Croatia si Ungaria ar fi cazut de acord asupra tranzitului migrantilor vulnerabili

Tudor Despina | 19.09.2015

Dupa zile intregi de tensiuni la granita dintre cele doua state, Ungaria a ajuns la un acord cu Croatia pentru a permite intrarea pe teritoriul sau a migrantilor “vulnerabili”.

Pe aceeași temă

 

In conditiile in care Zagrebul se pregateste de masuri speciale la granitele cu fluxuri masive de migranti, dupa ce ministerul croat de Interne a transmis ca tara sa va inchide 7 dintre cele 8 puncte de trecere a frontierei cu Serbia, ungurii ar fi dispus o masura de usurare a situatiei.

 

Potrivit ministrul croat de Externe, Vesna Pusic, cele doua state au cazut de acord ca migrantii “vulnerabili” sa intre pe teritoriul ungar.

 

"Croația și Ungaria au convenit să coopereze și să lase grupurile de migranți vulnerabili să intre în Ungaria", a declarat Vesna Pusic, potrivit AFP, citata de Agerpres.

 

Totusi, de la Budapesta nu a putut fi obtinuta o confirmare in acest sens. “Nu este un culoar” de migratie, a subliniat sefa diplomatiei croate.

 

Anterior, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a negat orice acord cu Croația cu privire la trecerea migranților, acuzând Zagrebul că încurajează migranții să treacă "ilegal" granița dintre cele două țări.

 

Budapesta a reusit sa tensioneze atmosfera in regiune, dupa ce a inceput sa ridice garduri provizorii la granitele tarii, in contextul fluxului masiv de migranti. Dupa un gard de 175 de kilometri la frontiera cu Serbia, ungurii au dispus vineri ridicarea unei constructii asemanatoare si la granita croata.

 

Comisia Europeana: Ungaria are dreptul sa-si protejeze frontiera

 

Confruntata cu protestele statelor din jur, Budapesta beneficiaza de sprijinul Bruxellesului.

 

Comisia Europeana si-a exprimat un punct de vedere, vineri, in privinta intentiei Ungariei de a ridica garduri la granite, in contextul fluxului de migranti.

 

Desi nu sprijina ideea, Bruxellesul a reafirmat faptul ca este dreptul Budapestei de a decide cum isi protejeaza frontiera cu Croatia.

 

Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie să o facă pentru că este frontiera externă și are dreptul să o controleze cum crede de cuviință”, a spus vineri o purtatoare de cuvant a Comisiei,

 

Natasha Bertaud a tinut insa sa sublinieze ca in opunia Executivului comunitar, gardurile “nu reprezinta o solutie durabila, intrucat ele nu fac decat sa devieze fluxurile (de refugiati) catre alte zone”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22