Parlamentul Rusiei aproba cererea lui Putin pentru lovituri aeriene in Siria

Tudor Despina | 30.09.2015

Vladimir Putin face inca o mutare in Siria, dupa ce a primit aprobarea Parlamentului de la Moscova in vederea lansarii de lovituri aeriene impotriva gruparii teroriste Stat Islamic.

Pe aceeași temă

 

Este inca un pas spre o interventie iminenta a armatei ruse in sprijinul celui mai important aliat pe care Kremlinul il are in Orientul Mijlociu, arata Reuters.

 

Decizia luata in Legislativul de la Moscova vine dupa ce Putin a trimis deja experti militari intr-o baza recent stabilita in Bagdad, Irak, de unde urmareste sa coordoneze lovituri aeriene si desfasurarea de trupe la sol in Siria, a explicat un oficial rus citat de agentia internationala.

 

Purtatorul de cuvant al lui Putin, Dimitri Peskov, a evitat sa spuna clar cand vor incepe atacurile aeriene sau daca au fost lansate deja. Dar oficiali americani sustin ca un asemenea scenariu ar putea avea loc in orice moment, data fiind concentrarea de forte militare pe care rusii o desfasoara pe teritoriul sirian.

 

De altfel, o coalitie internationala condusa de Statele Unite a inceput deja sa lanseze atacuri aeriene impotriva teroristilor Stat Islamic din Siria si Irak. Cu cateva zile in urma, si Franta a anuntat ca a lansat lovituri din aer impotriva jihadistilor, intr-un efort occidental coordonat de a combate gruparea terorista care a castigat vaste teritorii in Irak si Siria.

 

Votul din Parlamentul de la Moscova s-a incheiat in unanimitate, cu 162 de voturi pentru si niciunul impotriva actiunii militare, in conditiile in care dictatorul sirian Bashar al-Assad a cerut asistenta militara ruseasca pentru a lupta impotriva SI si a rebelilor.

 

Seful Administratiei Prezidentiale rusesti, Serghei Ivanov: “Vorbim in mod specific despre Siria si nu vorbim despre atingerea unor scopuri de politica externa sau despre satisfacerea ambitiilor noastre. Doar despre interesele nationale ale Federatiei Ruse”.

 

Mai mult, potrivit unor surse americane, oficiali rusi au cerut ca avioanele militare ale SUA sa paraseasca imediat spatiul aerian sirian.

 

Astfel, un inalt responsabil american citat de postul Fox News a aratat ca diplomatii rusi au lansat un demers oficial prin care au solicitat ca avioanele americane sa iasa din spatiul aerian sirian, adaugand ca avioanele de lupta rusesti vor survola de acum inainte teritoriul tarii din Orientul Mijlociu, transmite Agerpres.

 

Acelasi oficial american din Departamentul Apararii a subliniat faptul ca Washingtonul nu intentioneaza sa isi schimbe, pentru moment, planurile militare din Siria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22