Duplicitatea Rusiei in Siria. Moscova clameaza lupta antiterorista si loveste rebelii

Tudor Despina | 21.10.2015

Recentele informatii publicate pe marginea campaniei militare ruse in Siria arata duplicitatea Moscovei. Dupa ce o ONG a prezentat date care arata ca mai mult de jumatate dintre victimele rusilor sunt rebeli, o analiza Reuters arata ca 80% din tintele lovite nu au vizat gruparea Stat Islamic.

Pe aceeași temă

 

Potrivit analizei prezentate de Reuters si bazata pe date furnizate de Ministerul rus al Apararii, Moscova este duplicitara in politica sa in Siria. Desi a afirmat inca de la inceput ca deruleaza o campanie antiterorista, cu precadere impotriva gruparii Stat Islamic, Kremlinul vizeaza de fapt pozitiile rebelilor moderati anti-Assad sustinuti de Occident.

 

Loviturile rusilor au vizat 64 de locatii de la demararea campaniei militare acum trei saptamani, in 30 Septembrie. “Dintre acestea, maximum 15 se afla in regiuni controlate de Statul Islamic”, puncteaza Reuters, citand o analiza a Institutului pentru Studii de Razboi.

 

Datele centralizate pana la acest moment confirma cele sustinute de Occident, americanii si aliatii lor acuzand ca prezenta militara rusa in Siria nu vizeaza lupta antiterorista, ci sustinerea aliatului Moscovei Bashar al-Assad, acuzat de crime impotriva propriului popor.

 

Assad merge la Moscova sa ii multumeasca lui Putin

 

Mai mult, se pare ca aflat sub protectia rusilor, Assad incepe sa faca drumuri in afara granitelor. In deplin secret, el a zburat la Moscova, marti seara, pentru o intalnire cu Putin, in cadrul primei calatorii in afara tarii de la izbucnirea razboiului civil in 2011.

 

Kremlinul a pastrat discretia si abia in aceasta dimineata a transmis public faptul ca Assad si Putin s-au intalnit la Moscova.

 

Intens contestat de Occident, care il acuza de crime impotriva propriului popor, Bashar al-Assad a tinut sa isi exprime “uriasa recunostinta” pentru “intreaga conducere” rusa pentru asistenta militara acordata.

 

Fara deciziile si actiunile voastre terorismul, aflat in extindere in regiune, ar fi inghitit o zona mult mai larga”, a spus Assad, subliniind faptul ca interventia rusa respecta dreptul international.

 

Presedintele sirian ar fi spus, in final, ca actuala criza din tara sa are nevoie de o rezolutie politica.

 

ONG: Jumatate din victimele rusilor sunt rebeli

 

Analiza Reuters confirma ceea ce a aratat recent Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o ONG ale carei statistici releva faptul ca majoritatea celor ucisi in urma raidurilor aeriene ruse in Siria faceau parte din gruparile rebele moderate anti-Assad.

 

Cifrele prezentate public confirma acuzele Occidentului conform carora Moscova foloseste lupta antiterorista ca pretext pentru a lovi adversarii aliatului sau Bashar al-Assad.

 

Din cele 370 de persoane ucise in Siria de la inceputul interventiei ruse (30 Septembrie), 243 erau combatant (dintre care 52 ai gruparii Stat Islamic), iar 127 civili, arata ONG-ul.

 

Potrivit directoului Observatorului Sirian, Rami Abdel, in cele trei saptamani de raiduri aeriene, “370 de persoane au fost ucise in sute de lovituri ruse, dintre care 243 combatanti, din care 52 ai gruparii Statul Islamic si 127 civili”.

 

Asta inseamna ca ceva mai mult de jumatate din totalul mortilor sunt din randurile rebelilor moderati anti-Assad.

 

Mai mult, o informatie aparuta pe agentiile internationale arata ca rusii au ucis intr-un raid aerian un comandant rebel sustinut de Occident.

 

Potrivit unui purtator de cuvant al grupului Prima Divizie de Coasta, loviturile rusilor in provincial Latakia l-au ucis pe Basil Zamo, fost capitan in armata siriana si actual lider al rebelilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22