Vicepremierul Oprea raspunde acuzatiilor de plagiat: Cineva incearca sa-mi puna piedica

Tudor Despina | 15.09.2015

Vicepremierul Gabriel Oprea se apara in scandalul suspiciunilor privind plagiatul tezei sale de doctorat. Ministrul de Interne foloseste ca argument o decizie a Consiliului National de Etica, institutie politizata care l-a scos nevinovat si pe premierul Ponta in privinta doctoratului plagiat.

Pe aceeași temă

 

Liderul UNPR a spus marti ca nu vede o problema in ce priveste teza sa de doctorat. Mai mult, crede generalul Oprea, prin acuzatiile privind un posibil plagiat se incearca sa i se puna “piedica” lui, care a ajuns “pe locul trei la incredere”.

 

Gabriel Oprea le-a spus jurnalistilor prezenti la Palatul Parlamentului ca si-a dat doctoratul intr-o perioada cand nu era “nici om politic, nici demnitar”. El a pledat pentru verificarea tezelor de doctorat detinute de toti oamenii politici, potrivit HotNews.

 

"A mea tocmai a fost" verificata, a spus el, referindu-se la verdictul dat de Consiliul National de Etica.

 

 

Comisia in cauza a aratat “in unanimitate, ca nu am plagiat”, a mai aratat Gabriel Oprea. In ce priveste acuzatiile privind politizarea comisiei in cauza, vicepremierul a subliniat ca “este o comisie pe care o prevede legea, vorbesc pe lege, nu-mi dau cu parerea”.

 

Din punctul sau de vedere, ministrul de Interne crede ca este supus unui atac pe aceasta tema. Se incearca sa i se puna “piedica”, pentru ca se afla “pe locul trei la incredere”:

 

“Si lui Gabriel Oprea si UNPR mai trebuie sa li se puna si putina piedica, ca prea au luat-o razna”, a spus el.

 

Iohannis: Sa respingem ferm plagiatul

 

Subiectul a fost abordat si la Palatul Cotroceni. Luni seara, intr-o conferinta de presa, presedintele a raspuns unei intrebari privind suspiciunea de plagiat in ce-l priveste pe Gabriel Oprea.

 

Raspunsul lui Iohannis a fost evaziv, fara sa faca vreo afirmatie la persoana.

 

“Daca doriti, pot sa va raspund la modul general. La modul particular nu am aceste date si nu e treaba presedintelui.

 

Daca dorim sa revenim la principiile de integritate si la meritocratie, e clar ca trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat. Aceasta chestiune trebuie sanctionata evident de comunitatea academica care are caderea si instrumentele sa verifice aceste chestiuni dar si de societate cand vine vorba de politicieni.

 

La modul concret, exista diferite comisii care au si oamenii pregatiti si regulamentele necesare pentru a verifica aceste chestiuni”, a aratat Klaus Iohannis.

 

Seful Comisiei de Etica din UB: Este plagiat!

 

Marian Popescu, şeful Comisiei de Etică de la Universitatea din Bucureşti, a declarat recent ca teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea este copiată, constituind astfel un plagiat.

 

Popescu a transmis acum o scrisoare deschisă Consiliului Naţional de Etică (CNE), organism al Ministerului Educaţiei, dovada plagiatului din teza de doctorat a vicepremierului.

 

CNE, singurul care se poate pronunţa pe lucrările academice ale demnitarilor, a decis suspiciunile în cazul Oprea nu se confirmă, fără a aştepta măcar analiza Comisiei de Etică a Universităţii care se autosesizase în acest caz.

 

În scrisoarea deschisă adresată CNE, profesorul Marian Popescu precizează că a studiat pe cont propriu teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, iar verdictul este unul fără echivoc:

 

Punctul meu de vedere este clar: este vorba de un plagiat clasic, dar şi de alte forme de malpraxis academic privind acurateţea, veridicitatea, corectitudinea citării şi atribuirii surselor”. 

 

Monica Macovei cere verificarea tezelor de doctorat ale demintarilor

 

Informatiile care apar privind numeroase suspiciuni de plagiat in ce priveste lucrari de doctorat ale unor inalti demnitari in stat provoaca reactia Monicai Macovei. Europarlamentarul roman ii cere ministrului Educatiei sa verifice tezele de doctorat ale demnitarilor si anularea celor dovedite ca plagiat.

 

Intr-o solicitare adresata ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, Monica Macovei cere transparenta in privinta doctoratelor coordonate de vicepremierul Gabriel Oprea.

 

Europarlamentarul solicita demararea actiunii de “verificare a tezelor de masterat și de doctorat ale demnitarilor, începând cu membrii Guvernului și ai Parlamentului, precum și ale persoanelor cu funcții de conducere în instituțiile publice”.

 

Totodata, Monica Macovei cere anularea tezelor de doctorat plagiate: “anunțarea publică a membrilor comisiilor de evaluare; transparență din partea Ministerului Educației privind solicitările depuse în baza Legii 544/2001 privind tezele de doctorat coordonate de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea”.

 

De asemenea, europarlamentarul roman vrea si modificarea legii astfel incat competenta verificarii tezelor de doctorat sa treaca de la Consiliul aflat in subordinea Ministerului Educatiei la Comisiile de Etica ale universitatilor in cauza.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22