Hotnews: Cum se pozitioneaza candidatii la presedintia SUA fata de Putin si Rusia?

Paul Cristescu | 05.10.2015

In urma anexarii peninsulei Crimeea si a recentei sale interventii in Siria, Rusia a devenit un subiect central pentru campania prezidentiala din SUA. Hotnews a facut o selectie a celor mai importante declaratii facute de candidati la prezidentialele SUA din 2016 despre relatia Washington-Moscova:

Pe aceeași temă

 

Donald Trump (69 de ani), candidat al Partidului Republican
 

Donald Trump nu pare sa aiba o problema cu Vladimir Putin si il sfatuieste chiar pe Barack Obama sa ia sfaturi de conducere de la liderul rus, intr-un interviu acordat saptamana trecuta celor de la Fox News. Astfel, in contexul interventiei aviatiei ruse in Siria, Trump, care de regula este un mare sustinator al interventiei armate a SUA in zonele de conflict din Orientul Mijlociu, l-a aplaudat pe liderul de la Kremlin pentru decizia sa "minunata" de a lupta impotriva Statului Islamic.  
 

"Putin preia acum controlul a ceea ce am inceput noi si intervine in Siria, iar el vrea in mod sincer sa lupte impotriva Statului Islamic, ceea ce este un lucru minunat. Daca vrea sa lupte impotriva Statului Islamic, atunci sa-l lasam sa faca asta. De ce trebuie sa facem noi totul? Interventia lui Putin impotriva ISIS prezinta foarte putine dezavantaje, iar strategia abordata de rusi este in interesul nostru. In ceea ce priveste conducerea, Putin primeste un zece, in vreme ce presedintele nostru nu se descurca atat de bine. Obama si Putin nu arata bine impreuna", a declarat Donald Trump la inceputul saptamanii, invitat la televiziunea conservatoare Fox News. 
 

De asemenea, CBS News scrie ca Donald Trump s-a aratat extrem de entuziasmat de o posibila intalnire cu Vladimir Putin, care a fost prezent, saptamana trecuta, in New York, pentru Adunarea Generala ONU. "Mi-ar placea foarte mult sa ma intalnesc cu Putin, daca si el ar dori. Cred ca m-as intelege bine cu el", a sustinut Trump. 
 

Washington Times relateaza ca Trump a declarat anterior, in legatura cu Vladimir Putin, ca liderul rus este o persoana mai buna comparativ cu el insusi.  
 

In luna iunie, Donald Trump a sustinut ca: "Vladimir Putin este incredibil de popular in Rusia, unde oamenii iubesc ce face el si ce reprezinta. Am vizitat acum doi ani Moscova si pot sa spun ca poti sa te intelegi cu oamenii aia, poti sa faci afaceri cu ei, dar Obama nu a fost in stare", scrie Bloomberg. 
 

Totusi, Trump este si un sustinator al Ucrainei. Magnatul american a declarat, la inceputul lunii septembrie ca liderii europeni nu arata respectul cuvenit Ucrainei in conflictul cu Rusia, potrivit The Guardian. 
 

Hillary Clinton (67 de ani), candideaza pentru nominalizarea Partidului Democrat. 
 

Fostul secretar de stat conduce detasat in cursa interna a Partidului Democrat pentru nominalizarea la prezidentialele SUA din 2016, insa nu impartaseste sentimentele lui Trump fata de liderul de la Kremlin. Anul trecut, Clinton compara strategia adoptata de Putin in estul Ucrainei cu actiuniile lui Adolf Hitler in Germania nazista, asa cum scrie The Huffington Post. 
 

Hillary Clinton a sustinut, la inceputul lunii septembrie, ca "obiectivul Rusiei este de a impiedica, confrunta si compromite puterea SUA in orice circumstante", potrivit Politico. Aceasta a declarat ca face parte din categoria de oameni care vor sa reactioneze mai puternic fata de anexarea Crimeei. 
 

Anul trecut, fostul secretar de stat cerea public Washingtonului, dar si Uniunii Europene, sa impuna sanctiuni mult mai dure Rusiei. "Exista un pret care trebuie sa fie platit pentru comportamentul lui Vladimir Putin", a declarat Clinton, care a sustinut, de asemenea, ca UE trebuie sa ofere mai mult sprijin Kievului, pentru a-si apara granitele, mai scrie The Huffington Post.  
 

