Victor Ponta, nou atac la Ungaria: Caini de paza, garduri si armata. Metode din anii 30

Laura Mincu | 16.09.2015

"Vreau sa spun foarte clar ca Romania nu este de acord si nu va aplica masuri antidemocratice, impotriva regulilor internationale...caini de paza, garduri electrificate si armata. E o rusie pentru Europa secolului 21 sa recurga la metode de acum 100 de ani", a declarat premierul Ponta miercuri.

Pe aceeași temă

Dupa conflictul diplomatic generat de declaratiile sale de luni, premierul Victor Ponta continua disputa lansind noi acuze dure la adresa masurilor luate de Ungaria.

“Romania si-a dorit sa fie membra a UE, problema refugiatilor e a Europei si trebuie sa o rezolvam impreuna. Comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legatura cu ideea de Europa. Ziduri, politisti, caini, arme - asta arata ca in anii '30", a mai declarat Victor Ponta.

In plus, seful Executivului a afirmat ca ceea ce spune el "e un lucru pe care il spun cam toti liderii europeni", adaugand ca "daca se supara (Ungaria - n.red.), ma intereseaza foarte putin".

Victor Ponta a mai declarat ca Romania trateaza problemele la standarde europene. "Ma alatur liderilor europeni care sanctioneaza o atitudine rusinoasa. Voi face acest lucru de cate ori este cazul, indiferent daca se supara. Ei se cearta cu toti politicienii europeni”.

Seful Guvernului a argumentat ca Ungaria a ridicat deja un gard la granita cu Serbia. "Si? Am rezolvat problema refugiatilor? N-am rezolvat. Tot timpul am analizat toate scenariile posibile si toate sunt analizate intr-un context de solutie europeana, nu intr-un context in care fiecare isi ridica un gard si arunca problema in partea cealalta", a comentat el.

CITESTE SI Conflict diplomatic romano-ungar. Victor Ponta: Ungaria trateaza refugiatii cu bata. Budapesta: Premierul roman si-a pierdut autocontrolul

Declaratiile de astazi se adauga unei serii de replici foarte dure schimbate de Victor Ponta cu ministrul de Externe maghiar, in contextul in care Ungaria a anuntat ca va inalta un zid impotriva refugiatilor si pe cativa kilometri de frontiera cu Romania. Ponta a spus ca vecinii nostri trateaza refugiatii cu bita, intrebindu-se ulterior retoric, intr-o emisiune la Antena 3, ce s-ar intimpla daca armata ar incepe sa “traga in femei si copii”, sugerind apoi ca astfel de atitudini amintesc de nazism.

In replica, minstrul de externe ungar, Peter Szijjarto,  a spus ca premierul roman “si-a pierdut autocontrolul” si i-a cerut sa inceteze sa mai lanseze minciuni la adresa Ungariei.


In cursul zilei de miercuri, Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca Ungaria incearca sa atraga Romania intr-o disputa artificiala. Aurescu a mai spus ca partea ungara continua sa foloseasca un limbaj inacceptabil din punct de vedere diplomatic fata de Romania.


El a explicat ca insarcinatul cu afaceri roman la Budapesta nu a fost convocat la Ministerul de Externe ungar, ci initiativa a apartinut MAE roman. Potrivit ministrului, "partea ungara in continuare foloseste aceasta dezinformare legata de modul in care un diplomat roman este convocat".

 

Ungaria a mai fost criticata pentru masurile luate in legatura cu stoparea fluxurilor de imigranti dinspre Siria si de Gianni Pitella, liderul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor Europeni, care a comparat masurile antiimigratie luate de Guvernul Ungariei cu perioada nazista.


De asemenea, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, ii va scrie premierului ungar, Viktor Orban, in legatura cu noile legi adoptate in contextul crizei imigratiei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22