Premiera postbelica in Japonia. Tara isi schimba statutul militar si devine ofensiva

Tudor Despina | 19.09.2015

In premiera de la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Japonia isi modifica legislatia in domeniul militar. Potrivit pachetului de legi votat sambata dimineata in Parlamentul nipon, Japonia va putea dispune trimiterea de soldati intr-un conflict din afara granitelor tarii.

Pe aceeași temă

 

Dupa dezbateri tensionate in Legislativ, senatorii niponi au votat in plen textile de lege care aduc modificari consistente la Constitutia tarii, potrivit Agerpres.

 

Au fost 148 de voturi “pentru” si 90 “impotriva” pachetului de legi, dupa cum a aratat presedintele Senatului Masaaki Yamazaki.

 

Opozantii masurilor sustin ca modificarile care vor permite armatei nipone sa intervina pentru apararea unui aliat incalca principiul renuntarii la razboi inscris in articolul 9 al Cartei fundamentale impuse de Statele Unite in 1947.

 

Adversarii afirma ca noua formula legislativa a Legii Fundamentale ar putea crea conditiile pentru implicarea tarii in conflicte militare alaturi de americani.

 

In apararea masurilor a venit premierul de dreapta, Shinzo Abe sustinand ca pachetul este necesar in conditiile amenintarilor in crestere din partea Chinei si Coreei de Nord.

 

E vorba despre normalizarea statutului militar al Japoniei, arata Abe, tara ce s-a limitat in perioada postbelica la autoaparare si misiuni logistice sau umanitare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22