De asemenea, Clinton nu are o relatie prea buna nici cu hackerii rusi, care au incercat sa-i sparga serverul privat de email, folosit de aceasta in timpul mandatului de secretar de stat, sustine The Guardian. 
 

Insa, in ciuda declaratiilor sale publice, Hillary Clinton pastreaza un schelet rus in dulap. Astfel, in perioda 2009-2013, fundatia Clinton a primit donatii in valoare de 2,35 milioane de dolari din partea fundatiei CEO-ului Uranium One. Firma canadiana detine mine de uraniu din Asia Centrala si pana in Vestul mijlociu al Statelor Unite, dar este controlata de rusii de la Rosatom, cei mai mari producatori de uraniu din lume, scrie NY Times. 
 

Donatiile nu au fost facute publice de catre fundatia Clinton, in ciuda faptului ca Hillary Clinton, la acea data secretar de stat, a semnat un acord cu Casa Alba pentru a identifica public toti donatorii. De asemenea, la scurt timp dupa ce Rosatom a preluat controlul asupra Uranium One, Hillary Clinton a primit jumatate de milion de dolari pentru un discurs, de la o banca de investitii ruseasca, care are legaturi cu Kremlinul. Insa, cel mai interesant aspect consta in faptul ca achizitia ruseasca a Uranium One, care implica o cincime din rezervele americane de uraniu, a fost aprobata inclusiv de secretarul de stat Hillary Clinton, potrivit NY Times.  

 

CITITI SI: Leadershipul american sub administratia Obama: Ezitant, ambiguu, ingrijorator pentru aliati. Crizele din Ucraina si Siria au afectat imaginea Statelor Unite la nivel global

 

Carly Fiorina (61 de ani), candideaza pentru nominalizarea Partidului Republican. 
 

Fiorina, un alt candidat fara experienta in politica, cu o campanie esuata pentru Senat la activ, a urcat, in ultima saptamana, pe locul doi in cursa interna a republicanilor. Totusi, aceasta nu impartaseste opiniile contracandidatului ei conservator in ceea ce priveste relatia Washington-Moscova. 
 

Fiorina sustine oferirea de armament armatei ucrainiene si organizarea de exercitii militare extensive ale NATO in zona Baltica, pentru a transmite un mesaj foarte clar Rusiei. Candidatul republican a declarat ca: "Daca m-as intalni cu Vladimir Putin nu as discuta cu acesta", scrie NY Times. 
 

De asemenea, Carly Fiorina, invitata joi la Fox News, a criticat interventia aviatiei ruse in Siria, sustinand ca Putin foloseste pretextul ISIS pentru a ataca rebelii moderati, care sunt impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad."Intentia Rusiei este de a sustine si stabiliza puterea regimului Assad. Statul Islamic e doar un pretext. Trebuie sa spunem clar Rusiei ca nu are dreptul sa intervina in Orientul Mijlociu si sa devina puterea exterioara dominanta in regiune, tocmai asta este obiectivul lor", a declarat Carly Fiorina pentru Fox News. 
 

Candidatul republican a sustinut ca America trebuie sa-i protejeze pe rebelii anti-Assad moderati impotriva bombardamentelor ruse din Siria. Fiorina a mentionat ca, daca este necesar, SUA trebuie sa intervina militar in Orientul Mijlociu pentru a-i proteja pe rebelii anti-Assad de un atac al aviatiei ruse, scrie The Hill. 
 

Bernie Sanders (74 de ani), candideaza pentru nominalizarea Partidului Democrat. 
 

In ciuda ideologiei sale socialiste, Sanders nu este un sustinator al politicii lui Putin. "Intreaga lume trebuie sa reactioneze impotriva lui Putin. Trebuie sa ne descurcam prin impunerea de sanctiuni si inghetarea conturilor rusesti. Trebuie sa-i izolam complet din punct de vedere politic. Trebuie sa-i izolam complet din punct de vedere economic. Trebuie sa ingheti conturile pe care guvernul rus le are peste tot in lume. De asemenea, corporatiile internationale au investitii uriase in Rusia, am putea sa oprim acest lucru", a declarat Sanders pentru televiziunea conservatoare Fox News. 
 

