Papa Francisc este primul suveran pontif care tine un discurs in Congresul Statelor Unite

Tudor Despina | 24.09.2015

Statele Unite ale Americii sunt martore ale unei premiere istorice. Papa Francisc este primul suveran pontif care sustine un discurs in Congresul american.

Pe aceeași temă

 

Presedintele american Barack Obama l-a primit, miercuri, la Casa Alba, pe Papa Francisc. Unul dintre principalii aliati politic ai liderului american, Francisc este cel de-al trei-lea Papa care vine la Casa Alba, el aflandu-se intr-un veritabil turneu politic in aceasta perioada.

 

Venind direct din Cuba, unde s-a intalnit cu principalii decidenti politici, Papa a ajuns miercuri la Washington, acolo unde a fost intampinat de presedintele Obama si sotia sa Michelle.

 

Astazi, in premiera, Papa s-a adresat membrilor Congresului Statelor Unite ale Americii: “Sunt fericit ca America continua sa fie, pentru multi, o tara a viselor. Vise care conduc la actiune, la participare, la angajament. Vise care trezesc ce e mai profund si mai adevarat in viata unui popor”, a spus Francisc, potrivit HotNews.

 

Suvernatul pontif a facut un apel in fata congresmenilor pentru combaterea fundamentalismelor:

 

Un echilibru delicat este necesar pentru a lupta impotriva violentei comise in numele unei religii, al unei ideologii (...), salvand insa (...) libertatile individuale”.

 

Inevitabil, dat fiind contextul global, Papa a vorbit si despre criza refugiatilor, “de o aploare nemaicunoscuta de la al Doilea Razboi Mondial” incoace: “Aceasta criza ne pune in fata unor mari provocari si a numeroase decizii dificile”.

 

Presedintele Barack Obama nu si-a ascuns admiratia fata de Jorge Bergoglio (adevaratul nume al Papei) pentru atitudinea modesta si conteaza pe sprijinul Vaticanului in doua dosare importante pentru administratia Obama: reapropierea de Cuba si lupta impotriva schimbarilor climatice.

 

Vizita de sase zile in Statele Unite este cea de-a treia a unui Papa la Casa Alba, dupa ce Jimmy Carter l-a primit pe Ioan Paul al II-lea in 1979, iar George W. Bush, pe Benedict al XVI-lea in 2008.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22