Scutul antiracheta intra in linie dreapta. Americanii trimit distrugatoare in Mediterana

Tudor Despina | 30.09.2015

Proiectul scutului antiracheta dezvoltat de Statele Unite in Europa intra in ultima faza. Patru distrugatoare americane stationate in Spania vor comunica in mod constant cu baza militara de la Deveselu, in judetul Olt.

Pe aceeași temă

 

Cu peste 150 de metri lungime si o greutate de 9.000 de tone, distrugatorul american USS Carney se face usor remarcat in micul port din Sao Miguel, Insulele Azore, Portugalia. Acolo face o oprire de cateva ore inainte sa ajunga la destinatia fixata: baza navala din Rota, Spania.

 

Acolo se afla deja alte trei distrugatoare capabile sa detecteze si sa doboare rachete balistice inamice. USS Carney urmeaza sa stationeze in apele europene pentru urmatorii cinci ani, ca parte din proiectul scutulului antiracheta.

 

Din Marea Mediterana, USS Carney va comunica in mod constant cu un alt punct-cheie al scutului, baza militara de la Deveselu, in judetul Olt. Partea esentiala a intregului sistem defensiv e reprezentata de radarul Aegis, un varf tehnologic in ce priveste sistemele defensive.

 

Acesta “reprezinta inima sistemului de lupta Aegis, care reprezinta si inima acestui distrugator. Fara radarul inteligent, sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice nu este precis”, arata adjunctul comandantului USS Carney, Peter Halvorsen, citat de Digi 24.

 

Scutul antiracheta, tinta criticilor rusilor

 

Sistemul american antiracheta, destinat sa protejeze Europa impotriva atacurilor balistice, a fost intens criticat de Federatia Rusa. Vizibil iritata de avansul NATO in ceea ce percepea drept fostul sau spatiu de influenta, Moscova acuza nici mai mult nici mai putin decat o revenire la mentalitatea de Razboi Rece.

 

Asa acuza in august 2015 adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov criticand faptul ca Washingtonul foloseste argumente artificiale in incercarea de a justifica in continuare constructia scutului.

 

Asta desi, arata oficialul rus, motivul invocat pana la acest moment, si anume amenintarea reprezentata de Iran, devine nul in urma consensului atins in dosarul nuclear iranian.

 

 "Pentru Federatia Rusa este de neconceput utilizarea de rachete balistice cu raza medie de actiune asupra unor obiective din Europa". In opinia Moscovei, "acest lucru poate fi facut doar de teroristi, care prin definitie nu sunt in stare sa intre in posesia unor asemenea arme si sa le utilizeze". "Exclud decizii guvernamentale pe marginea unui asemenea scenariu", spunea Riabkov la acel moment.

 

El a subliniat ca, in opinia Moscovei, "Washingtonul foloseste in mod artificial argumente in vederea dezvoltarii sistemului de aparare antiracheta" (in Europa). Dupa reglementarea problemelor din jurul programului nuclear iranian, administratia SUA se descurca tot mai greu cu argumentele si noi vom continua sa atragem atentia asupra acestui lucru", a avertizat ministrul adjunct de Externe al Rusiei.

 

Scutul, garantia securitatii Romaniei

 

In replica, Bucurestiul a sustinut intotdeauna caracterul defensiv al scutului, ba mai mult, baza de la Deveselu avand si rolul unei garantii, dupa cum arata ministrul de Externe Bogdan Aurescu:

 

Scutul “este amplasat intr-o baza romaneasca, consacra de fapt o prezenta pe termen lung a Statelor Unite in Romania, ceea ce reprezinta o garantie a faptului ca Romania nu se mai intoarce intr-o alta sfera de influenta”, spunea seful diplomatiei romane, vara trecuta.

 

Potrivit lui Aurescu, Romania se afla in perfecta siguranta, in conditiile in care un atac asupra Bucurestiului insemnand un atac la adresa Aliantei Nord-Atlantice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22