Vicepresedinte CE: Antisemitismul revine in Europa, islamofobia creste

I. P. | 01.10.2015

Antisemitismul cunoaște o nouă ascensiune în Europa, au avertizat joi reprezentanți ai Comisiei Europene, după cum și islamofobia este în creștere, înregistrându-se o creștere a incidentelor împotriva celor două comunități.

Pe aceeași temă

''În ultimii ani, vedem cum acest monstru vechi, care este antisemitismul, revine în Europa. Nu m-aș fi gândit că acest lucru ar fi fost posibil acum 20 de ani, dar el se întâmplă acum'', a afirmat, la Bruxelles, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, citat de Agerpres.

El a adăugat că un alt fenomen în creștere pe continentul european este islamofobia. ''Cunosc fete care mi-au spus că nu mai poartă hijabul pentru că se tem că ar fi hărțuite și cred că acesta este un lucru oribil. Dacă oamenii consideră că a purta hijabul face parte din identitatea, cultura și religia lor, atunci ei trebuie să aibă dreptul de a-l purta într-o societate liberă, ca cea europeană'', a spus Timmermans.

La rândul său, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, a evocat ''tendința în creștere a manifestărilor antisemite, tot mai intense'', pe continentul european.

Un raport al Agenției pentru drepturi fundamentale a UE, publicat la începutul săptămânii, arată că numărul incidentelor antisemite a sporit anul trecut în aproape toate cele 14 state membre analizate pe baza datelor disponibile.

De exemplu, numărul oficial al actelor antisemite în Austria a crescut de la 37 în 2013 la 58 anul trecut, iar în Marea Britanie de la 535 la 1.168, în aceeași perioadă.

Creșteri ale numărului actelor antisemite s-au constatat și în Germania și Franța în ultimii ani.

În același timp, un studiu Eurobarometru realizat în Uniunea Europeană în numele Comisiei Europene și publicat joi arată că 50% din cetățenii europeni cred că discriminarea pe criterii religioase este acum ''răspândită'', față de 39% în urmă cu trei ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22