Socialistul Sanders sustine ca Rusia este o problema complicata. "As prefera sa rezolv o problema complicata intr-un mod chibzuit: discutii internationale serioase in legatura cu modul de actiune preferat, dar forta, forta ar trebui sa fie ultima optiune la care recurgem", a declarat Bernie Sanders, citat de MSNBC. 

 

Ben Carson (64 de ani), candideaza pentru nominalizarea Partidului Republican. 
 

Ultra-conservatorul Ben Carson a sustinut, la inceputul lunii mai, ca nu ar exclude folosirea fortei militare impotriva Rusiei, insa o astfel de masura ar trebui sa fie utilizata doar atunci cand securitatea SUA este pusa in pericol, scrie The Guardian. "As face asta, in mod cert, dupa consultatii atente cu generali foarte competenti si cu oameni care sunt mai informati in aceasta privinta decat mine. Dar, in mod sigur, daca interesul, existenta si securitatea cetatenilor americani este pusa in pericol - si asta este singura optiune pentru a-i proteja - desigur ca as face tot ceea ce este necesar", a declarat Ben Carson, citat de The Guardian. 


De altfel, Ben Carson nu s-a ferit sa-l numeasca pe Putin un huligan. Insa, conservatorul nu doreste un ajutor militar american pentru Ucraina, sustinand ca ar rezolva problema Kievului intr-un mod diferit, mai scrie The Guardian. 
 

Joe Biden (72 de ani), posibil candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat. 
 

Vicepresedintele SUA este un cunoscator al situatiei din Europa de Est, zona pe care a vizitat-o de mai multe ori de-a lungul mandatului sau. De asemenea, Biden a venit in Romania in mai 2014, atunci cand a subliniat nevoia protejarii statului de drept din tara noastra. 
 

Biden nu se fereste sa acuze vehement Moscova. Vicepresedintele a declarat, la sfarsitul lunii mai, ca: "situatia din Ucraina este o criza umanitara cauzata de agresiunea rusa", scrie Politico. "Este critic sa acordam ajutor Ucrainei impotriva agresiunii ruse pentru a elimina posibilitatea unui conflict viitor in zona. Sanctiunile SUA impuse Rusiei trebuie si vor ramane in loc pana cand Kremlinul respecta acordul de la Minsk", a declarat Joe Biden, citat de Politico. 
 

Vicepresedintele american a criticat, de asemenea, folosirea coruptiei si a oligarhilor ca instumente in politica externa. "Coruptia este noul instument folosit in politica externa. Este ca kriptonita unei democratii functionale, iar guvernul rus finanteaza partide politice si se angajeaza in coruptie pentru a crea fisuri in corpul politic european", a sustinut Biden, mai scrie Politico.
 

Jeb Bush (62 de ani), candideaza pentru nominalizarea Partidului Republican.
 

Fostul guvernator al statului Florida are opinii destul de vehemente in legatura cu relatia dintre Washington si Moscova, dar si in ceea ce-l priveste pe Vladimir Putin, "un huligan", in opinia sa, potrivit CNN. "Cred ca Putin s-a schimbat, cu siguranta. S-a schimbat de-a lungul timpului si a fost poate incurajat de perceptia, care poate sau nu sa fie adevarata, ca noi ne-am retras din regiune. Deci oamenii se pot schimba si asta este o dovada in acest sens", a declarat Jeb Bush, citat de CNN. 
 

De asemenea, Jeb Bush sustine sporirea efectivelor militare americane in Europa de Est, pentru a-si proteja aliatii, printre care se numara Polonia. Desi Bush sustine acordarea de ajutor militar guvernului de la Kiev, nu crede ca Ucraina ar trebui sa fie primita in NATO, mai scrie CNN. "Cred ca, daca vrei sa negociezi cu Putin, trebuie sa folosesti putere. E un huligan. Ii lasi loc lui Putin sa aiba un comportament agresiv, atunci cand reactionezi nuantat", a declarat Jeb Bush.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22