Ambasadorul finlandez: Vrem o aderare in doua trepte a Romaniei la spatiul Schengen

I. P. | 07.10.2015

Paivi Pohjanheimo, ambasadorul la București al Finlandei, una dintre țările care s-a opus includerii pe agenda Consiliului JAI a subiectului intrării României în Schengen, a declarat miercuri că țara sa susține o aderare în două trepte.

Pe aceeași temă

"Presupun că preşedinţia UE, când a pregătit Consiliul JAI, a ajuns la concluzia că sunt suficiente dovezi că nu va fi unanimitate în consiliu în această privinţă.

De aceea, preşedinţia ar fi retras această chestiune de pe agendă. În ceea ce priveşte Finlanda, poziţia finlandeză vine de la guvernul anterior. Potrivit acesteia, noi am fi favorabili unei abordări în două etape a aderării la Schengen", a declarat Paivi Pohjanheimo.

 

Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax,patru state - Franţa, Germania, Olanda şi Finlanda – s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a punctului privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

 

Cei mai vehemenți ar fi fost francezii, când susținători ai României pe această temă.

 

Aceleaşi surse susţin că partea română nu a insistat pentru discutarea problemei şi a fost de acord cu amânarea discuţiilor, în condiţiile în care un eventual vot negativ ar fi însemnat reluarea întregii proceduri de aderare.

***

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca a solicitat scoaterea subiectului de pe ordinea de zi a JAI, stiind faptul ca va exista opozitia anumitor state comunitare.

 

Sursele citate de presa sustin ca pozitia Romaniei in aceasta situatie a fost una de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare. Mai mult, pozitia Bucurestiului in aceasta chestiune a fost convenita in urma unor discutii intre premierul Ponta si presedintele Iohannis.

Toata situatia nu face decat sa amane un vot cu privire la aderarea Bucurestiului si a Sofiei la Schengen, noi discutii in acest sens urmand sa aiba loc abia peste doi ani, potrivit Digi 24.

 

Daca, insa, Romania voia sa mentina in continuare subiectul pe ordinea de zi de la Consiliul JAI, un vot negativ dat de state precum Germania, Franta, Olanda sau Finlanda ar insemna reluarea tuturor etapelor pre-aderare, cu o durata de timp de aproximativ cinci ani.

Astfel ca subiectul a fost amanat, in conditiile in care – mai spun sursele citate – in perioada urmatoare este asteptata o reforma a Spatiului Schengen, pe fondul crizei refugiatilor.

 

Băsescu: Aderarea s-a pierdut în 2012

România nu a avut o politică externă atât de prăbușită decât poate după mineriada din iunie 1990. România nu are cooperare, nu are dialog bilateral”, a declarat Băsescu.

”Comănescu a încercat să explice cancelarului german și guvernului german că lovitura de stat e constituțională. Între timp, nemții s-au prins că era un cacealmist ordinar, după care el ca și ambasador nu am a mai avut credibilitate nicăieri.

După ce am aflat de isprăvile lui Comănescu, am făcut la Cotroceni o legătură directă cu cancelarul la nivelul consilierilor. Cât timp Comănescu e acolo, nu va avea dialog cu guvernul german”, a mai precizat Băsescu.

CITITI SI: Un grup de state in frunte cu Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen (surse)

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22