sa aflu ce a dorit si dupa aceea sa comentam.
 

Nu s-a mai pus problema aderarii noastre la Schengen. Va reprosati ceva? Franta si Germania s-au opus

Nu stiu de unde stiti? Nu, nu am nimic a-mi reprosa, si nici institutiilor. Problema nu a fost nici a Romaniei, nic a Bulgariei, in puncte cheie spatiul Schengen nu a mai functionat. Politicieni importanti au pus sub semnul intrebarii modul si existenta Schengen. Nu am considerat ca este oportun sa promovam subiectul pe agenda JAI. Cu siguranta, diplomatii au discutat la Bruxelles aceste chestiuni. Nu exista o opozitie consolidata impotriva aderarii, dar am considerat ca nu este oportun sa se discute. Subiectul nu se va discuta in Consiliul European, ci in JAI. La prima ocazie, sa se repuna pe tapet.

 

- Cand ar fi oportun?

 

Asta vom analiza si vom declara si public.

 

Declaratia Ambasadorului SUA, politicul sa se rupa de economic

 

Declaratia vine in continuarea celor facute si de alti reprezentanti, si de mine. Consideram ca daca politicul se amesteca in economia de piata, lucrurile nu functioneaza bine. E o aluzie si la coruptie, care trebuie combatuta, e combatuta. Declaratia tinteste si spre incurajarea elaborarii unei legislatii transparente, predictibile, sustenabile. Toate aceste lucruri sunt cunoscute si noi le cunoastem foarte bine. Trebuie doar sa le aplicam foarte bine.

 

Aceasta problema este ridicata in toate discutiile bilaterale si cu toti partenerii cu care dorim sa avem relatii aprofundate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22