Primarii si presedintii de consilii judetene ar putea scapa de un set de incompatibilitati

I. P. | 21.10.2015

Primarii și președinții de consilii județene vor putea face parte din Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) ale asociațiilor locale, potrivit unui proiect votat marți la Camera Deputaților, scrie România Liberă.

Pe aceeași temă

 

Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege în acest sens, care a fost sprijinit de toate partidele politice, întrunind 274 de voturi „pentru“ și cinci abțineri.

 

Actul normativ vizează introducerea unei derogări de la prevederile Legii administrației locale. Pe baza acestei excepții, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene sunt reprezentanții de drept ai comunelor, orașelor și județelor în AGA   ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. Aleșii locali își pot delega calitatea de membru în AGA, prin dispoziție.

 

Votul din Camera Deputaților a venit după ce Curtea Constituțională (CCR) a respins proiectul, pe motive de procedură, pe baza unei contestații înaintate de președintele Klaus Iohannis.

 

Faptul că legea nu a fost analizată pe fond le-a permis parlamentarilor să revoteze actul normativ în aceeași formă, respectând solicitările de procedură ale CCR, mai scrie România Liberă.

 

Beneficiari

 

Pe baza respectivei modificări, ar putea scăpa de unele acuzații Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Gheorghe Bunea Stancu, Aristotel Căncescu sau Mircea Moloț.

 

Klaus Iohannis a câștigat un proces cu ANI pe această temă, mai scrie România Liberă, fiind acuzat de incompatibilitate, pentru perioada în care a fost primar al Sibiului.

 

Baronii locali au făcut mari presiuni asupra parlamentarilor pentru schimbarea legislației. Cel mai recent apel s-a produs chiar la congresul PSD și i-a aparținut șefului Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR), Marian Oprișan. „Modificaţi, pentru că vă cer de trei ani acest lucru, această blestemată lege a incompatibilităţilor din România, care a făcut numai necazuri şi românilor, şi administraţiei“, a fost solicitarea lui Oprișan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22