România acordă Republicii Moldova un împrumut rambursabil de 150 milioane euro

Paul Cristescu | 07.10.2015

Acordul prin care Romania va imprumuta 150 de milioane de euro Republicii Moldova a fost semnat astazi, la Chișinău, de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Pe aceeași temă

 

'Mă bucur nespus de mult că am semnat astăzi, la Chișinău, Acordul în baza căruia Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 150 milioane de euro, acordat de România. Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către cele două state, iar prima tranșă din împrumut va fi acordată după ce Guvernul Republicii Moldova îl va informa pe cel român în privința stadiului consultărilor și negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internațional. Sper că prima tranșă din împrumut va putea fi eliberată cât mai repede', a declarat Eugen Teodorovici, conform Agerpres.

 

CITITI SI: Proteste la Chisinau: Mii de oameni au cerut demisia guvernantilor si au chemat la nesupunere civica

 

Astăzi noi am finalizat un proces anunțat anterior, în contextul susținerii financiare rambursabile pe care îl acordă Guvernul României pentru a acoperi dificitul bugetar curent și a asigura sustenabilitatea proiectelor de dezvoltare. Personal sunt satisfăcut pentru că am reușit să avem un dialog prompt, constructiv și am reușit să depășim repede anumite temeri și speculații -privind semnarea acestui Acord”, a declarat premierul Valeriu Streleț, conform Unimedia.

 

Șeful Executivului a ținut să precizeze că acest gest de susținere din partea României este pe deplin justificat, iar Republica Moldova are ca obiectiv să probeze toate angajamentele asumate. Acești bani vor fi utilizați pentru continuarea proiectelor investiționale începute. „Aș veni și pe jos de la București pentru un astfel de moment la Chișinău. Este un moment important pentru că trebuie să dai dovadă că ești aproape de frați nu doar când totul este bine. Este un împrumut care se va derula în condiții foarte bune”, a precizat ministrul român al Finanțelor.

 

Conform Acordului, fiecare tranșă va fi acordată pe o scadență de maximum 5 ani, iar costul perceput va fi cel plătit de România la împrumuturile similare contractate de pe piețele internaționale.

 

Un scandal politico-financiar a izbucnit la Chisinau in urma disparitiei, din conturile a trei banci, una de stat, a aproximativ un miliard de dolari, la finalul lui 2014. Situatia creata a adancit criza economica din Republica Moldova, tara fiind supusa de mult timp unui embargo rusesc asupra industriei alimentare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22