DNA: Perchezitii la primaria comunei Selimbar intr-o ancheta legata de retrocedari ilegale

Paul Cristescu | 14.10.2015

DNA efectuează astazi percheziții la Primăria Șelimbăr și la Oficiul de Cadastru Sibiu, intr-o ancheta care vizează retrocedări ilegale de suprafețe de teren, în valoare de peste 114 milioane euro.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Daniel Maricuța, primarul comunei Șelimbăr, și apropiații acestuia, membri ai grupului infracțional constituit de edil, ar fi modificat și falsificat documente de punere în posesie, astfel ca, prin interpuși, să devină proprietari ai terenurilor aflate în zona comercială sau cea de centură a orașului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la prețuri foarte mari, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

 

Primarul și alte două persoane membre ale grupului infracțional ar fi modificat și falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane, astfel ca, prin interpuși, să devină proprietari ai acelor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a orașului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la prețuri foarte mari, spun sursele citate.

 

Membrii grupului ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafețe mari de teren pe care aceștia le-au determinat să renunțe la dreptul lor pentru sume derizorii.''Sătule de drumuri fără rezultat sau amenințate cu acordarea de despăgubiri infime, (...) aceste persoane au fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului și celorlalți membri din grupul infracțional. Astfel, Melniciuc Maria (membră a comisiei comunale pentru Legea 18/1991—n.r.) s-a ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite în fapt în 1991 (...) astfel încât terenul obținut în asemenea manieră să fie însumat într-un bloc compact, într-o zonă cu valoare mare (ex: centura orașului, zona comercială).

 

Odată eliberat titlul de proprietate, acesta era vândut unui alt membru al grupării, pentru ca ulterior să facă obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma. Ajuns în final în posesia numiților Iuga Ioan (fost consilier personal al primarului—n.r.) și Droc Emilian Petru, acesta era vândut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri în zonă, centre comerciale'', spun sursele judiciare.

 

Pentru valorificarea terenurilor, Daniel Maricuța și Elena Scumpu, care aveau atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție, indicau potențialilor investitori să cumpere teren deținut de Ioan Iuga, la un preț peste cel al pieței, asigurându-le prin aceasta că nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției. În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, primarul ar fi dispus ca certificatele fiscale pentru aceștia din urmă să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire, susțin sursele citate.

 

***

 

DNA a anunțat miercuri că procurorii efectuează percheziții în 61 de locații situate în județele Sibiu, Brașov, Ilfov și Neamț, din care două sunt sediile unor instituții publice, într-un dosar de fapte de corupție comise în perioada 2005 — 2015. Potrivit DNA, în cauză sunt implicați primari, avocați, notari, oameni de afaceri și membri ai comisiei de retrocedare, relateaza Agerpres.

 

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Alba efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2005 — 2015. În cursul zilei de 14 octombrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se desfășoară percheziții domiciliare în 61 de locații situate în județele Sibiu, Brașov, Ilfov și Neamț, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice", se arată într-un comunicat al DNA.

 

Daniel Maricuța, primarul comunei Șelimbăr, angajați ai primăriei și notari publici, perchezitionati de DNA

 

Procurorii DNA Alba efectuează miercuri percheziții la locuințele mai multor angajați ai Primăriei Șelimbăr, jud. Sibiu, printre care și la primarul Daniel Maricuța, transmite Agerpres.

 

Potrivit unor surse, percheziții au loc de asemenea la secretarul comunei Șelimbăr, la un specialist cadastru, la consilierul personal al edilului, dar și la alți consilieri locali, la foști primari sau viceprimari și la sediile unor societăți comerciale deținute de Maricuța prin interpuși.

 

De asemenea, sunt vizați de percheziții mai mulți notari publici din Sibiu: BNP Bianu Victoria , BNP Bucșă Radu Gabriel, BNP Tolciu Mariana Ionela și BNP Tolciu Tudor Flaviu, BNP Suciu Dorin.

 

Primarul Maricuța ar fi primit mita pentru a emite autorizatii de constructie

 

Conform unor surse judiciare citate de Agerpres, un dezvoltator care a construit mai multe blocuri i-ar fi oferit primarului comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, cu titlul de mită, apartamente în valoare totală de peste 1,8 milioane euro, în schimbul eliberării autorizației de construcție și a altor documente.

 

Sursele citate au precizat că pe raza comunei Șelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case și blocuri și că niciun dezvoltator nu ar fi putut obține autorizație de construire, avize, decât dacă gruparea infracțională care ar fi condusă de Daniel Maricuța obținea foloase materiale.

 

Potrivit surselor, sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor ar fi fost supuse unor acțiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere ai primarului, investite în acțiuni la fonduri de investiții.

 

Sume mari de bani ar fi fost scoase în numerar, parte dintre acestea fiind depuse în conturile lui Maricuța, precum și în cele ale societăților controlate de acesta cu diferite titluri (împrumut, creditare societate, depunere numerar).

 

Anchetatorii ar fi descoperit, au menționat sursele citate, că extragerile de numerar s-au întins pe parcursul mai multor ani, scopul acestor operațiuni succesive fiind acela de a pierde urma banilor proveniți din infracțiuni pentru ca aceștia să dobândească aparența unei proveniențe licite.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22